Nieuws Groei

Zo verbetert het startersklimaat in tijden van crisis. 'Briljante koppen geven dynamiek aan economie'

Hoe houden Zwollenaren voldoende kans op een baan en blijft de economie bloeien, ook na de coronacrisis? Het stadsbestuur presenteert nieuwe plannen om daarop een antwoord te formuleren, waarin startende bedrijven in de categorieën ict, gezondheid en de creatieve industrie een belangrijke rol moeten vervullen. ,,Briljante koppen hebben sneller de neiging om een nieuwe onderneming ts starten wanneer zij een probleem willen oplossen."

Arnoud de Vries (AD) 17 oktober 2020

Ondernemer tekentafel startersklimaat dynamiek economie

Economisch wil Zwolle met de regio naar de landelijke top, begint AD. Want in Zwolle gaat het goed, en wat goed is, moet beter. Tenminste, dat is het geluid vanuit het stadhuis. ,,Economisch kunnen we de vierde regio van het land zijn’’, stelt wethouder René de Heer dan ook.

Wie het potentieel lokale beroepsbevolking aftrekt van het totaal aantal banen in de stad, houdt 38.000 jobs over. ,,Dat is best wel uniek hoor.’’ En toch. Toch moet de focus wat verlegd worden.

Lees ook: Hoe Mark Rutte de zussen Sophie en Michelle op het idee van 'seesoap' bracht

Startende bedrijven moeten meer kansen en ruimte krijgen, de samenwerking met het onderwijs moet beter (er lopen gesprekken met Universiteit Twente over een eventuele dependance), en ook op het gebied van recycling (circulariteit) zijn nog stappen te maken. Dat blijkt uit beleidsplan ‘Economisch Perspectief Zwolle’ van burgemeester en wethouders.

Het eerste punt lijkt het belangrijkst. De Heer: ,,Start-ups zijn de grote bedrijven van de toekomst. In Zwolle bieden de honderd grootste bedrijven, de helft van het aantal banen. Maar sectoren komen en gaan, kijk bijvoorbeeld naar de financiële dienstverlening van vroeger. Dat is nu allemaal geautomatiseerd.’’

Opkomst aantal probleemoplossers blijft achter

Om zulke veranderingen op te kunnen vangen, moeten briljante koppen sneller de neiging hebben om een nieuwe onderneming in Zwolle te starten. ,,Dat zijn vaak jonge ondernemers die een probleem zien, en daar een oplossing voor vinden. Zij geven dynamiek aan de economie. Denk aan de opkomst van de industrie rondom zonnepanelen, of de verandering van plastic rietjes naar papieren rietjes.’’ Maar in Zwolle komt die categorie nog nauwelijks van de grond.

"Zo kan je op een goede manier klappen opvangen. Het is echt van belang dat er nieuwe sectoren bij blijven komen, zodat iedereen nieuw werk kan blijven vinden"

René de Heer, wethouder Zwolle

Succesvolle start-ups kunnen uitgroeien tot snelgroeiend bedrijf, maar in Zwolle gebeurt dat maar weinig. Waar het aantal snelgroeiende bedrijven in de omliggende regio verdubbeld is de laatste jaren, blijft het in Zwolle steken op twintig. ,,Het startersklimaat is niet genoeg ontwikkeld’’, erkent De Heer. En dus gaat de stad zich inspannen om dat te verbeteren, voor ict/e-commerce, de gezondheidssector en de creatieve industrie. Sectoren die in Zwolle het snelst groeien.

Meer ondersteuning vanuit de ambtenarij voor (startende) bedrijven

Dat wil het college van B en W onder andere bewerkstelligen door clusters te vormen. Zoals bijvoorbeeld in het stationsgebied, waar rondom Perron038 meer bedrijven uit de creatieve (maak)industrie zich moeten vestigen. Ook zullen binnen het ambtenarenapparaat medewerkers komen die zich specifiek richten op het helpen en ondersteunen van (startende) bedrijven in de genoemde sectoren.

Lees ook: De successen van BUX, Beterboeken.nl en Seesoap, de realiteit van startups en Brexit

In elke sector moeten over twee jaar minstens vijftien bedrijven en/of onderwijsinstellingen zich hebben aangesloten. Ook wil de stad (minstens drie) bedrijven van buiten de regio aantrekken binnen deze sectoren. Dat moet voor 2026 gebeuren, net als de samenwerking met een universiteit. Dat zijn de plannen en doelen: de gemeenteraad moet er nog naar kijken, en De Heer gaat met de plannen in hand nog het gesprek aan met ondernemers en het onderwijs.

Focus van problematiek naar groeiende onderdelen verleggen

Zo gaat de focus in tijden van corona en zorgen in bijvoorbeeld de horeca, retail en culturele sector, op groeiende onderdelen van de Zwolse economie. ,,Maar de basis blijft’’, verzekert De Heer. ,,Dit verhaal zou raar over kunnen komen, maar we moeten juist blijvend investeren in economische ontwikkeling. Zo kan je op een goede manier klappen opvangen. Het is echt van belang dat er nieuwe sectoren bij blijven komen, zodat iedereen nieuw werk kan blijven vinden.’’

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.