Combined ShapeAcademy Groei

Twee keer verdubbeling van de omzet in vijf jaar: na Het Groeicollege lukte dat verpakkingsbedrijf DeeDee

Ondernemer Elke Coolen richt zich met haar zus en hun bedrijf DeeDee op een niche markt van stazak-verpakkingen. En met succes: gemiddeld noteert DeeDee jaarlijks zo’n tien procent groei. Maar vanzelf ging dat niet. Door deel te nemen aan het nlgroeit-programma durfde ze haar eigen koers te gaan varen in het familiebedrijf en te schiften in hun productassortiment. Nu is ze zelf teamcoach bij Het Groeicollege en helpt ze andere mkb-ondernemers die willen groeien.

Jette Pellemans 26 september 2021

Elke Coolen witte achtergrond 2020 wide

Elke Coolen, directeur-eigenaar DeeDee.

Er was een tijd dat we niet beter wisten of soep zat in blik. Dat tegenwoordig zo’n beetje het hele schap is gevuld met soep in een zak, is mede te danken aan DeeDee uit Nederweert. Het is het familiebedrijf van Elke Coolen (42) dat ze zeven jaar geleden samen met haar zus Inge Louwers (39) van hun moeder overnam.

,,Mijn moeder werkte veel samen met een verpakkingenfabrikant in China die haar een eerste stazak – een pouch, in verpakkingsjargon – liet zien. Grappig genoeg was het niet Unox of Albert Heijn, maar Aldi aan wie ze de eerste soepzak verkocht. Dat is nu vijftien jaar geleden.” Ondertussen is de stazak het niche-product waar DeeDee zich volledig op richt. Niet alleen verkopen ze pouches voor soep, maar ook voor koffie, ketchup, de bonen van HAK of zelfs onderbroeken die verpakt worden in een stazak. Altijd met als uitgangspunt het product van de klant zo duurzaam mogelijk te laten shinen.

"Mijn moeder heeft DeeDee opgebouwd van nul naar een volwaardige omzet van zes cijfers. Mijn zus en ik wilden échte groei realiseren: minimaal twee keer verdubbelen in vijf jaar”

Elke Coolen

Doortjes Droom

De bedrijfsnaam DeeDee staat voor ‘Doortjes Droom’ – verwijzend naar moeder Doortje die graag financieel onafhankelijk wilde zijn en een bedrijf opzette in verpakkingen. Elke Coolen: ,,Mijn moeder heeft DeeDee opgebouwd van nul naar een volwaardige omzet van zes cijfers. Mijn zus en ik wilden échte groei realiseren: minimaal twee keer verdubbelen in vijf jaar.”

Dat ging niet vanzelf. Ruim twee jaar na de overname, in 2019, merkten de zussen dat ze in een impasse zaten. Kwam er een nieuwe klant bij, dan ging er ook weer eentje vanaf. De groei bleef steken op zo’n 3 procent per jaar, terwijl ze richting de 13 procent of meer wilden. ,,Toen heb ik ons aangemeld voor nlgroeit en kregen we Elske Doets als mentor toegewezen. Heel bijzonder! Zij is natuurlijk een supersuccesvolle zakenvrouw én net als wij tweede generatie in een familiebedrijf.”

Ook een gezonde en stabiele groei realiseren? Doe mee aan Het Groeicollege en leer in acht sessies van de successtrategieën van grote Nederlandse bedrijven als Coolblue, Picnic en Takeaway en hoe je die kunt verwerken in jouw persoonlijke groeiplan. Altijd order begeleiding van een teamcoach! Meer weten? Kijk dan hier. Maar let op: er zijn maar 100 plaatsen beschikbaar.

In het nlgroeit-programma leerde Coolen twee dingen. Eén: dat DeeDee een nog duidelijkere focus moest krijgen. Ze hadden allerlei verpakkingen in hun assortiment, maar het bleek beter om op één productgroep te richten. En twee: dat Elke en haar zus ook mentaal de overname moesten afronden. Met andere woorden: niet meer alles aan mama vragen, maar een eigen koers durven varen. ,,Dat was best lastig, want je wil niet de familiebanden schaden. Gelukkig heeft Elske ons daar heel goed bij geholpen. Mijn moeder heeft een stapje achteruit gezet en wij juist vooruit.”

Die nieuwe koers heeft geresulteerd in klinkende groeicijfers. Gemiddeld noteert DeeDee jaarlijks zo’n tien procent groei en ook die droomomzet van vijf miljoen is bereikt. Bovendien is Elke Coolen nu zelf mentor bij het Groeicollege. ,,Mijn rol is om de theorie praktisch te maken. Ik vraag ondernemers: wat wordt je take away uit dit college? Wat wordt morgen jouw eerste stap om dit doel te bereiken?”

Tijdens Het Groeicollege leren ondernemers de theorie van hoog aangeschreven experts uit het vakgebied, onder meer van de Erasmus Universiteit en Nyenrode Business Universiteit. Daarnaast ga je in kleine groepjes mede-ondernemers aan de slag om de theorie in praktijk te brengen onder leiding van ervaren mentoren zoals Elke Coolen. Benieuwd naar Het Groeicollege? Klik dan hier

Volgens Coolen is één van de ‘aller-, allerbelangrijkste’ voorwaarden voor groei, om als ondernemer open te staan voor een sparringspartner. ,,Een goede ondernemer is eigenwijs. Dat is natuurlijk goed; maar als dat betekent dat je het altijd beter weet en niet verder komt, zul je toch open moeten gaan staan voor hulp. Dúrf je kwetsbaarheid te tonen en te sparren met andere ondernemers.”

"Zeker in dit corona-jaar worden ondernemers geleefd. Als je niet oppast, gaat daar al je tijd in zitten. Je hebt een stok achter de deur nodig om toch die groei te realiseren”

Elke Coolen, directeur-eigenaar DeeDee

Ze ziet vaak dat ondernemers niet groeien doordat de hectiek van alledag ze tegenhoudt. ,,Zeker in dit corona-jaar worden ondernemers geleefd. Als je niet oppast, gaat daar al je tijd in zitten. Je hebt een stok achter de deur nodig om toch die groei te realiseren.” Het Groeicollege zou zo’n stok kunnen zijn. ,,Gun het jezelf om deze stap te zetten. De investering is zo’n dertig uur in totaal, verdeeld over acht blokken; zoveel is dat niet! En ik weet van de ondernemers die ik als mentor begeleid, dat het je ontzettend veel oplevert.”

Het Groeicollege

Investeer dit najaar in een succesvol 2022. De nieuwe reeks van Het Groeicollege start op 29 september. Meer weten? Kijk dan hier. Voor slechts € 1.895 p.p. doe je mee aan een volledige opleiding van acht hoorcolleges, acht werkcolleges, persoonlijke teamcoach en certificaat vanuit de Erasmus Universiteit. Voor deelname van een tweede persoon geldt een gereduceerd tarief.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel