Nieuws Groei

Vion gaat de wereld over

Vleesverwerker Vion maakt weer winst. Drie jaar geleden bevond het bedrijf zich aan de rand van de afgrond. Het bedrijf brengt vraag en aanbod bij elkaar door accurate afspraken te maken met boeren, zegt het bedrijf in het AD.

PEET VOGELS | Foto: Pim Ras 10 april 2017

Vion varkensverwerking1

Afgelopen jaar groeide de omzet met zo'n 200 miljoen euro tot 4,7 miljard euro. Vooral dankzij de hogere prijs voor varkensvlees. De winst ging van 22 naar 31 miljoen euro. De verwachting is dat omzet en winst het komende jaar verder zullen stijgen.

De wederopstanding is opmerkelijk. In 2013 en 2014 leed het vleesverwerkende en slachtbedrijf honderden miljoenen verlies. Alleen dankzij de verkoop van het tafelzilver kon het bedrijf overleven.

Vion bezweek bijna aan de eigen ambities. De varkens- en rundvleesslachter wilde de grootste slachterij van Europa worden en kocht op grote schaal slachterijen in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Op het hoogtepunt haalde Vion een omzet van ruim 9 miljard euro.

Geld verdienen was een ander verhaal. Er was sprake van enorme overcapaciteit aan slachthuizen en de concurrentie was moordend. Letterlijk bijna, want Vion maakte in een paar jaar een miljard euro verlies en dreigde om te vallen.

Sanering

Met een keihard saneringsplan, waarbij ook de nodige topmannen sneuvelden, wist Vion het bloeden te stelpen. In 2015 kon voor het eerst in jaren winst worden getoond door de nieuwe topman Francis Kwint. ,,Het nieuwe management in 2015 heeft rust gebracht'', zegt de woordvoerder van Vion. ,,De strategie die er lag is verder uitgevoerd en er is ontzettend veel werk verzet.''

Vion heeft de strategie aangepast en mikt nu vooral op kwaliteit en specifieke markten. Nederlandse varkens zijn relatief duur, dus concurreren met goedkope producenten is een heilloze weg.

,,In Zuid-Europa houden ze bijvoorbeeld van vette hammen. Varkens voor die markt moeten dus vetter zijn dan voor landen waar ze meer van mager vlees houden'', geeft de woordvoerder als voorbeeld.

Varkenskoppen

In China zijn ze daarentegen verzot op varkenskoppen en -poten. Producten die je in Europa veel moeilijker verkocht krijgt. Ook die markt bedient Vion. Zo'n 8 procent van de Chinese import van varkensvlees komt van de Nederlandse vleesverwerker. Voor de Nederlandse consument speelt dierenwelzijn weer een grotere rol bij de aankoopbeslissing.

Vion maakt steeds accuratere afspraken met boeren over de levering van de juiste soorten varkens op de juiste tijd. ,,Wij zijn het enige bedrijf dat vraag en aanbod op zo'n manier bij elkaar kan brengen. In het buitenland wordt jaloers naar ons gekeken'', aldus de woordvoerder van het bedrijf.

Die succesvolle strategie wil het bedrijf nu uitbreiden. Met meer varkensboeren moeten afspraken gemaakt worden voor een geregelde aanvoer van varkens.

Wij zijn het enige bedrijf dat vraag en aanbod bij elkaar kan brengen

Woordvoerder Vion