Nieuws Groei

Visa ondersteunt kleine ondernemers bij digitalisering: lokaal maakt het verschil

De gevolgen van de coronapandemie waren voor veel kleinere ondernemers voelbaar en verplichtten hen versneld te digitaliseren om te blijven bestaan. Met de Lokaal maakt het verschil-campagne zet Visa zich in om retailers te inspireren en hen te helpen beter voorbereid te zijn op de (digitale) toekomst.

Van onze redactie 6 maart 2021

Winkelstraat denbosch plein markt

Foto: Shutterstock.

Visa, wereldwijde speler op het gebied van digitale betalingen, helpt kleine bedrijven zich te ontwikkelen, te herstellen en te groeien. Want ook kleine bedrijven moeten meegaan met de tijd. Zo houdt kaaswinkel Deli K’s meer tijd over voor klanten door het accepteren van contactloze betalingen en maakt King Bike Studio zich klaar voor de toekomst door flexibele betalingsmogelijkheden te bieden. En ook al bestaat schoenenwinkel J. van Mourik & Zn Schoenen en Lederwaren al meer dan 100 jaar, klanten kunnen bij hen eenvoudig online bestellen en betalen.

Lokale bedrijven vormen sleutel voor herstel van de economie

Jos van de Kerkhof, Country Manager van Visa in Nederland: ,,Lokale winkels zijn nu belangrijker dan ooit. Om hun belang te benadrukken en steun te betuigen, zetten we in op de Lokaal maakt het verschil-campagne. Kleine, lokale bedrijven vormen immers de motor van de lokale economie. Het overleven van deze ondernemers zal de sleutel zijn tot het herstel van onze economie en ons uit de huidige crisis helpen."

Lokaal maakt het verschil is een vervolgcampagne op Geniaal lokaal, waarbij Visa en De Ondernemer medio 2020 samen op zoek gingen naar lokale innovatieve ondernemers. De beste kandidaten werden beloond met een persoonlijke online mediacampagne ter waarde van 2000 euro. Geniaal lokaal-winnaars spelen ook in de vervolgcampagne een rol door hun succesverhaal te delen.

Merle Meier-Holsten, Hoofd Marketing van Visa in Centraal-Europa: ,,Kleine ondernemingen spelen een cruciale rol in onze samenleving. Veel van hen blijven werken onder uitdagende omstandigheden, veroorzaakt door COVID-19. Wij zijn er trots op dat meer dan 2 miljoen kleine bedrijven steun hebben ontvangen van onze partnerinitiatieven. We blijven ons inzetten om samen met onze klanten en partners te werken aan een economisch herstel waarbij kleine bedrijven in het hart van onze samenleving blijven staan."

Forse toename online transacties

De coronacrisis heeft een verwoestend effect op veel kleine en middelgrote bedrijven in Europa: 65 procent van de kleine ondernemers maakt zich zorgen over de toekomst van hun bedrijf. 20 procent van de mkb’ers, zoals winkeliers en horecaondernemers, is zelfs ongerust over het voortbestaan van hun business. Dit blijkt uit onderzoek van Visa onder meer dan vijfduizend mkb-ondernemers in dertien Europese landen, waaronder Nederland.

Het onderzoek laat zien dat veel Europese ondernemers over een flexibele geest beschikken. Zo heeft bijna een vijfde (18 procent) de manier waarop zij klanten bedienen aangepast. In veel gevallen is de stap van fysiek naar online gemaakt, wat leidt tot een forse stijging van het aantal online transacties: Visa-data toont aan dat in december 2020 in heel Europa 40 procent meer e-commerce-transacties plaatsvonden in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. In Nederland lag dat percentage zelfs op 70 procent.

Meer dan honderd partners in heel Europa hebben zich inmiddels aangesloten bij het initiatief Where You Shop Matters, om eigenaren van kleine bedrijven te helpen digitale capaciteiten op te bouwen en hun diensten te blijven verlenen. Sinds de lancering van het programma in de zomer van 2020 hebben meer dan 2 miljoen kleine bedrijven in heel Europa steun ontvangen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.