Nieuws Groei

Waarom het Twentse TRNDlabs personeel locatieonafhankelijk laat werken

Het Twentse TRNDlabs is jong en succesvol. Jaarlijks verkoopt het techbedrijf maar liefst 50.000 drones, schrijft Tubantia Almelo. Eigenaar Gerard Nieuwenhuis (29) begon het bedrijf in Rijssen, maar zijn negen medewerkers bevinden zich verspreid over vijf landen.

Gerben Kuitert | Foto: Lars Smook 17 augustus 2017

Gerard Nieuwehuis TRND Labs

In het bedrijvencentrum Citadel in Rijssen, waar TRNDlabs een kantoor huurt, hangen klokken met daarop de tijden van Los Angeles, Hongkong en Rijssen. We hebben hier van doen met een kleine multinational, want de negen werknemers van TRNDlabs werken vanuit vier verschillende landen: Slovenië, Oekraïne, Brazilië, en Nederland.

Locatieonafhankelijk

TRNDlabs heeft een zogeheten distributed team; de medewerkers werken locatieonafhankelijk en staan via internet in contact met elkaar. Dat gebeurt via Slack, een online chatprogramma, de projectmanagementsoftware van Trello, en één keer per week via videoconferencing. Eind deze maand treffen alle personeelsleden elkaar voor het eerst in levende lijve, want directeur en oprichter Gerard Nieuwenhuis heeft dan voor een week een hotel in Monnickendam afgehuurd.

Lees ook: Smart farming: Revolutionaire boeren met drones

Drie jaar verkoopt TRNDlabs nu drones en consumentenelektronica - vooral bluetooth audioapparatuur en koptelefoons. De drones van het Twentse bedrijf, die in prijs variëren van 50 tot 200 euro, worden verkocht via internetkanalen als Bol.com en Amazon.com en ook in winkels, waaronder de MediaMarkt en Urban Outfitters.

Dat gaat goed. De onderneming van oudstudent van de Universiteit Twente, Gerard Nieuwenhuis, is in korte tijd van drie naar negen werknemers gegroeid en de omzet kwam vorig jaar uit op 2 miljoen euro.

Ander organisatiemodel

TRNDlabs ontwerpt de behuizing van de drones zelf, vertelt Nieuwenhuis, het technische deel wordt ingekocht in China. "Een drone is simpel gezegd een vliegende printplaat. Die ontwikkelen we in samenwerking met onze Chinese leveranciers. Met een softwarebedrijf in Macedonië ontwikkelen we er nu een app bij."

Nieuwenhuis heeft tot een ander organisatiemodel besloten, toen hij in Nederland niet de medewerkers kon vinden die hij nodig had. "Vorig jaar zochten we een Engelssprekende medewerker klantenservice. Dat is een baan op mbo-niveau, maar we konden daar niemand voor vinden. Toen we er op internationale vacaturesites mee gingen adverteren, kwamen we uit bij een Braziliaanse die in Porto Alegre woont. Zij werkt nu voor ons, en dat gaat heel goed."

Voortaan plaats Nieuwenhuis vacatures alleen nog op internationale websites. "Je ziet dan capabele mensen reageren uit landen voor wie baan en salaris interessant zijn. Voor Oost-Europese werknemers zijn wij bijvoorbeeld een heel aantrekkelijke werkgever. Uit de VS en Australië, waar in de ICT werk genoeg is te vinden, en de kosten van levensonderhoud hoger zijn dan bij ons, reageert er bijna niemand."

In dienst

Nieuwenhuis werkte met drie vaste mensen en zes freelancers, maar vond dat niet ideaal. "Je had binnen je bedrijf twee soorten werknemers, dat wilde ik niet langer." Daarom zijn alle freelance medewerkers van buiten Nederland in dienst genomen door de BV van TRNDlabs in Hongkong.

Nieuwenhuis: "Ze hebben een vast salaris, en ik stel een keuzebudget beschikbaar voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, laptop en kantoorinrichting. Of onze mensen het geld daarvoor willen gebruiken, beslissen ze zelf. En het aantal vrije dagen is voor iedereen gelijk. Ik ben heel tevreden over dit voor Nederland a-typische organisatiemodel."