Nieuws Groei

Welt Ventures (Marktlink) haalt 35 miljoen euro op: 'Meer investeren in veelbelovende startups'

Het nieuwe venture capital-fonds van Welt heeft deze week ruim 35 miljoen euro opgehaald bij een eerste financieringsronde. Het fonds is opgericht met een tweeledige missie: venture capital (durfkapitaal) toegankelijk maken voor particuliere beleggers en een bijdrage leveren aan de volgende generatie van Europese startups en unicorns. Welt is een initiatief van Marktlink Investment Partners.

Van onze redactie 19 juli 2022

Welt marktlink venture capitals startup unicorn prins constantijn tech groei investering

Foto: Shutterstock

Met deze eerste zogeheten closing is de helft van het oorspronkelijke fondstarget van 75 miljoen euro opgehaald bij een groep van (tech)ondernemers en particulieren. Naar verwachting sluit de fundraising in het derde kwartaal van dit jaar voor nieuwe beleggers, zes maanden eerder dan verwacht.

Essentieel dat Europa technologisch competitiever en onafhankelijker wordt

Welt is een ‘fund-of-funds’ en investeert in zorgvuldig geselecteerde top venture capital-fondsen, waardoor een gespreide portefeuille van investeringen in meer dan driehonderd Europese startups en toekomstige unicorns ontstaat. Hierdoor kunnen hoge rendementen behaald worden met een aanzienlijk lager risico door de brede spreiding over meerdere bedrijven. Investeringen in top venture capital-fondsen zijn doorgaans alleen mogelijk voor institutionele beleggers. Welt maakt dit nu ook mogelijk voor particulieren.

Prins Constantijn, die namens Techleap het Nederlandse startup-ecosysteem promoot: ,,De Europese investeringsmarkt is drie keer kleiner dan in Amerika. Daardoor groeien onze bedrijven niet hard genoeg en kunnen ze moeilijk internationaal concurreren. Het is essentieel dat Europa technologisch competitiever en onafhankelijker wordt. Daar kunnen we zelf aan bijdragen door meer te investeren in veelbelovende startups.”

Lees ook: Prins Constantijn (Techleap) in De Oversteek: 'Wat je in Nederland fout doet, wordt in de VS uitvergroot'

'Juist nu interessante tijd om te investeren in venture capital'

Gedurende de laatste vijftien jaar waren de rendementen van venture capital-fondsen bijzonder aantrekkelijk, gedreven door de doorbraak van nieuwe technologieën en continue disruptie van een groot aantal sectoren. De hoge rendementen komen vooral voor rekening van een aantal topfondsen die constant sterke resultaten hebben laten zien. Welt focust zich juist op dit soort topfondsen, die al langer bestaan en een sterk trackrecord hebben.

Bouke Marsman van Welt: ,,Juist nu is een interessante tijd om te investeren in venture capital, omdat de correctie van technologieaandelen ook plaatsvindt bij private technologiebedrijven. Zo ontstaan er duidelijkere verschillen tussen veelbelovende en minder veelbelovende startups en scale-ups. Dit biedt kansen voor met name de top venture capital-fondsen. Zij kunnen door hun trackrecord en ervaring makkelijker investeren in de toekomstige unicorns. We zien dit ook terug in de rendementen. Historisch laten fondsen gestart tijdens of direct na crisisjaren (bijvoorbeeld 2001 en 2009) erg sterke resultaten zien."

Lees ook: Marktlink opent vestiging in Verenigd Koninkrijk

Over Welt

Welt is een initiatief van Marktlink Investment Partners en wordt geleid door Bouke Marsman en Jaap Vriesendorp. Bouke en Jaap waren hiervoor Junior Partner bij McKinsey en verantwoordelijk voor de startup en Venture Capital tak van McKinsey in Europa.

Zij hebben een sterk netwerk in de wereld van snelgroeiende technologiebedrijven en hebben met veel fondsen samengewerkt. Bouke en Jaap worden bijgestaan door een team van Venture Partners en sterke adviseurs.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws