Nieuws Groei
Wereldspeler TenCate groeit uit de kluiten: 'kunstgras is niet aan te slepen'
Verzelfstandiging bedrijfsonderdelen en forse investeringen vertalen zich bij Koninklijke TenCate in meer banen en een beter bedrijfsresultaat. Dat meldt Tubantia.

Vroeg of laat gaan de bedrijfsonderdelen van Koninklijke TenCate in de verkoop. "Je weet dat dat uiteindelijk gaat gebeuren", aldus voorzitter Wim Meuleman van de centrale ondernemersraad. Maar topman Jan Albers zegt daar absoluut niet mee bezig te zijn. "Dat is een zaak van de eigenaren. Ik ben er om de bedrijfsonderdelen sterk te verbeteren. Om de beste te worden."
Kunstgras
Het van oorsprong Twentse technologieconcern is een wereldwijde speler op het gebied van onder meer kunstgras, beschermende vezels voor legerkleding, vederlicht en ijzersterk composiet voor de vliegtuigindustrie en materialen voor versterking van dijken.
Lees ook: Frank Spaan in directie van TenCate
Verzelfstandiging
Albers heeft vanaf zijn aantreden in 2016 ingezet op verdere verzelfstandiging van de vijf bedrijven van TenCate. Tegelijkertijd zijn de afgelopen twee jaren tientallen miljoenen euro's geïnvesteerd in verbetering en verhoging van de productie. De resultaten weerspiegelen het gelijk van zijn strategie, vindt Albers. Het bedrijfsresultaat is met ruim 40 procent toegenomen en het aantal vaste medewerkers is gegroeid: in Nederland met 7 procent.
Twente
"We blijven ook in Twente investeren", verzekert Albers. "In alle onderdelen." Daarnaast worden de activiteiten van TenCate Geosynthethics Nederland in deze regio op één plek geconcentreerd. Dit bedrijf is wereldmarktleider op het gebied van geokunststoffen voor versteviging van dijken en de ondergrond van wegen.
1.000 mensen
Er werken verspreid over vestigingen van TenCate Geosynthetics op verschillende continenten 1.000 mensen, waarvan 80 in vaste dienst in Twente. Voor specifieke projecten worden hier regelmatig enkele tientallen tijdelijke arbeidskrachten ingeschakeld. Dit onderdeel is nu nog gevestigd in Almelo (opslagmagazijn) en Nijverdal (productie en kantoor), maar verhuist momenteel naar een hal van Eaton in Hengelo.
Tenten en luifels
In Nijverdal heeft TenCate Outdoor Fabrics een zelfstandige positie gekregen. Dit onderdeel maakte tot dusver deel uit van TenCate Protective Fabrics, dat beschermende kleding maakt voor onder meer brandweerlieden en militairen. TenCate Outdoor Fabrics telt 70 medewerkers en richt zich vooral op productie van doeken voor tenten en luifels. "Daarmee was het een beetje een vreemde eend in de bijt", stelt Albers vast. "De verzelfstandiging zal de slagkracht in de markt vergroten."
Auto-industrie
Een groeiversnelling beoogt TenCate tevens met het in de etalage zetten van het bedrijfsonderdeel dat thermoplastische materialen maakt: TenCate Advanced Composites. Tot twee jaar geleden werd er ook nog op een snelle doorbraak gerekend in de auto-industrie. Dat ziet Albers op korte termijn niet gebeuren. TenCate produceert wel in Engeland composiet voor de body van de Alfa Romeo 4C en levert ook aan de Formule 1. "Wij concentreren ons echter op de luchtvaartindustrie."
Discussie
Hoewel in Nederland regelmatig de discussie oplaait over kunstgras laat juist deze markt volgens Albers een 'goede ontwikkeling' zien. Feyenoorddirecteur Jan de Jong verkondigde onlangs nog dat voetbal hoort te worden gespeeld op natuurgras. "Die discussie gaat naar mijn mening niet zozeer over kunstgras maar over spelen van de profcompetitie op dezelfde ondergrond", aldus Albers, die zelf voorzitter is van PSV. "De kunstgrasmarkt zit wereldwijd juist in een versnelling. We leveren ook veel voor trainingscomplexen van profclubs, zoals onder meer van Atletico Madrid." Maar vooral voor openbare ruimten is kunstgras nauwelijks aan te slepen. "Op het gebied van landscape is de vraag heel groot. In Californië en Zuid-Afrika wordt al bijna geen gras meer aangelegd door enorm watergebrek."
Composietbedrijf TenCate in etalage
Vliegtuigbouwers eisen grotere omvang. TenCate Advanced Composites zoekt daarom een partner om mee samen te werken. Maar verkoop van dit TenCate-bedrijf is ook een optie. Mondiale vliegtuigbouwers gaan versneld over op het gebruik van vederlicht en ijzersterk kunststof. Daarom stellen ze eisen op het gebied van schaalgrootte van leveranciers. TenCate Advanced Composites zoekt een strategische partner om te kunnen voldoen aan die eisen. Maar ook verkoop van dit onderdeel van Koninklijke TenCate behoort tot de mogelijkheden.
Toelichting
Dat blijkt uit een toelichting van topman Jan Albers op een brief die hij dinsdagmiddag verstuurde naar alle 3.800 medewerkers van het technologieconcern. Daarvan werken er 800 bij de verschillende bedrijfsonderdelen in Nederland. TenCate Advanced Composites telt wereldwijd 700 personeelsleden, waarvan er 100 werkzaam zijn in Twente. Albers verwacht binnen 'twee à drie maanden' duidelijkheid over hun toekomst.
Geen gevaar
De werkgelegenheid bij dit onderdeel loopt volgens hem geen gevaar. Zeker niet in Nijverdal, waar een deel van de ontwikkeling van nieuwe composietonderdelen plaatsvindt. "Het zal eerder leiden tot verdere groei", aldus Albers. "Grote vliegtuigbouwers zijn bezig met schaalvergroting en gaan nog meer inzetten op thermoplastisch composiet. Hun keuze voor strategische toeleveranciers wordt mede bepaald door schaalgrootte en langetermijninvesteringen in innovatie en technologie. Daar moeten we op in kunnen spelen."
Overnamestrijd
Albers leidt TenCate sinds 2016, toen het concern na een stormachtig verlopen overnamestrijd in handen kwam van een investeringsgroep onder leiding van Gilde Buy Out Partners. Sindsdien heeft hij de vijf onderdelen van het van oorsprong Twentse concern verder verzelfstandigd. Het holdingkantoor zit nog steeds in Almelo, maar telt nog slechts 30 medewerkers. Een deel van het personeel ging over naar de afzonderlijke onderdelen. Daarvan zetelt alleen de divisie kunstgras met het hoofdmanagement in Nederland.
We leveren voor profclubs als Atletico Madrid