Nieuws Groei
Niet verkopen, maar verhuren: het succesvolle Lego-businessmodel van Wesley Bakker
Lekker de hele dag met Lego bezig zijn en zo je geld verdienen. Dat klinkt als een grote kinderdroom maar is werkelijkheid voor Wesley Bakker (36) uit Uden. Hij zei een baan in de IT vaarwel, verhuurt nu bouwdozen en geeft workshops met Lego.

Wesley Bakker in de opslag van zijn Bricks Aholic-magazijn vol Lego. Op de voorgrond een paar grote projecten zoals het Sesamstraat-huis en de VW-bus. Foto: AD/Van Assendelft Fotografie.
Wesley Bakker weet het nog precies wanneer hij zijn eerste grote Lego-set kreeg. ,,Op mijn vijfde verjaardag”, zegt hij blij op AD.nl. ,,Dat was de grote brandweerset, geweldig. In de jaren daarna kwam er met de feestdagen elke keer een nieuwe set bij. Tussendoor ook nog wel iets extra’s maar het ging natuurlijk om die grote dozen.” En waar sommige Lego-fans vooral kicken op het bouwen zelf, gebruikte Bakker de beroemde steentjes om verhalen te vertellen die in zijn hoofdje opborrelden.
Lees ook: Zo zetten vader en dochter Pijfers houten speelgoedwinkel Lovelties op
Van IT naar een eigen bedrijf, Bricks Aholic, letterlijk gebouwd op Lego-steentjes
Dat laatste is nooit veranderd. Ook niet toen het jongetje een grote jongen werd die na zijn studie begon aan een drukke baan als accountmanager in de IT. Af en toe een avondje Lego bleef trekken voor de 36-jarige Udenaar. ,,Heerlijk ontspannend een paar uur bezig zijn”, noemt hij dat.
Die lol, gecombineerd met de wezenlijke vraag of het IT-werk wel zo leuk was om tot aan zijn pensioen te doen, gaf uiteindelijk de doorslag om het roer helemaal om te gooien. Het werd een eigen bedrijf, Bricks Aholic, als het ware volledig gebouwd op de bekende Lego-steentjes, waarmee hij tegelijkertijd ook iets aan de maatschappij bijdraagt.
Populair bij de oudere bouwers: de VW-camper in Lego. Foto: AD/Van Assendelft Fotografie.
'Zo is Steve Jobs ook begonnen'
Na voorzichtig proefdraaien met vrienden en familie (‘iedereen bestelde de grootste dozen, dat moet je dus niet doen’) draait sinds een maand of acht de verhuur op volle toeren, bescheiden vanuit een verzamelloods op het Udens bedrijventerrein.
,,Zo is Steve Jobs ook begonnen”, zegt hij met een brede lach. Op zolder staan honderden dozen en doosjes die je voor een maand mag huren, goed voor uren bouwplezier. Dat gaat per 1000, 3000 of 6000 stenen. Binnen die hoeveelheid kun je kiezen uit diverse kleine of grote sets, variërend van het politiebureau of Sesamstraat-huis tot megaprojecten als het Harry Potter-kasteel of een ruimteschip uit Star Wars.
In de winkel kosten die dozen een vermogen, nu kan iemand voor 20 of 40 euro zich een maand lang uitleven. ,,En zien of de doos echt wel zo leuk is als-ie lijkt. Dat noem ik de twijfelkopers”, zegt Bakker. Maar wat hij ook vaak hoort: de hele familie bouwt samen aan een mooi project en in de avonduren storten papa en mama zich op een ingewikkelder klus, een originele VW-bus bijvoorbeeld.
'Samenwerken, samen dingen bedenken, verhalen vertellen, Lego is een ideale manier om dat allemaal te doen. Er is niks mooiers dan met een groep kinderen met Lego aan de slag te gaan'
Sorteren is therapie
Voor de retourzending van al die dozen en steentjes heeft Bakker de samenwerking gezocht met participatiecentrum Gewoon Goed, dat dagbesteding verzorgt. Mensen met een beperking, werknemers die uit een burn-out komen en mensen met een niet-aangeboren hersenafwijking vinden het heerlijk om alles te controleren en in alle rust steentjes te tellen of te sorteren op kleur. ,,Ook zij genieten van Lego, de cirkel is rond zou je kunnen zeggen”, zegt Bakker.
De Udenaar is nu vooral in Brabant actief maar hoopt zijn bedrijf de komende jaren te kunnen uitbreiden naar de rest van het land en bijvoorbeeld België en Duitsland. Nog belangrijker vindt hij de andere poot van zijn bedrijf: het geven van Lego-workshops aan kinderen en volwassenen. ,,Samenwerken, samen dingen bedenken, verhalen vertellen, Lego is een ideale manier om dat allemaal te doen”, zegt hij. ,,Er is niks mooiers dan met een groep kinderen met Lego aan de slag te gaan.”
Met enkele wijkcentra in Uden is hij in gesprek voor zulke workshops op de woensdagmiddag. Bakker heeft in Uden inmiddels ook een bouwclub opgericht waar iedereen zich kan uitleven zoals bij Lego Masters op tv. De eerste activiteit is op 3 maart in Mellepark, waar het draait om het bouwen van het snelste voertuig.
Verhuur aan minima
Het huren van Lego is ook ideaal voor mensen die financieel minder te besteden hebben. Zo werkt Bakker samen met de gemeente Amsterdam die minima en statushouders tegen een kleine vergoeding de bouwdozen aanbiedt. Met andere gemeenten is Bakker nog in gesprek over een vergelijkbare regeling. ,,Dan zie je een jongetje uit Syrië dat zich helemaal uitleeft met een doos Lego. Zo mooi, daar krijg je tranen van in je ogen. Het voelt als vroeger toen ik zelf zo bezig was.”