Nieuws Groei

DutchFounders lanceert investeringsfonds van ruim 60 miljoen

Het in Amsterdam gevestigde Dutch Founders Fund meldt donderdag dat het zijn tweede fonds heeft opgericht, waarmee ruim 60 miljoen aan durfkapitaal is opgehaald. Het nieuwe fonds richt zich specifiek op marktplaatsen, waarbij het aansluit bij de bredere trend van fondsen die een niche claimen.

Van onze redactie 20 januari 2022

Dutch Founders 60 miljoen fonds geld investeren amsterdam

Het team van DutchFounders. Foto: DutchFounders

DutchFounders, opgericht in 2019 door ondernemers achter WeTransfer, Treatwell, Just Eat en fonQ, rekent inmiddels zestien startups tot zijn portfolio. Zo deed het fonds onlangs een vervolginvestering in de digitale expediteur Shypple en werknemers-benefitplatform YourCampus.

Amper twee jaar na de oprichting van hun eerste fonds, kondigen de Amsterdammers vandaag fonds II aan. Het geld is groeikapitaal voor alleen de beste online marktplaatsen, zo zeggen de oprichters. Zo speelt het fonds in op hun kennis en kunde in het bouwen van digitale platformen zoals Just Eat, Treatwell, WeTransfer en fonQ.

Lees ook: Edtech-bedrijf Winc Academy haalt 3 miljoen op om meer IT'ers op te leiden

Marktplaatsen zorgen voor balans tussen vraag en aanbod

Laurens Groenendijk, mede-oprichter van het fonds, legt uit waarom het fonds op marktplaatsen focust. ,,Cruciale bedrijfsprocessen zoals logistiek en inkoop gebeuren nu vaak nog volledig offline. Dat moet en kan anders. Wij focussen op startups die de gehele supply chain herzien, waardoor vraag en aanbod elkaar een stuk sneller vinden. Je staat versteld van hoeveel onnodige tussenhandel er nu nog plaatsvindt.”

Het fonds omarmt juist marktplaatsen omdat het businessmodel voor een betere en eerlijke wereld zorgt. Groenendijk: ,,Naast efficiëntie, zorgt een marktplaats ook voor transparantie en eerlijkere verdeling van middelen. Een aantal jaar geleden was het meestal één dominante speler die de dienst uitmaakte. Nu kunnen zowel koper als verkoper onderhandelen voor een betere prijs, bestellingen volgen, reviews vergelijken, en sneller bediend worden. De opmars van marktplaatsen heeft meer balans gebracht tussen vraag en aanbod.”

"Een bedrijf starten is makkelijk; een bedrijf bouwen een heel stuk moeilijker. Daarom geloven wij in intensieve samenwerking"

Laurens Groenendijk, mede-oprichter DutchFounders

Van finance tot PR en van HR tot productontwikkeling

De Amsterdammers kijken een stuk verder dan Nederland. Ruim 70 procent van het fonds is gereserveerd voor startups over de grens. Ook is het fonds op zoek naar marktplaatsen die veel meer doen dan alleen vraag en aanbod samen brengen. Denk bijvoorbeeld aan het faciliteren van betalingen of het zorgdragen voor de logistiek. Zulke bedrijven zijn volgens DutchFounders schaars in Nederland. Daarom richt het fonds zich tot Europa.

De ondernemersachtergrond van het DutchFounders-team blijft een van de grootste troeven. Ook staan de Amsterdammers bekend om hun pragmatische, directe werkwijze; no nonsense. Het fonds biedt all-round support: van finance tot PR en van HR tot productontwikkeling. ,,Wij bieden een totaalpakket voor ondernemers in de vroegste fase van hun bedrijf”, aldus Groenendijk.

Lees ook: Nederlandse ondernemers ontvangen investering van 3 miljoen dollar voor slimme teamagenda

Voor institutioneel geld was geen plek: het nieuwe fonds kent wél een breed scala aan ruim honderd bekende (tech-)ondernemers die zich als investeerder hebben aangesloten.

,,Wij weten uit ervaring hoe het is om met veel verschillende stakeholders om te gaan en hoe je verschillende early-stage obstakels overwint. Een bedrijf starten is makkelijk; een bedrijf bouwen een heel stuk moeilijker. Daarom geloven wij in intensieve samenwerking, van idee tot de Series A,”

Over Dutch Founders

Het Dutch Founders Fund is een ‘early stage’ venture capital fonds uit Amsterdam dat is opgericht door bekende Nederlandse ondernemers zoals Laurens Groenendijk (Just Eat, Treatwell, Miinto, Hiber), Patrick Kerssemakers (fonQ), Bas Beerens (WeTransfer), Hidde Hoogcarspel (Spacebuzz) en Remco van Zanten (ex-Booking, -Zalando, -BCG).

Het fonds richt zich voornamelijk op marktplaatsen en bedrijven met sterke netwerk effecten. Het fonds bestaat sinds 2018 en heeft sindsdien in 16 bedrijven geinvesteerd. Tot het portfolio behoren YourCampus, Shypple, Vintage Cash Cow, Lumaly, Blanco, Nostics, Reveall, Veylinx, Wonderkind, Voicebooking, Fleks, Minimum, Caya en Tracedock (exit CM.com). Het fonds heeft in totaal bijna 100 miljoen euro in beheer.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws