Nieuws Groei

Eigen wijnhandel steeds populairder: aantal druiventelers steeg met ruim 80 procent

Nederland wijnland? Daarvoor wordt er te weinig geproduceerd, laat staan geëxporteerd. Toch groeit het aantal druiventelers in snel tempo: de laatste vijf jaar zelfs met 82 procent. ,,Wie weet drinken we over tien jaar wel Nederlandse chardonnay.’’

Sanne Schelfaut (AD) 22 september 2021

Wijnhandel druiventelers wijngaard domaine brabantse wal bosse

Paul Bosse, de eigenaar van wijngaard Domaine Brabantse Wal in Ossendrecht. Foto: Arie Kievit

Paul Bosse schenkt zijn gasten droge witte wijn, afkomstig van zijn eigen wijngaard Domaine Brabantse Wal in Ossendrecht, schrijft AD. Op het etiket van de fles staat ‘Klein Wonder’. ,,De naam verwijst naar onze eerste druivenoogst in 2014. We vonden het al heel wat dat we twee jaar na de aanplant al voldoende oogst hadden om 270 flessen met wijn afkomstig van druivenras Souvignier Gris te vullen. Een klein wonder, dus. Zeker als je bedenkt dat de grondsoort hier op de Wal hoofdzakelijk uit leem en zand bestaat, veel wil er niet groeien.’’ De bezoekers aan de open wijndagen in Ossendrecht knikken tevreden. ,,Een frisse en kruidige wijn. Heerlijk bij visgerechten’’, aldus de liefhebbers.

Goed voor ruim vijfduizend flessen

De wijngaard van Bosse is niet groot (1 hectare), maar als de weersomstandigheden meezitten, is zijn domaine goed voor ruim vijfduizend flessen. ,,Qua kwantiteit was 2018 tot nu toe het topjaar, qua kwaliteit waren 2016 en 2017 superjaren. Door het koude en natte voorjaar zal de opbrengst dit jaar een stuk lager liggen. Zo’n beetje de helft van de oogst is naar de knoppen. Over de kwaliteit kan ik nog niet veel zeggen, over een paar weken gaan de druiven eraf. Het mooie nazomerweer werkt in ieder geval goed mee. De zon zorgt ervoor dat de druiven niet te zuur worden.’’

"Een belangrijke factor voor de populariteit is dat druiventeelt over het algemeen een hobby is voor mannen van boven de 50 met veel tijd"

Peter Siebrands, vereniging Wijnbouwers der Lage Landen

Nederwijnen halen regelmatig medailles

Domaine Brabantse Wal levert onder meer aan sterrenrestaurants. Het zegt iets over de kwaliteit van de Nederlandse wijn die volgens Peter Siebrands van vereniging Wijnbouwers der Lage Landen behoorlijk goed is. ,,Dat blijkt ook uit de internationale keuringen, nederwijnen halen regelmatig medailles.’’

Siebrands merkt aan het aantal leden van zijn vereniging dat het aantal wijnboeren, zowel hobbymatig als professioneel, sterk groeit. ,,In 2011 hadden we 120 leden, nu negenhonderd. Hoe dat komt? Belangrijkste factor is dat er meer druivengewassen worden ontwikkeld die goed passen bij het Nederlandse klimaat. Je hebt rassen nodig die minder gevoelig zijn voor schimmels zoals meeldauw. Dat gaat steeds beter. Zo is er in Zwitserland de Sauvignac ontwikkeld, dat ras is zo goed als resistent tegen schimmels. Voor Nederlandse wijnboeren een zeer positieve ontwikkeling. Een andere belangrijke factor voor de populariteit is dat druiventeelt over het algemeen een hobby is voor mannen van boven de 50. Mensen met veel tijd die het heerlijk vinden om een goed glas wijn te drinken en dus ook te maken.’’

De flessen wijn die afkomstig zijn van Domaine Brabantse Wal. Foto: Arie Kievit

Lees ook: Dubbelproost voor Neleman Wijnen: 2,5 miljoen sharefunding en Jumbo-deal

Over tien jaar aan de Nederlandse chardonnay

Te warm, te droog, te koud of te nat. Elk jaar speelt het weer een cruciale rol bij de groei en rijping van de druiven. En volgens Siebrands gaat de discussie over de meest ideale druivensoort nog wel even door. ,,Door klimaatverandering is de verwachting dat het warmer wordt in ons land. Afgelopen zomer was het vochtig en relatief koel, maar met name de warmte is van invloed op wat we in Nederland kunnen telen. Franse rassen worden hier niet rijp, want te koud, maar wie weet verbouwen en drinken we over tien jaar ook Nederlandse chardonnay.’’

Nog twee jaar wachten tot eerste oogst

Voor Nicole Vranken en haar familie worden het spannende jaren. ,,De plantjes groeien volgens verwachting. Als alles goed blijft gaan, duurt het nog zeker twee jaar tot de eerste oogst. We hebben nu een derde aangeplant, volgend jaar opnieuw een derde en in 2023 de voorlopig laatste planten. Zo spreiden we de investeringskosten en kunnen we in de tussentijd ook oefenen, want er komt het nodige kijken bij deze teelt.’’

Het was een droom voor Nicole, haar echtgenoot en haar ouders om een eigen onderneming te starten. ,,Het allerliefste wilden we in Italië een wijngaard beginnen in combinatie met een bed & breakfast. Maar we hebben jonge kinderen en we vinden het prettig als ze straks in eigen land naar school kunnen. De keuze om hier te blijven, werd nog makkelijker toen het perceel landbouwgrond achter het huis van mijn ouders te koop werd aangeboden. Het ideale terrein voor onze wijngaard.’’

De wijngaard van de familie Vranken. Foto: Nicole Vranken-Bakkus

Grootste groei van wijngaarden ligt achter ons

Dik Beker van de Nederlandse Vereniging van Wijn Producenten (VNWP) verwacht de komende jaren nog een kleine groei in het aantal wijngaarden. Maar de grote groei is geweest. ,,We hebben onvoldoende grond om een grote productie te halen, laat staan om internationaal door te breken. De nadruk in de wijnbouw zal de komende jaren liggen op duurzaamheid en producten uit eigen streek.’’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws