Nieuws Groei

Windenergie-startup Kitepower haalt 850.000 euro op met Europese crowdfunding

De Delftse startup Kitepower heeft met zijn eerste mobiele airborne windsystem (AWES) naar eigen zeggen de toekomst van groene windenergie in handen: goedkoper, praktischer, makkelijk te verplaatsen en ook bij weinig wind kan energie opgewekt worden. Inmiddels zijn er ruim 738 investeerders ingestapt en is met de crowdfunding zo’n 120 procent van het investeringsgeld opgehaald.

Van onze redactie 3 oktober 2022

Kitepower team partners

Het team en de partners van startup Kitepower hebben een feestje te vieren. Foto: Kitepower

Met het geld wil Kitepower op de korte termijn oplossingen bieden voor rampgebieden, vluchtelingenkampen, bouwplaatsen en festivals. Bekende Nederlandse duurzaamheidsexperts als wijlen Wubbo Ockels en wijlen Henk Hutting zagen al vroeg de potentie van vliegers die energie kunnen opwekken. Om de droom van de twee experts te realiseren is Kitepower-ceo Johannes Peschel een succesvolle pan-Europese crowdfunding gestart. Deze crowdfunding sluit op 4 oktober.

''Ons systeem bestaat uit 90 tot 95 procent minder materiaal dan vergelijkbare windmolens, de levensduur is langer en reparaties zijn goedkoper''

Johannes Peschel, ceo Kitepower

Wie zijn de investeerders achter Kitepower?

Het is de week van diversiteit en inclusie in Nederland en daarom is het des te opvallender dat 81 procent van de Europese investeerders in Kitepower man is. De grootste groep investeerders is tussen de 31 en 40 jaar en de meeste wonen in Nederland, Engeland en Duitsland.

Demografisch gezien is een mogelijke verklaring dat ceo Peschel van origine Duits is, het crowdfundingplatform gevestigd is in Engeland, en het systeem ontwikkelt is aan de TU Delft. Interessant feit blijft dat het leeuwendeel van de investeerders man is. Joep Breuer van Kitepower: ,,Het voelt wat wrang om tijdens diversity week te communiceren dat 81 procent van onze investeerders man is. We zijn natuurlijk verheugd met het succes, maar de data geven aan dat er op het gebied van inclusie nog een hoop te winnen is. Alles wat ik hierover zou kunnen zeggen blijft gissen, laten we hopen dat tijdens de volgende investeringsronde de groep investeerders diverser is.”

Lees ook: Flower Turbines: het stille broertje van de windmolen

Grootste deel windmolens rond 2050 vervangen

Kitepower wil uitgroeien tot een alternatief voor windmolens. ,,Afgelopen twee decennia is de geïnstalleerde capaciteit van windmolens wereldwijd met 14 procent per jaar gegroeid. De levensduur van deze windmolens is 30 tot 40 jaar, wat betekent dat het grootste deel rond 2050 vervangen moet worden. Het doel is om dat te doen met een groener alternatief. Ons systeem bestaat uit 90 tot 95 procent minder materiaal dan vergelijkbare windmolens, de levensduur is langer en reparaties zijn goedkoper. Dit resulteert in significant minder CO2 uitstoot per gewonnen kW'', aldus Peschel.

Vorige maand was Kitepower te gast in De Ondernemer Live. Kijk onder vanaf de 23ste minuut naar het interview Joep Breuer.

&t=2016s

Lees ook: Duurzame energie-markt ontwrichten met een vlieger: Kitepower gaat ervoor

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws