Nieuws Groei

Amsterdamse hard seltzers prooi voor Won Yip in Dragons' Den

Laag-alcoholische drankjes op basis van bruisend water en een fruitsmaak. Oftewel: hard seltzers. Het is de laatste jaren een enorme hit gebleken. En ondanks dat het aanbod nog altijd groeit, is het The Kugi Company gelukt om zich met een gezonde variant te onderscheiden van haar concurrenten. Toen medeoprichter Oscar Raaijmaakers er tijdens Dragons’ Den tekst en uitleg bij gaf, twijfelde investeerder Won Yip geen moment.

Robbert Daalder 8 augustus 2022

Dragons den oscar raaijmaakers the kugi company

Oscar Raaijmakers, de medeoprichter van The Kugi Company.

‘Op maandag beginnen we de week met Havermelk bij de cappuccino in plaats van milieuvervuilende koeienmelk. Op dinsdag verkiezen we de bloemkool pizzabodem boven de normale bodem. Op woensdag doen we aan yoga of sporten we en op donderdag kiezen we voor een acaï bowl in plaats van chocolademousse als toetje. Vanaf vrijdag drinken we echter bier, wijn en zoete cocktails. We zijn ons bewust van onze gezondheid, maar op één of andere manier gaan alle principes vlak voor het weekend zo de prullenbak in.’

Om verandering te brengen in de opvallende leefstijl die Raaijmaakers schetste tijdens zijn pitch in Dragons’ Den, ontwikkelde hij samen met zijn jeugdvrienden Chris van der Made en Niels Vos premium craft seltzers en spritzers (een combinatie van witte wijn of vruchtensap en bruisend water). The Kugi Company uit Amsterdam weet zich volgens de oprichters te onderscheiden door met pure ingrediënten als gember en vlierbloesemkruiden te werken en een natuurlijk fermentatieproces te hanteren. Het leidt tot een gezonde alcoholische drank die slechts 83 calorieën per flesje bevat. Ter vergelijking: dat is de helft van een flesje bier.

The Kugi Company precies waar dragon Won op mikt

Dat dit is waar de bewuste consument vandaag de dag op zit te wachten, weet dragon en horecamagnaat Yip natuurlijk als geen ander. Tijdens Dragons’ Den zegt hij de door The Kugi Company gewenste 300.000 euro te willen investeren, maar wel tegen 30 procent van de aandelen. ‘Ik breng mijn collega-investeerders Shawn Harris en Bas Witvoet dan ook mee’, aldus Yip tijdens de opnames in februari. Hoewel Raaijmaakers die 30 procent wel veel vond, ging hij akkoord.

"Toen duidelijk was dat Won zonder Shawn en Bas verder zou gaan, besloten we die funding samen op te zetten. Hij wilde daar graag onderdeel van zijn"

Lees ook: Dragons' Den: The Urban Jungle Project wil bloeien met Witvoet en Yip

,,Die deal is overigens nooit rondgekomen hoor”, verklapt de succesvolle deelnemer. ,,Na een aantal gesprekken bij ons op kantoor was het duidelijk dat alleen Won direct verder wilde. Shawn hield de boot toch af en met Bas zijn we nog in gesprek. Dat heeft ervoor gezorgd dat de mondelinge deal uit Dragons’ Den van tafel ging.”

Kennis, kunde en netwerk van Yip direct voelbaar

,,Op het moment dat Vincent TV ons als maker van Dragons’ Den benaderde om mee te doen, waren we net aan het bedenken hoe we een funding zouden opzetten. Zij belden ons omdat we bij MT/Sprout waren genomineerd als startup van het jaar. Een goede timing. En dat daar een samenwerking met Won uit voortkwam, was natuurlijk geweldig.”

,,Toen duidelijk was dat hij zonder Shawn en voor nu ook zonder Bas verder zou gaan, besloten we die funding samen op te zetten. Won wilde daar namelijk graag onderdeel van zijn. En dat kon ook. Deze funding is er om een Kugi-community te smeden. Dat betekent dat grote investeerders mee kunnen doen, maar je buren of vrienden vanaf 250 euro ook een aandeel in ons bedrijf kunnen kopen. Over de financiële inbreng van Won kan ik niets zeggen, maar sinds de livegang ruim twee weken geleden is het wel duidelijk dat hij ons al ontzettend veel heeft gebracht”, aldus Raaijmaakers.

Tekst gaat verder onder de foto.

Dragons' Den-investeerder en horecamagnaat Won Yip. Foto: Annemieke van der Togt

Lees ook: Dragons' Den: dit zijn de succesvolle pitches van het afgelopen seizoen

Introducties binnen horecagroepen realiseren

Buiten de euro’s om betekent dat concreet dat Yip de seltzers en spritzers van The Kugi Company in al zijn Amsterdamse horecagelegenheden verkoopt. Dit in de originele vorm, maar ook in cocktailvarianten. De topinvesteerder zit eens per twee weken bij de startup ondernemers aan tafel om advies te geven en te bekijken hoe hij zijn netwerk kan inzetten om introducties binnen horecagroepen te realiseren. ,,De aanwezigheid van zijn naam in onze PR en presentaties straalt tevens uit dat we een serieuze partij zijn.”

Het zijn mooie ontwikkelingen voor een bedrijf dat nog geen anderhalf jaar geleden officieel live ging. En dat het vat nog lang niet leeg is, bewijst het drietal ondernemers door uit te spreken op Europese dominantie uit te zijn. Dit onder andere door bezig te blijven met productontwikkeling. Er zijn inmiddels meerdere alcoholische varianten, maar ook alcohol arme- en vrije. Daarnaast komt er een volledig biologische lijn die speciaal is geproduceerd voor de duurzame supermarkten Ekoplaza en Marqt.

Tekst gaat verder onder de foto.

"Het personeelstekort zorgt ervoor dat veel horecaondernemers vooral bezig zijn met het hoofd boven water houden. Ze hebben nauwelijks tijd voor innovatie"

,,En dan is er nog veel, heel veel marketing te doen. Dat Kugi niet alleen meer in Amsterdam te verkrijgen is, maar in zo’n beetje alle grote steden, is goed voor de naamsbekendheid. We doen daar nog een schepje bovenop door binnenkort ook fysiek aanwezig te zijn in de vorm van een horecagelegenheid. Hier willen we klanten uitnodigen en proeverijen houden. Een Kugi-experience bieden. Dat hebben we eerder al eens drie maanden getest in Amsterdam en qua merkbeleving leverde ons dat veel op.”

Personeelstekort hindert ook The Kugi Company

Wanneer Raaijmaakers gevraagd wordt naar de obstakels op de weg naar succes, begint hij opnieuw over die horeca. Volgens hem is het goed voelbaar dat deze branche hard is getroffen door corona. ,,Het personeelstekort zorgt ervoor dat veel horecaondernemers vooral bezig zijn met het hoofd boven water houden. Ze hebben nauwelijks tijd voor leuke, nieuwe producten of extra service richting klanten. Er is geen ruimte voor innovatie. We zullen dus meer moeten doen om het de horeca makkelijker te maken.”

Wil je net als Oscar Raaijmaakers meedoen aan Dragons’ Den? Meld je dan aan via deze link.

De investeerders van Dragons' Den (v.l.n.r.): Pieter Schoen, Manon van Essen, Shawn Harris, Won Yip en Bas Witvoet. Foto: Annemieke van der Togt.

In Dragons’ Den krijgen startups en scale-ups die op zoek zijn naar een investeerder, de kans hun bedrijf te pitchen aan vijf succesvolle zakenmensen. Won Yip, Shawn Harris, Pieter Schoen, Manon van Essen en Bas Witvoet investeren met eigen geld in de bedrijven die zich in het tv-programma presenteren.

De afleveringen van Dragons’ Den zijn te zien op Viaplay.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws