Nieuws Groei

Houten horloges snelgroeiend WoodWatch gelauwerd door Financial Times

Het Rotterdamse WoodWatch prijkt op de lijst met duizend snelst groeiende Europese bedrijven van 2020, bekendgemaakt door de Britse zakenkrant Financial Times. Via een eigen webshop verkoopt het bedrijf haar stijlvolle houten horloges, en inmiddels ook houten zonnebrillen en armbandjes. Een verhaal met medeoprichter Kevin van der Veer over het succes van het in 2013 geboren initiatief.

Wim Danhof 19 maart 2021

Woodwatch team kevin veer

De oprichters van WoodWatch: Kevin van der Veer, Daniël Salimian en Jeroen Westerbeek. Foto: WoodWatch

WoodWatch groeit de laatste jaren pijlsnel. Steeg de omzet tussen 2016 en 2019 van 0,5 miljoen naar 2,1 miljoen euro, in 2020 werd ruim 5 miljoen euro verdiend, en over 2021 waarschijnlijk weer ruim het dubbele. Tienduizenden houten horloges worden nu jaarlijks verkocht voor een gemiddelde prijs van 180 euro. Het leidde tot plek 535 in bovengenoemde Financial Times Top 1000-lijst.

Rommelen met vouwkarton in een garagebox

Vanuit een opwelling begonnen de Groningse studenten Daniël Salimian, Jeroen Westerbeek en Kevin van der Veer in 2013 aan hun avontuur. De eerstgenoemden studeerden Econometrie. Van der Veer, die Bedrijfskunde studeerde: ,,Op Pinterest ontdekten we een horloge van hout. Wij dachten: hé, wat gaaf! Als we nu eens zelf houten horloges zouden ontwerpen, produceren en verkopen?"

,,Met bijbaantjes schraapten we 7.000 euro bijeen. Na hard werken tot in de kleine uurtjes kwamen we tot de eerste producten, die we ook wisten te verkopen. Dat gaf ons het vertrouwen om in 2013 WoodWatch op te richten. De eerste horloges verpakten we zelf in vouwkarton, in een garagebox. Vervolgens brachten we de verzendpakketten met de fiets naar het postkantoor.”

"Wij adverteren vooral in het digitale domein: via Google en sociale platformen als Facebook en Instagram, maar ook Pinterest en Snapchat"

Kevin van der Veer, medeoprichter WoodWatch

WoodWatch besteedt productie en assemblage uit aan Chinese partner

Al sinds het begin zijn de productie en assemblage ondergebracht bij een partner in China. Die koopt ook wereldwijd alle houtsoorten in, waaronder acaciahout, vijgenhout, esdoorn en walnoot. Hetzelfde geldt voor het metaal van het uurwerk en de wijzerplaat. Van der Veer: ,,In China is nog ruimschoots het handwerk en ambacht beschikbaar dat komt kijken bij de productie van onze horloges. Wij werken samen met Europese partijen die ter plaatse toezicht houden op de productie en de werkomstandigheden.”

Lees ook: Augmented reality: social shopping-trend zal in 2021 doorzetten

De drie oprichters managen hun geesteskind tegenwoordig vanuit een Rotterdams kantoor. Op een locatie in Groningen worden nog altijd de gereedgekomen producten aangevoerd om te worden gegraveerd, verpakt en gedistribueerd. Hooguit 20 procent van de horloges en accessoires gaat naar Nederlandse afnemers, de rest naar een steeds groter buitenland.

WoodWatch groeit door design, marketing en duurzaamheid

De aanhoudende snelle groei van WoodWatch komt volgens Van der Veer door drie factoren: design, marketing en duurzaamheid. ,,Onze horloges blinken uit in kwaliteit en design. Het assortiment omvat inmiddels een flink aantal horlogecollecties, passend bij verschillende stijlen: van simpel en minimalistisch tot elegant en exclusief, en van stoer en casual tot gewaagd. Wij ontwikkelen constant nieuwe designs die ons onderscheiden van de internationale concurrentie. Daarnaast kunnen wij op de achterzijde van het uurwerk een gepersonaliseerde gravering aanbrengen.”

Tekst gaat verder onder de foto. (WoodWatch)

Lees ook: 'De nieuwe tijd': zes belangrijke e-commerce trends

Door intensieve marketing heeft WoodWatch als het ware zelf de markt voor houten horloges in Nederland opengebroken, vervolgt Van der Veer: ,,Wij adverteren vooral in het digitale domein: via Google en sociale platformen als Facebook en Instagram, maar ook Pinterest en Snapchat. Verder plaatsen wij online banners via displaynetwerken. Daarnaast gaan we inzetten op eigen marketingmedia, waaronder een papieren inspiratiemagazine. Dat zal verschijnen op plekken die passen bij ons merk-dna, bijvoorbeeld Airbnb’s.”

Van der Veer: 'WoodWatch werkt klimaatpositief'

Over merk-dna gesproken: duurzaamheid vormt de kern van alles wat WoodWatch wil zijn en uitstralen. Hout is als hernieuwbare grondstof duurzaam, maar het bedrijf sluit niet haar ogen voor de CO²-uitstoot door het vervoer van de grondstoffen en eindproducten.

Toch werkt WoodWatch volgens Van der Veer ‘klimaatpositief’. ,,Wij doen CO²-compensatie voor onze shipments door bij Trees for All CO²-credits te kopen. Bij Trees for the Future doneren we drie bomen per verkocht product. Deze bomen worden geplant in Forest Gardens in Afrika, die ook flink bijdragen aan het levensonderhoud van de lokale bevolking. Onze missie is om één miljoen bomen te planten voor 2025.”

"We gaan inzetten op eigen marketingmedia, waaronder een papieren inspiratiemagazine dat zal verschijnen op plekken als Airbnb’s"

Kevin van der Veer, medeoprichter WoodWatch

Helemaal van deze tijd is ook de virtuele werkorganisatie van WoodWatch. ,,WoodWatch werkt met ruim zestig team members die remote werken. Dat was ook vóór de coronacrisis het geval. Het design, de marketing en de customer service wordt uitgevoerd door een mix van freelancers en vaste medewerkers. Zij werken een vast aantal uren aan helder vastgelegde taken. Binnen dat kader zijn zij vrij om zelf te bepalen waar en wanneer zij hun werk doen."

Samenwerken op virtueel WoodWatchkantoor

Naast Nederlanders heeft WoodWatch buitenlandse team members die wonen en werken in landen als Spanje, Egypte, Argentinië en Armenië. ,,Wij sourcen die freelancers via een online freelance platform en werken als collega’s virtueel samen binnen het Slack-platform. Maandelijks ontmoet iedereen elkaar tijdens de virtuele borrel. Sinds kort gebruiken we ook de remote working app gather.town. Met deze tool kun je grafisch een virtueel kantoor inrichten, met bureaus en daaraan gekoppelde collega’s. Je ziet op elk moment wie er ‘aan zijn bureau zit’ en beschikbaar is. Je klikt op die plek en start bijvoorbeeld een videogesprek. Zo imiteer je toch een beetje de ervaring van een echt kantoor waarin mensen met elkaar samenwerken.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws