Nieuws Innovatie
Ondernemende vaders achter gezonde groentespread van Groentegoed
Dagelijks voldoende groente eten is voor veel mensen een uitdaging. Twee vaders zagen wel ‘brood’ in die uitdaging en ontwikkelden Groentegoed: de gezonde spread boordevol groente voor op brood of als tussendoortje, máár zonder conserveringsmiddelen.

Jeroen Schuurman (links) en Albert van der Veen (rechts). Foto: Groentegoed
Twee ons groente en twee stuks fruit. Iedereen kent het, maar weinig mensen krijgen het daadwerkelijk dagelijks binnen. Met Groentegoed helpen Jeroen Schuurman (43) en Albert van der Veen (56) om de dagelijkse portie vitaminen makkelijker binnen te krijgen.
,,We weten dat de meeste mensen alleen tijdens het avondeten groente eten”, legt Albert uit. ,,Ook weten we dat consumenten meer dan ooit moeite hebben met alle E-nummers die in producten zitten en dat men steeds vaker de ingrediëntenlijst bekijkt om te weten wat ze binnenkrijgen. Met Groentegoed willen we mensen helpen ook op andere momenten op de dag groente te eten. Daarvoor ontwikkelen we spreads boordevol groente, zonder onnodige toevoegingen.”
"Met Groentegoed willen we mensen helpen ook op andere momenten dan tijdens het avondeten groente te eten"
Sinds 2022 een eigen productielocatie
Albert en Jeroen kennen elkaar van de vleeswarenfabrikant Stegeman. Als bewuste vaders geven ze het liefst gezond beleg aan hun kinderen, maar er waren amper gezonde alternatieven. In 2017 ziet Groentegoed daarom het levenslicht. Hun eerste klant is supermarktketen PLUS die gecharmeerd is van de vegetarische filet americain, wat het begin inluidt van hun ondernemersavontuur.
De mannen startten bij een tomatenteler in de tuin met het ontwikkelen en produceren van groentespreads en -toppings. De zaken gaan goed, maar helaas gooit de coronapandemie roet in het eten. Vanwege het verplichte thuiswerken, gaan alle cateraars bij bedrijven dicht en dalen de verkopen van de toppings drastisch. Terug naar de tekentafel dus en 100 procent focus op de spreads. Sinds mei 2022 hebben de ondernemers een eigen productielocatie in Lopik en doen ze alles helemaal zelf. Jeroen is als chef-kok verantwoordelijk voor de productie, productontwikkeling en kwaliteit. Albert voor marketing en sales. Groot voordeel van zo klein zijn: de twee verliezen geen kostbare tijd aan onnodige vergaderingen en overleggen.
Lees ook: Podcast KVK Innovatie Top 100 2022: 'De echte vernieuwers zijn mkb’ers'
Groentegoed: opvallende smaken
De klassieker: de Tomaat Americain. Gemaakt van tomaat, wortel en ui.
Zoete Aardappel Curry Madras, lichtpittig, maar deze spread valt ook erg in de smaak bij kinderen.
Pompoen Roomkaas, drie verschillende varianten met kikkererwten.
Chocolade Pastinaak, met 80 procent pastinaak, olie en cacao.
Gezondheid komt terug in hele bedrijfsvoering
Gezondheid zie je terug in de hele bedrijfsvoering. Op de eerste plaats in de gezonde spreads van Groentegoed zelf, maar de ondernemers werken ook met een ‘gezonde’ conserveringsmethode. In plaats van conserveringsmiddelen gebruikt Groentegoed pascalisatie. De spreads worden in water onder hoge druk gebracht, waardoor bacteriën en schimmels geen kans hebben en de de producten langer houdbaar zijn. Zonder verlies van smaak en vitamines. Daarnaast werkt het bedrijf met groenten die vanwege de afwijkende kleur of vorm niet in de supermarkt liggen.
Als het aankomt op geld verdienen is duurzaamheid ook het sleutelwoord. Albert: ,,We willen genoeg geld verdienen om te kunnen bestaan, maar dit kost tijd. We groeien langzaam, maar zeker. Vorig jaar zijn we in omzet met vijftig procent gegroeid en dat verwachten we dit jaar weer te doen. Eigenlijk doen we alles grotendeels nog steeds met zijn tweeën. Sinds we de fabriek hebben, werken we wel met extra parttimers in de productie. Daardoor heeft Jeroen weer meer tijd vrij voor productontwikkeling.”
Sinds vorig jaar heeft Groentegoed ook een investeerder aan boord. ,,Het is geen investeerder die is ingestapt om op korte termijn veel geld te verdienen. Het is iemand die, net als wij, heel erg gelooft in het idee van gezond eten voor kinderen.”
Foto: Groentegoed.
Doel: grote groep gezonde fans
Voor Albert en Jeroen is het laten groeien van hun bedrijf geen doel op zich. Veel blijer wordt Albert als steeds meer mensen Groentegoed kennen. En dat gebeurt nu al met enige regelmaat. Afgelopen december eindigde Groentegoed in de KVK Innovatie Top 100. Albert: ,,Toen ik alle concurrentie zag, had ik echt niet gedacht dat we zouden winnen. Áls we er inkomen, dan wil ik de honderdste plaats halen. En raad eens: we staan op plek honderd!”
Het ultieme doel is een grote groep fans, van jong tot oud. Albert: ,,Ik zou het fantastisch vinden als onze producten straks bij nog veel meer kinderopvanglocaties liggen en bij ziekenhuizen. Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, we kunnen dat niet vaak genoeg zeggen.”
KVK Innovatie Top 100
Groentegoed stond dit jaar op plek honderd van de KVK Innovatie Top 100: de lijst met de innovatiefste bedrijven van Nederland. De Ondernemer gaat in gesprek met bedrijven uit de lijst. Interviews die volgen zijn met SenseGlove en Seenons.
Lees ook: Succesvol innoveren: hoe drie bedrijven uit KVK Innovatie Top 100 doorstoten