Innovatie

Groningen ontvangt Google met open armen

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Googles nieuwe gigadatacenter in de Eemshaven is gisteren officieel geopend door minister Kamp van Economische Zaken. Het ruim veertig voetbalvelden grote complex levert 150 tot 200 banen op voor het door krimp getroffen Noord-Groningen, schrijft het AD.

Lees verder onder de advertentie

Google trok 600 miljoen euro uit voor het nieuwe opslagcenter, dat duizenden servers huisvest en één van Europa’s grootste is. Aan de bouw werkten circa 1500 mensen. De Amerikaanse zoekgigant verkoos de Eemshaven vanwege de prima infrastructuur, de grondprijzen, de soepele medewerking van de provincie en volop beschikbare stroom. Die stroom neemt Google niet af van RWE’s nieuwe kolencentrale in de Eemshaven, de grootste van het land, maar van Eneco’s windpark bij Delfzijl. Google is niet nieuw in het Noorden. Het techbedrijf vestigde zich tien jaar geleden al in Groningenstad en verhuisde later naar de Eemshaven. Dat datacenter was echter lang zo groot niet.

De komst van Google biedt frisse lucht aan het door aardbevingen en krimp getroffen gebied. De laatste jaren poogt de provincie de regio als digitale mainport te promoten. Zo is Noord-Groningen sinds kort testregio voor 5G, het internet van de toekomst. Prominente bedrijven als KPN, Vodafone en Huawei doen daaraan mee. Ook wordt geprobeerd een nieuwe fabriek van Tesla binnen te halen. De aanwezigheid van Google leverde ook controverse op. Volgens vakbond FNV zijn bouwlieden – onder wie veel Polen, Roemenen en Hongaren, uitgebuit. Een rechtszaak tegen uitzendbureau Aelbers werd door de vakbond twee keer verloren.

Corruptieaffaire

Lees verder onder de advertentie

Dan is er de corruptieaffaire die speelt rond Googles eerdere datacenter in Groningen. Directeur Simon Tusha – voor Google speurde hij de wereld af naar geschikte locaties – zou tussen 2008 en 2010 zijn omgekocht voor 1,7 miljoen euro. De dader is volgens het OM vastgoedondernemer Rudy S. Wat de provincie Groningen betreft, komen er snel meer datacenters naar de Eemshaven. Naast Google zit KPN er al, samen met Amerikaanse partner Digital Realty. Apple zou belangstelling hebben, maar koos eerder voor Ierland en Denemarken. Facebook dacht ook aan Groningen, maar haakte af. Naar verluidt omdat Nuon en RWE ruzie maakten over de grondrechten van een windmolenpark waar Facebook zijn groene stroom uit wilde halen.

Wel naar Nederland komt Microsoft. Dat bouwt in Middenmeer, Noord-Holland, een datacenter voor twee miljard euro. Nederland ontwikkelt zich tot één van de belangrijkste vestigingsplekken voor datacenters in Europa. Inmiddels zijn er ruim 200 grote centers, samen beslaan ze 250.000 vierkante meter. Dat Nederland zo in trek is, komt onder meer doordat hier diverse transatlantische internetkabels aan land komen.