InnovatieDuurzaamheid

Groot bedrijfsdak vol zonnepanelen geen optie? De superbatterij biedt hulp

 
Twee grote batterijen (links in beeld) bieden uitkomst aan het Rolderdiephof in de Dichterswijk. Vincent Ruijter van leverancier iWell praat gedeputeerde Huib van Essen (rechts) bij over de mogelijkheden. Foto: AD/Ruud Voest.
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Een Utrechts bedrijf dat zijn dak wil volleggen met tweehonderd zonnepanelen, een woningcorporatie die in een klap een heel huizenblok energieneutraal wil maken. Ze krijgen nu nul op het rekest bij de netbeheerders, want het elektriciteitsnet in de provincie Utrecht zit aan zijn taks. De oplossing: joekels van batterijen om zonne-energie in op te slaan.

Lees verder onder de advertentie

Het is in elk geval een van de trucs die de komende tijd overal zou kunnen opduiken in de regio. Bij de Biga-groep in Zeist, die mensen naar werk leidt, bijvoorbeeld. De gewenste 1700 zonnepanelen bezorgden netbeheerder Stedin welhaast hoofdpijn, dus de boodschap was: geen optie.

Zo gaat het nu. Particuliere huishoudens met zonnepanelen op hun dak, zullen er niets van hebben gemerkt, schrijft het AD. Maar wie flinke klappers kan maken met het opwekken van duurzame energie – bijvoorbeeld dankzij een groot dak met ruimte voor meer dan tweehonderd zonnepanelen – krijgt te horen dat hij moet wachten. Want de overstap naar duurzame energie gaat zo snel, dat voor zulke grote opwekkers eerst nieuwe elektriciteitskabels moeten worden aangelegd om geen problemen te veroorzaken. En dat kost tijd.

De wereld wordt een stuk dynamischer. Maar ook uitdagender en met kansen voor ondernemers

Huib van Essen, gedeputeerde Utrecht

Animo voor zonnepanelen onder bedrijven steeds groter

,,De reflex bij veel partijen is dan om af te wachten, te denken dat het toch geen zin heeft om zonnepanelen te plaatsen”, zegt de Utrechtse gedeputeerde Huib van Essen. De provincie Utrecht merkt dat de animo voor grootschalig ‘zon-op-dak-projecten’ een stuk minder is geworden sinds de nieuwsberichten over zogenoemde netcongestie: file en opstoppingen op het overbelaste elektriciteitsnetwerk. ,,Maar dat is niet terecht”, zegt hij.

Lees verder onder de advertentie

Ofwel, de plaatsing van grote batterijen is een belangrijke manier om gewoon door te kunnen gaan met verduurzamen. Met de huidige energieprijzen ontstaat daarmee voor bedrijven een extra drijfveer. Op momenten dat de zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan op dat moment gebruikt kan worden, kan het overschot worden opgeslagen in de batterij. En bij een piekmoment op de dag, als er veel energie nodig is, kan die opgeslagen stroom worden gebruikt. Zo wordt voorkomen dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Luchtfoto uit 2020 van het Jumbo distributiecentrum op bedrijventerrein Laagraven bij Nieuwegein. Het enorme complex ligt vol met zonnepanelen. tegenwoordig kan een netbeherder zo’n project niet meer aansluiten. Foto: Koen Laureij

Opgewekte energie wordt opgeslagen in twee manshoge batterijen in de kelder

Wat dat in praktijk kan betekenen, weten ze al in de Utrechtse Dichterswijk. Daar is een appartementencomplex aan de Rolderdiephof voorzien van 325 zonnepanelen. De energie die ze opwekken, wordt opgeslagen in twee manshoge batterijen in de kelder. Inmiddels wordt daarmee onder meer de lift bediend, evenals de pomp die de waterdruk in het gebouw regelt. En auto’s en scootmobiels kunnen ermee worden opgeladen. De servicekosten konden naar beneden.

Lees verder onder de advertentie

Aan de Henriëttedreef in Overvecht, waar corporatie Bo-ex een hoogbouwflat verduurzaamt, biedt een batterij eveneens uitkomst. Van het gas af betekende namelijk dat elk huishouden zou overstappen op een elektrische kookplaat. Maar dertig huishoudens die ’s avonds tegelijk aan het koken slaan: dat zou het elektranet weer niet trekken zonder de aanleg van een nieuwe, dikke kabel. De oplossing: zelf opgewekte zonne-energie, opgeslagen in een batterij.

,,De snelheid en impact van de energietransitie is stevig. Het vraagt om een andere manier van denken”, zegt Van Essen. Reden voor de provincie om 50.000 euro subsidie beschikbaar te stellen voor innovatieprojecten van samenwerkingsverbanden, gericht op slimme, flexibele en geïntegreerde energiesystemen, waar batterijen een onderdeel van kunnen zijn. Van Essen: ,,De wereld wordt een stuk dynamischer. Maar ook uitdagender en met kansen voor ondernemers.”

Lees ook: Energietransitie in gedrang door krapte op arbeidsmarkt

Lees verder onder de advertentie