Nieuws Innovatie

Grote order voor Bow Terminal uit Vlissingen

Bow Terminal in de haven van Vlissingen heeft een grote order binnengesleept van ScottishPower Renewables. Het gaat om de op- en overslag 102 windmolenfundaties en 306 ankerpalen voor de bouw van het Engelse windpark op zee East Anglia One, voor de kust van Norwich. Dat meldt de PZC.

Frank Balkenende | Foto: Stock 31 januari 2017

Windmolensmoetenwinsumklimaatneutraalmaken1065

Ook het verticale en horizontale transport neemt de Bow Terminal voor zijn rekening. De 102 windmolens leveren straks 714 megawatt, voldoende om een half miljoen huishoudens van stroom te voorzien.

Aanbesteding

Directeur Ludolf Reijntjes van de Bow Terminal, onderdeel van de Kloosterboer Groep, is trots dat zijn bedrijf de aanbesteding heeft gewonnen. ,,ScottishPower Renewables heeft bewust voor Vlissingen gekozen. Het bewijst andermaal dat Vlissingen als springplank voor de bouw van windparken op zee er nog steeds goed op staat.'' Volgens Reijntjes is het contract een opsteker na de keuze van het Roermondse Sif om niet in Vlissingen, maar op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam een fabriek voor windmolenfundaties te bouwen. De Bow Terminal deed (en doet nog) veel werk voor Sif.

Mogelijkheden

Reijntjes hoopt dat dat de bouw van windpark Borssele voor de Zeeuwse kust de positie van Vlissingen als logistiek scharnier zal versterken. Hij heeft vooral verwachtingen van het Deense Dong Energy dat Borssele-kavels 1 en 2 aanlegt. Dong zal bijna al het werk uitbesteden. Het consortium van Shell, Van Oord, Eneco en Mitsubishi/DGE dat Borssele 3 en 4 bouwt, heeft wat dat betreft meer mogelijkheden in eigen huis.