Nieuws Innovatie

Hackers bedreiging voor havengebied

Hackers vormen een grote bedreiging voor de veiligheid in de Rotterdamse haven, dat schrijft het AD. Criminelen proberen in te breken in computersystemen om informatie over ladingen binnen te halen. Dat zegt Bas Janssen, directeur van ondernemersvereniging Deltalinqs bij de lancering van een campagne die de haven veiliger moet maken.

Nadia Berkelder & Sander Sonnemans 16 februari 2016

Havenrotterdamwaterarbeiderscontainers1065

Hackers rijden met wifi-versterkers rond in het havengebied op zoek naar open internetverbindingen om in te breken in de computersystemen van de bedrijven. Of ze spelen een usb-stick met een spioneerprogramma erop door aan een corrupt personeelslid. Doel is geheime informatie over zendingen te achterhalen.

In de Antwerpse haven is een zaak bekend waarbij criminelen de hand legden op vrachtbrieven en pincodes om containers vol drugs van beveiligde terminals te halen.

De campagne 'Project veilige haven', die gisteren werd gestart en 2 jaar duurt, is er op gericht personeel ertoe aan te zetten verdachte situaties in de haven te melden. Dat kan anoniem. Ook worden werknemers gewaarschuwd zich niet te laten verleiden tot het doen van een lucratief klusje voor criminelen, bijvoorbeeld een toegangspas uitlenen.

“Als je eenmaal verzeild bent in dat criminele circuit, kom je er niet zo snel meer uit," zegt officier van justitie Loes van der Wees. “Eén keer jouw pasje uitlenen voor een mooi bedrag, kan lucratief lijken, maar dat is het niet. Voor je het weet, zit je vast in zo'n organisatie. Stoppen is haast onmogelijk."

Gevangenis Voor het uitlenen van een toegangspasje wordt al snel 7000 euro betaald. Wie betrapt wordt, loopt het risico voor een jaar in de gevangenis te verdwijnen.

Justitie is met werkgevers in gesprek over verbetering van het pasjessysteem, aldus Van der Wees. De toegangspasjes zouden bijvoorbeeld door het toepassen van vingerafdrukken of irisscans minder fraudegevoelig gemaakt kunnen worden. “Dat zouden we graag willen," beaamt Deltalinqs-directeur Bas Janssen. “De koppeling tussen het pasje en degene die 't gebruikt, moet sterker worden. Dat is een kwestie van tijd en geld.”