Nieuws Innovatie
Gaan consumenten massaal aan de Kubie, voor lager energieverbruik?
Een lagere energierekening willen we allemaal wel. Zeker nu de energieprijzen blijven stijgen. Wie zijn huis heeft volhangen met led-lampen, geen geld heeft voor zonnepanelen, of gewoon nog meer wil besparen, heeft Henk Dinkelaar de oplossing: de Kubie. Een kastje dat het energieverbruik fors omlaag brengt.

Volgens Henk Dinkelaar dé oplossing: de Kubie. Foto: Pix4Profs/Moreno Molenaar (BN De Stem).
Klinkt als een perfect marketingverhaal. Te mooi om waar te zijn. Dat is wat Henk Dinkelaar regelmatig te horen kreeg. ,,Mensen willen bewijs zien en terecht”, zegt hij tegen BN DeStem. Dus liet hij ‘zijn’ product beoordelen door onderzoeksbureau TÜV, dat apparatuur test of het ook echt werkt. En dat doet het, is de belangrijkste conclusie uit het rapport. Voor een doorsnee huishouden levert de Kubie zelfs een 12,6 procent lagere elektriciteitsrekening op.
Maar wat is dat dan, een Kubie? Het grijze plastic kastje van dik 14 kilo verlaagt de netspanning. Want, zegt Dinkelaar (63), die is te hoog. Dat zit namelijk zo. Vijftien jaar geleden hebben we in Europa afgesproken dat er 230 volt uit het stopcontact komt. Netbeheerders, zoals Enexis in West-Brabant, mogen daar 10 procent van afwijken. Door het tekort aan netcapaciteit, kan het dus zomaar zijn dat er in de huizen tot wel 253 volt op het stopcontact staat.
Lees ook: Pieter Schoen steekt miljoenen groeigeld in Isolatiespecialist.nl
Fijn, denk je misschien. Alles werkt toch. Dat klopt. Maar apparaten, neem bijvoorbeeld een föhn, die 253 volt krijgen toegediend, vreten meer wattage dan bij pakweg 215 of 220 volt. En dat wattage moet aan het eind van het jaar afgerekend worden bij de energieleverancier. Dat grijze kastje van Dinkelaar, de Kubie, zorgt ervoor dat de spanning een stuk lager is, zo rond de 220 volt. En dat levert niet alleen een lagere energieverbruik op, weet de Steenbergenaar.
,,Apparaten gaan op een lager voltage veel langer mee”, zegt Dinkelaar. ,,Je vergroot de levensduur, met name van wat grote, dure apparaten, zoals wasmachines, die niet zijn ontwikkeld voor voltages van 250 volt.”
Is het dan echt een wonderkastje? Dat ook weer niet. ,,De Kubie werkt vooral besparend voor apparaten die elektriciteit omzetten in warmte. Witgoed bijvoorbeeld, zoals wasmachines en vaatwassers. Voor een laptop of telefoonlader maakt het weinig tot geen verschil.”
Vooral voor wie veel stroom verbruikt
Inmiddels heeft Dinkelaar zo’n 1300 Kubie’s opgehangen in meterkasten. Want daar installeert hij ze, direct na de meter. ,,Het is dus volledig legaal. Wie een beetje handig is, kan hem zelf aansluiten.” Maar voor wie is zo’n ding nou interessant? ,,Voor iedereen, maar vooral wie een hoge energierekening heeft”, zegt Dinkelaar. ,,Mensen die veel wassen, drogen of een pomp hebben die dag en nacht draait. Denk aan zo’n 3000 kilowatt of meer op jaarbasis.”
In dat geval zorgt de Kubie, met de huidige energieprijzen, voor een besparing van zo’n 125 tot 150 euro per jaar. ,,Dan heb je de investering in grofweg vier tot vijf jaar terugverdiend”, zegt Dinkelaar. ,,En misschien wel eerder nu de tarieven voor stroom weer in de lift zitten.” Maar het apparaat heeft nog een gunstige bijkomstigheid voor wie zonnepanelen op het dak heeft liggen.
"De investering is in grofweg vier tot vijf jaar terugverdiend, misschien wel eerder nu de tarieven in de lift zitten"
Zonnepanelenbezitters hebben profijt van de Kubie
,,In wijken waar veel huizen met zonnepanelen staan, is het energienet vaak overbelast en het voltage extra hoog. Met als gevolg dat de omvormer van je panelen afslaat omdat deze simpelweg de opgewekte stroom niet kwijt kan op het net. De Kubie brengt het voltage omlaag, waardoor je in die gevallen gewoon stroom kunt blijven leveren. Daar kwamen we pas achter door terugkoppeling van gebruikers.”
Dinkelaar levert de Kubie nu twee jaar aan consumenten. Het idee is ontstaan op de zakelijke markt. De Steenbergenaar levert een soortgelijk product aan grootverbruikers. Zo is mbo/hbo-school de Rooi Pannen in Tilburg een van zijn klanten. ,,Wat daar in het groot kan, wilde ik ook thuis hebben. Alleen iedereen zei: dat gaat je nooit lukken om zo’n compact product te maken dat ook nog in de meterkast past. Wel dus!”