Nieuws Innovatie

Hoe Airbnb Amsterdam ontwricht

Amsterdam is een voorbeeld van de ongelijke verdeling van de lusten en lasten van Airbnb, zo bericht de Volkskrant. Voor toeristen zijn er alleen voordelen: dankzij Airbnb en vergelijkbare sites als Wimdu en 9Flats is het Amsterdamse logiesaanbod groter en betaalbaarder dan ooit. De grootste huizenverhuursite voorziet duidelijk in een behoefte, getuige de 575 duizend toeristen die vorig jaar in een van de ruim 14 duizend Amsterdamse Airbnb-woningen verbleven.

Jonathan Witteman 1 augustus 2016

Airbnb amsterdam anp

Voor verhuurders is Airbnb een goudmijn: aan toeristen valt veel meer te verdienen dan aan vaste huurders. De eigenaar van een paar Airbnb-appartementen kan in een jaar tijd makkelijk anderhalve ton verdienen. Voor de gemeente Amsterdam bracht Airbnb vorig jaar ongeveer 5,5 miljoen euro aan toeristenbelasting op, ruim genoeg om dierentuin Artis of de Stadsschouwburg een jaar te subsidiëren. En Airbnb zelf verdient per boeking 3 procent commissie aan de verhuurder en tussen de 6 en 12 procent aan de toerist, waarmee Amsterdam Airbnb vorig jaar zeker 9 miljoen euro heeft opgeleverd.

Onstuimige opmarsMaar de onstuimige opmars van Airbnb in de hoofdstad - het aantal Airbnb-overnachtingen steeg er vorig jaar met 475 procent - heeft een doos van Pandora aan ongewenste sociale gevolgen geopend. Het vlaggenschip van de deeleconomie vergroot de kloof tussen rijk en arm, zowel in materiële als immateriële zin. En dat dankzij een bedrijf uit Silicon Valley dat onder een vernis van feelgood-retoriek (Delen! Gemeenschap!) een flink deel van de winst opstrijkt, maar de schaduwkanten voor rekening van de maatschappij laat.

Leukste winkelstraatVier jaar geleden werden de Haarlemmerstraat en de in het verlengde liggende Haarlemmerdijk nog verkozen tot leukste winkelstraat van Nederland. Maar mede door de opkomst van Airbnb is veel van de vooruitgang de afgelopen jaren weer tenietgedaan, klagen winkeliers. Zij zien hun omzet teruglopen door de vele vakantiegangers en wiettoeristen.

Lees verder op VK.nl