Aangeboden door KVK

Branded Content Innovatie

Hoe drie innovators doorgroeiden na hun notering in de KVK Innovatie Top 100

Wie zijn de honderd meest innovatieve mkb-ers van 2021? Dat maakt de Kamer van Koophandel bekend op 23 november. Om u in de stemming te brengen interviewden we drie ondernemers die het afgelopen jaar in de Top 100 prijkten, op de posities 3, 45 en 81. Van respectievelijk online oogmetingen en een robuuste fietslamp op zonne-energie tot plantaardige voeding: wat leverde de top-100 notering de bedrijven Easee, Rydon en YB op, en welke nieuwe stappen zetten deze bedrijven in 2021?

Van onze redactie 9 november 2021

KVK innovatietop100 2021

De KVK Innovatie Top 100 is de hoogst aangeschreven innovatieprijs voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. De winnaar mag zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van het land noemen. Meer dan 330 ondernemers uit het Nederlandse mkb schreven zich afgelopen maanden in voor de 16e editie van de KVK Innovatie Top 100. Een notering in deze lijst levert de betreffende bedrijven veel erkenning, publiciteit en andere voordelen op, getuige de volgende verhalen van ondernemers die in de 2020-editie de Top 100 haalden. Stuk voor stuk zetten ze in 2021 nieuwe, soms spectaculaire stappen. Lees het, en leer van uw peers!

Easee (3): wereldveroverend met online oogmetingen

Dankzij ’s werelds meest geavanceerde online oogtest ter wereld won Easee de derde plaats in de KVK Innovatie Top 100 2020. Voor 19 euro kun je met je smartphone als afstandsbediening op drie meter van je computer je ogen testen. De oogmeting neemt een kwartier in beslag, binnen 24 uur via e-mail gevolgd door de uitslag en het brilrecept.

Yves Prevoo, oprichter van Easee: “Deze eervolle derde plaats in de KVK Innovatie Top 100 leverde ons naast waardevolle extra publiciteit een video call met de koning op, die ons feliciteerde. Dat gaf het hele team een extra boost. Het was een erkenning voor een jaar hard werken tijdens de coronacrisis, virtueel en op afstand. 2021 is voor Easee uitstekend verlopen. We realiseren over het gehele jaar twee tot drie keer zoveel groei qua aantal online oogtesten en qua omzet, terwijl het aantal medewerkers is doorgegroeid van 18 naar 25. Natuurlijk maken we nog geen winst, want wij investeren zwaar in onze wereldwijde groei. Het potentieel is enorm!”

Dat heeft ook GrandVision ingezien. Het moederbedrijf van onder andere Pearle en EyeWish heeft Easee voor de komende twee jaar geselecteerd als haar partner voor online oogmetingen. Door de global presence van GrandVision kan deze deal leiden tot een gigantische omzetsprong voor Easee. In Europa wordt nu al 5 tot 10% van de brillen online besteld. Easee rekent een fee per afgeronde oogmeting.

Maar er zit meer in het vat, zo vertelt Prevoo: “Nederland, Duitsland en Oostenrijk werken op academisch gebied met ons samen om deze technologie ook in te zetten voor controles rondom staaroperaties. Wij investeren sowieso veel geld in uitbreiding van het toepassingsgebied: nu zijn onze online oogmetingen alleen nog geschikt voor mensen tussen 18 en 45, zonder verdere oogafwijkingen of -ziekten. Uiteindelijk willen wij iedereen kunnen helpen die brildragend is.”

Rydon (45): naar expansie via buitenlandse websites

Rydon haalde de 45e plaats in de KVK-Innovatie Top 100 met een robuuste fietslamp die 50 uur werkt op een batterij die zichzelf in de zomer oplaadt dankzij een ingebouwd zonnepaneel. Deze innovatie is in Nederland ontwikkeld en wordt ook in Nederland geassembleerd. Hugo van de Watering spon garen bij plek 45 in de Innovatie Top 100 van 2020.

Foto: Hugo van de Watering, eigenaar Rydon

“Het leverde veel publiciteit op in mijn sociale netwerken, want de Kamer van Koophandel heeft een goed, betrouwbaar imago. De verkopen stegen aanzienlijk, later vlakte dat effect weer wat af.”

Van de Watering onderneemt één dag in de week met Rydon fietsverlichting, en heeft inmiddels bijna 1500 producten verkocht. Daarnaast voert hij vier dagen de directie over twee andere innovatieve bedrijven. Hij wil met Rydon geleidelijk doorgroeien via het kanaal van de online verkoop. “Ik verkoop voor 90% via mijn eigen Rydon website. 45 euro voor fietsverlichting is natuurlijk een stevig aankoopbedrag, ook al is het product ontworpen als de laatste verlichting voor je fiets. Als ik via dealers en winkels zou verkopen, dan zou het verkoopbedrag door hun opslagen te hoog komen te liggen.”

Van de Watering houdt nu nog geen geld over aan de duurzame fietsverlichting. “Alles wat ik overhoud investeer ik in de verdere verbetering van het product, in buitenlandse versies van mijn website, en in de vindbaarheid van Rydon op Google. Langs deze weg gaan steeds meer mensen het verhaal achter deze robuuste, duurzame fietsverlichting begrijpen. En ondertussen beleef ik veel plezier en leer ik enorm veel van mijn ondernemerschap met dit product.”

YB (81): expansiedrift met oog voor de aarde

In 2021 bereikte Yoghurt Barn - inmiddels YB - opnieuw mooie mijlpalen. Het bedrijf was al in de horeca aanwezig via onder meer dertien eigen zaken - Barns - en catering. Sinds kort zijn de smaakvolle plantaardige yoghurts en overnight oats ook te koop in talrijke Nederlandse supermarkten. Ondertussen lonkt Noordwest-Europa. Over de onstuitbare expansiedrift van de nummer 81 van de KVK Innovatie Top 100 2020 vertelt oprichter en eigenaar Wouter Staal.

Foto: Wouter Staal, eigenaar YB (voorheen Yoghurt Barn)

“Een notering in de KVK Innovatie Top 100 heeft positieve impact op al onze stakeholders. Het helpt echt mee om deuren te openen, bijvoorbeeld in de retail. Sinds enkele weken verkopen we onze plantaardige producten in Nederlandse filialen van onder andere AH, Jumbo, PLUS, Dirk en Spar, maar ook bij Kiosk, Julia’s en vele cateraars. We verkopen zelfs ook al in zeventig Belgische supermarkten. De verkoop verloopt boven verwachting en eind 2021 liggen we bij zo’n 2.000 verkooppunten. Vanaf volgend jaar worden we actief in het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en Duitsland. In 2025 willen wij marktleider in plantaardig ontbijt, lunch en tussendoortjes zijn in Noordwest-Europa. Ook in deze landen zullen we in een aantal steden gefranchisede YB-Barns vestigen voor het neerzetten van de volle merkbeleving en ter ondersteuning van de verkoop in de supermarkten.”

Die merkbeleving heeft alles te maken met duurzaamheid, zo vervolgt Staal: “Wij zijn in 2020 weer hard op weg geweest om klimaatpositief te worden zonder daarvoor afhankelijk te zijn van CO2-compensatie via onze bosaanplant in Oeganda. Wij willen als bedrijf gezonde, lekkere producten verkopen die ook nog eens een positieve milieu-impact hebben. In 2021 hebben we onze CO2-impact met ongeveer een derde verminderd. We doen dat door de verduurzaming van alle facetten van onze bedrijfsvoering; de belangrijkste bijdrage levert het plantaardig maken van ons complete assortiment. In de supermarkten verkopen we al alleen plantaardige producten. In de Barns en catering is dit jaar onder meer ons aantal zuivelproducten met dierlijke oorsprong gedaald van 5 naar 3 van de 13. In 2023 willen we alleen nog plantaardige producten verkopen.”

KVK biedt een podium én een springplank naar succes

Deze drie ondernemersverhalen geven een inkijkje in zowel de innovatiekracht van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf als de stimulerende rol die een vermelding in de KVK Innovatie Top 100 speelt: KVK biedt innovatieve ondernemers een podium én een springplank naar succes. Dat succes ligt ook binnen uw bereik, wanneer u de specifieke kwaliteiten van uw bedrijf combineert met de marktbehoeften van morgen. KVK blijft ondertussen het innoverende mkb ondersteunen met praktische informatie

Bent u ook zo nieuwsgierig naar de KVK Innovatie Top 100 van 2021? Zet dan 23 november in uw agenda, want dan maakt KVK 100 namen van de meest innovatie mkb-bedrijven van Nederland bekend.