Nieuws Innovatie

Hoe Google uitkwam bij het ‘kleine’ Baseflow in Enschede

Een Nederlands it-bedrijf dat een grote opdracht van Google binnenhaalt, waardoor Twentse softwareontwikkelaars wekelijks online vergaderen met de opdrachtgevers in Silicon Valley, Californië. Het is niet alledaags, maar bij Baseflow in Enschede gebeurt het sinds kort.

Gerben Kuitert (AD) 27 maart 2021

Siliconvalley google californie

Baseflow is een atypisch bedrijf. ‘Kantoorplicht’ bestaat er niet. Aan thuiswerken deden ze er al lang voordat corona bestond. „Medewerkers die thuis willen werken, moeten dat vooral doen. Eén van onze mensen woont zelfs op Bali. Die zien en spreken we af en toe alleen online. En wie liever ’s avonds en/of ’s nachts werkt dan overdag, mag dat ook, want vaste werktijden kennen we hier ook niet”, zegt directielid Martijn van Dijk (29).

Het aantal vakantie- en snipperdagen is niet bepaald. Vrije dagen kunnen bij Baseflow naar eigen believen worden opgenomen en de organisatie is er ‘zo plat als een dubbeltje’: de vier oprichters hebben samen de leiding en chefs of een managementlagen zijn er niet. Van Dijk vertelt aan het AD: „Daar proberen we aan te ontkomen, ook als we verder groeien.”

"We maken in elk geval vanaf de eerste dag winst. Voorlopig financieren we zelf onze eigen groei en het is de bedoeling dat we dat ook blijven doen”

Harry ten Berge, Baseflow

Alleen door deze arbeidsvoorwaarden kan Baseflow goede softwareontwikkelaars aan zich binden, is de overtuiging van de oprichters. Baseflow bestaat nog maar drie jaar. Ze begonnen met z’n vieren en zijn nu al met 28 werknemers. De oprichters zijn nog niet zo oud, maar al wel ‘veteranen’ in bouwen van software. Ze hebben een gezamenlijke historie bij het roemruchte Service2Media. Dit Enschedese bedrijf was tien jaar geleden het paradepaardje van de Twentse it-branche, met meer dan honderd werknemers en een kast vol gewonnen ondernemersprijzen, maar ging desondanks in 2016 met veel geraas failliet.

Winst vanaf eerste dag

De deconfiture van app-ontwikkelaar Service2Media kostte de investeerders destijds 15 miljoen euro. „We weten precies hoe het niet moet”, zegt Harry ten Berge (47) met een glimlach. „We maken in elk geval vanaf de eerste dag winst. Voorlopig financieren we zelf onze eigen groei en het is de bedoeling dat we dat ook blijven doen.” Ten Berge en Gerwin Rupert (37) maakten het omvallen van Service2Media en de doorstart onder de vlag van serviceprovider CM uit Breda nog mee. Martijn van Dijk en Jorrit Everts (38) waren er toen al vertrokken.

De oprichters van Baseflow, vanaf links: Gerwin Hubers, Jorrit Everts, Martijn van Dijk en Harrie ten Berge. Foto: Baseflow.

Drie jaar na het bankroet vonden de voormalige collega’s elkaar terug. Ten Berge, Everts, Rupert en Van Dijk huren op de zolder van het voormalige klooster Dolphia kantoorruimte. Daar, onder de hanenbalken, is het op dit moment zelden druk, want de meeste personeelsleden werken tijdens de coronacrisis thuis.

De oprichters van Baseflow namen drie jaar terug het strategische besluit om de basis van hun software gratis weg te geven. Iedere softwareontwikkelaar kan een aantal softwaremodules van Baseflow via open bronnen binnenhalen. De crux zit in het vervolg: wil de gebruiker bovenop de gratis bouwstenen voor bijvoorbeeld een website of app wat extra’s hebben dat aan specifieke eisen voldoet, dan kan men daarvoor bij Baseflow terecht.

'Je geeft een stukje weg om een groter stuk binnen te halen'

Harry ten Berge: „Doordat we een aantal modules gratis aanbieden, kunnen gebruikers overtuigd raken van onze kwaliteit. Je geeft een stukje weg om een groter stuk binnen te halen.” Op die manier is Baseflow ook in beeld gekomen bij Google en Microsoft, zegt ten Berge. „Onze opensourcesoftware is als het ware viraal gegaan en al tientallen miljoenen keren gebruikt. Ook bij Google en Microsoft.”

Wibe Wagemans & Eva Schram

Het Geheim van Silicon Valley

22,00

Bestel dit boek in De Ondernemer-webshop!

Lees ook: Silicon Valley-experts over Nederland: met ja-maar-mentaliteit ga je het niet redden

Meebouwen aan Google's mobiele platform

Van Google kreeg Baseflow na een geslaagde proefopdracht een contract om in elk geval tot eind dit jaar mee te helpen bouwen aan het Google’s mobiele platform. Ten Berge: „Daar werken nu vijf mensen van ons vrijwel continu aan. We zijn er trots op, omdat we voldoen aan de hoge eisen die Google stelt. Google besteedt niet veel werk uit en dan is het bijzonder dat ze voor een belangrijk deel van hun software in Enschede terechtkomen.”

Jorrit Everts wijst erop dat Baseflow de helft van de omzet uit de VS haalt „Dicht bij huis hebben we Asito en Damsté Advocaten als klant. WeGo, de Louwman Groep (auto-importeur) en ICS (creditcards) zijn grote landelijke klanten en in de VS werken we ook voor UPS, Fujifilm, T-Mobile en Marriott Hotels. Het gaat allemaal sneller dan we hadden durven hopen. Ik denk dat onze kracht is dat we waarmaken wat we beloven: op tijd leveren en geen grote budgetoverschrijdingen. Dat is in de softwarewereld al heel wat.”

Omzet dit jaar naar 3 miljoen euro

De ambitie is om binnen vijf jaar door te groeien naar honderd mensen, besluit Martijn van Dijk. „Onze omzet groeit dit jaar van 2 miljoen naar 3 miljoen euro. Onze grote uitdaging is om, ook als we groeien, onze huidige cultuur en normen en waarden vast te kunnen houden.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws