Wacht juist niet tot Google, Apple of een ander erkend innovator met iets baanbrekends aan komt zetten. Je innovatie hoeft geen nieuwe iPhone of andere technisch snufje te zijn. Dat is de missie waarmee Gaspersz zijn boeken schrijft. In het in augustus van dit jaar verschenen boek ‘Zó ontdek je kansen voor innovatie’ vind je dan ook vele tips om te zoeken naar kleine innovaties binnen je eigen onderneming en hoe je als ondernemer daarvoor een scherp oog verkrijgt.
Innoveren
Want dat innoveren belangrijk is voor je bedrijf staat volgens de hoogleraar als een paal boven water. Niet alleen om een product uit te brengen dat de concurrentie ver vooruit is overigens. “Ook omdat een innovatief bedrijf aantrekkelijker is voor werknemers. Die zien dat er iets gebeurt met hun ideeën. En door samen met andere medewerkers ideeën verder te brengen bouwen ze ook hun netwerk, hun sociaal kapitaal op. Dat vindt vooral Generatie Y (geboren tussen 1980 en 1990, red.). heel belangrijk.”
Lees ook: Innovatie in de bouw: veel slimme aanjagers om goedkoper te kunnen werken
Betrek al je medewerkers
Of iets wel en of juist niet onder innovatie valt is onderwerp voor discussie. Gaspersz: “Ik kan wel 100 definities van ‘innovatie’ geven. Als ondernemer zou ik een definitie hanteren die zo laagdrempelig mogelijk is. Stel dat je als ondernemer zegt: innoveren is het ontwikkelen van nieuwe producten, processen en diensten voor het toevoegen van waarde voor de klanten. De vraag is dan: wie voelt zich aangesproken bij zo’n definitie? De afdeling inkoop zal zeggen ‘wij zijn er niet voor nieuwe producten en diensten’. De hr-medewerker? Die zal zeggen: ik zit hier voor het personeel, niet voor nieuwe producten. Finance? Nee, die ook niet.”
Terwijl juist ook op deze afdelingen veel innovatiekracht aanwezig kan zijn. Definieer daarom innovatie simpelweg als nieuwe waarde toevoegen in je werk en met je werk. In elke functie kun je dat realiseren. Vertel medewerkers daarom dat ze twee banen hebben in het bedrijf. De eerste baan is hetgeen waarvoor ze zijn aangenomen en wat op hun arbeidsovereenkomst staat. De tweede is innoveerder zijn in je functie. Want innoveren is een taak van iedereen in de organisatie.
Innovatiekracht
Toch hoeft het voor wat betreft de versterking van de innovatiekracht daar niet bij te blijven. Als het aan Gaspersz ligt, betrek je ook klanten en ondernemers van buiten bij het proces van het zoeken naar innovatiekansen. Nodig ondernemers uit een andere sectoren uit om verhalen te houden over hoe zij hun innovatie ambities realiseren.
Die sprekers moeten volgens de hoogleraar nadrukkelijk niet uit je eigen vakgebied of sector komen. “Als ondernemer die met enige regelmaat naar netwerkbijeenkomsten gaat, weet je ruwweg wel wat er in je eigen sector speelt. De spanning in innovatie komt juist door kennis te nemen van oplossingen uit andere gebieden.”
Chirurgen en KLM
Zo heeft het Oogziekenhuis Rotterdam veel geleerd van de KLM. Het ziekenhuis heeft een systeem ontwikkeld voor het maken van afspraken op de polikliniek dat is afgekeken van het boekingssysteem van KLM voor het boeken van vliegtuigstoelen. Dat heeft geleid tot een sterke afname van de wachttijden voor een afspraak op de polikliniek. De schoonmaak van de operatiekamers gebeurt sneller door het gebruik van logistieke processen die de luchtvaart gebruikt bij het snel schoonmaken van vliegtuigen. Dus goede ideeën en oplossingen kunnen uit een onverwachte hoek komen. Het is belangrijk dat een ondernemer zich daarvoor openstelt en blijft leren van innoverende bedrijven uit andere sectoren.
3 direct toepasbare tips
Om de nieuwe ideeën in jezelf naar boven te halen heeft Gaspersz drie tips die iedere ondernemer vandaag nog kan toepassen. Deze geeft hij in onderstaande video.
Goede ideeën en oplossingen kunnen uit een onverwachte hoek komen
Jeff Gaspersz