Nieuws Innovatie
Horticultural Days op World Expo in Dubai: de ideale springplank voor Nederlandse glastuinbouw in de Golfregio
Kale woestijngrond omtoveren in hightech kassen met duurzame voedselproductie. Dat gebeurt steeds meer in de Golfregio, vaak met inbreng van Nederlandse ondernemingen. Tijdens de Horticultural Days op 21 en 22 februari, tijdens ‘Expo 2020 Dubai’, wordt de Nederlandse kennis en kunde voor het oog van de wereld geëtaleerd. Over de Horticultural Days en de weg tot zakelijk succes in de Golfregio spraken we met Dutch Greenhouse Delta en tuinbouwautomatiseerder Hoogendoorn Growth Management.

Expo 2020 Dubai is voor de glastuinbouwsector een fantastisch podium om Nederland te laten zien aan de rest van de wereld. Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken
,,Expo 2020 Dubai is voor de glastuinbouwsector een fantastisch podium om Nederland te laten zien aan de rest van de wereld. Dutch Greenhouse Delta (zie uitgelicht, red.) werkte daarom graag mee aan de organisatie van de Horticultural Days, samen met de Nederlandse overheid”, zo vertelt directeur Eric Egberts. Plaats van handeling is 21 en 22 februari het Nederlandse Expo-paviljoen. Deze plek heeft tijdens deze 35e wereldtentoonstelling de tongen al flink losgemaakt en bracht talloze handelsgesprekken op gang. Want hoe krijgt Nederland dat toch voor elkaar: die zelfvoorzienende biotoop midden in een woestijn, waarin water, energie en voedsel zo spectaculair met elkaar zijn verbonden?
Inspirerend (online) programma op 22 februari
Voor de glastuinbouwsector draait het bij de Horticultural Days vooral om 22 februari. Een selectief publiek is ter plaatse aanwezig, maar iedereen die zich vooraf registreert kan het volledige dagprogramma gratis online volgen. Egberts over de inhoud en hoogtepunten: ,,Het thema luidt: ‘Naar een ecosysteemaanpak voor lokale voedselproductie.’ Onze missie is de wereld helpen aan gezond, veilig en duurzaam geproduceerd eten. Dat brengt ons enorm veel. Lokaal voeden is een oplossing voor de klimaatcrisis, de migratiecrisis, de voedselcrisis en de energiecrisis. Uiteindelijk komt alles dus samen op je bord. Het ochtendprogramma is gericht op investeerders, met onder meer een panelgesprek. Daarin vertellen vier glastuinbouwondernemers hoe zij in de Verenigde Arabische Emiraten en omringende landen vanuit een ecosysteemgedachte ondernemen. Hun verhalen getuigen van visie, innovatie en leiderschap. Het middagprogramma is gericht op telers en retailers, met onder meer workshops over een duurzame omgang met personeel, energie en water.”
Het ideale instapmoment is nu
Egberts noemt ontwikkelingen in de Golfregio die samen een perfect storm vormen voor de Nederlandse glastuinbouwsector voor de ontplooiing van activiteiten in deze wereldregio. ,,De Golfstaten hebben door een recente handelsboycot van Qatar, en nog meer door de coronacrisis, ondervonden hoe kwetsbaar je als land bent wanneer je voor je voedsel volledig afhankelijk bent van import. Daarnaast willen deze landen hun handelsbalans evenwichtiger maken, en minder afhankelijk worden van de export van olie en gas. Export van lokaal geteelde groenten en fruit draagt daaraan bij. Deze landen willen daarom dus produceren voor zowel hun eigen snelgroeiende bevolkingen als voor de export naar landen in Afrika en Azië. Dat vergt hoge productievolumes die je het gemakkelijkst en duurzaamst kunt bereiken in hightech kassen. Daarmee creëren deze landen ook nog eens werkgelegenheid voor al die jonge mensen; zij kunnen aan de slag in een schone, hightech werkomgeving. Deze ombuiging naar zelfvoorziening in groenten en fruit gaat nu heel snel, vanwege een cultuur van koersvastheid. Als regeringen in de Golfregio een richting kiezen, dan gaan ze er ook helemaal voor, samen met het bedrijfsleven en groeifondsen. En ze vragen aan Nederland: ‘Help ons!’.”
Wat Nederland uniek maakt in de Golfregio
De directeur van Dutch Greenhouse Delta legt uit hoe die hulp in zijn werk gaat: richting buitenlandse overheden, maar ook richting geïnteresseerde Nederlandse bedrijven in de glastuinbouwsector: ,,Wij hebben met Wageningen University & Research (WUR) een van de beste agrarische universiteiten, een heel actieve overheid, en een actief bedrijfsleven, geclusterd in Dutch Greenhouse Delta. Deze drie partijen komen op projecten samen, om in de plannenfase van regeringen aan tafel te zitten, en mee te denken over het omzetten van die plannen in realiteit. WUR maakt macro-economische berekeningen. Daar vanuit maken de partners binnen DGD landschapsplannen; daar vloeien tuinbouwobjecten uit voort. Samen met onze partners geeft DGD die objecten vorm. Daarnaast kunnen wij in landen ook ecosystemen bouwen met opleidingen, startups, landingsplaatsen voor bedrijven, etc. Veel landen - ook in de Golfregio - willen graag zo’n plek hebben om alles fysiek bij elkaar te brengen. Nederland is het enige land ter wereld dat die combinatie heeft van kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven, met een proces op hoog politiek niveau, uitmondend in een project waarbij een slaboer uit Zeeland zegt: ik ga hier in het buitenland gewoon sla telen. Dat kan geen enkel ander land ter wereld.”
Nederlandse bedrijven betrokken bij grote projecten
Tientallen Nederlandse bedrijven in de tuinbouw zijn al in de Golfregio actief. Zeventig tot tachtig procent van de tuinbouw in deze wereldregio is nog lowtech, met teelt in de vollegrond, zonder klimaatbeheersing. Nederlandse bedrijven werken met glazen kassen, met gecontroleerde teelt in substraten, waarbij het waterverbruik per plant factoren lager ligt. Egberts: ,,De concurrentie die wij meemaken is gebaseerd op objecten, en niet op het geheel. Wij zijn als Nederlandse glastuinbouwsector front running in een aantal grote projecten in de Emiraten, zoals Food Tech Valley. Maar ook in Neom, een nieuwe wereldstad die in Saoedi-Arabië verrijst. Mag ik daarover een vraag stellen aan het publiek van De Ondernemer? Dutch Greenhouse Delta komt heel graag in contact met Nederlandse ondernemers uit andere sectoren, die al actief bezig zijn in Neom. Wij kunnen veel van hen leren.”
Hoe Hoogendoorn zaken doet in de Golfregio
Over hoe je in de Golfregio zaken doet kunnen Nederlandse ondernemers ook veel leren van Hoogendoorn Growth Management, dat er al tientallen jaren actief is. Het bedrijf uit Vlaardingen is gespecialiseerd in tuinbouwautomatisering. ,,Klimaatregeling, energiegebruik, watergebruik, monitoring van de gewaskwaliteit: onze automatisering reguleert alles wat er in en rondom een moderne kas gebeurt, vanuit het perspectief van plant empowerment, een optimale opbrengst”, zo legt Angela Barendregt, Projectmanager International Business & Strategy, uit. ,,Op basis van een constante informatiestroom kan de teler zijn productie controleren en optimaliseren. Zo kan hij bijvoorbeeld exact de juiste hoeveelheden water en meststoffen geautomatiseerd toedienen. Dat voorkomt verspilling van schaarse grond- en hulpstoffen. In de woestijn is dat natuurlijk extra belangrijk.”
Een kenniskloof dichten
Barendregt legt uit hoe Hoogendoorn Growth Management de lokale kenniskloof dicht: ,,Er is in de Golfregio een kennistekort om de hightechsystemen die wij leveren goed te kunnen toepassen. Het is toch een beetje alsof je een Ferrari levert aan iemand met een fietsrijbewijs. Wij dichten die kloof via de inzet van onze lokaal aanwezige partners, persoonlijke consultants, e-learning, en ook via een boek ‘Plant Empowerment’, waarin wij onze kennis delen. Dat boek is wereldwijd al 6.000 keer verkocht.”
Zakendoen? Neem je tijd
Fouad Ababou is bij Hoogendoorn Growth Management Area Manager Sales in onder meer de Golfregio. Hij geeft tips die de kans op zakelijk succes aanzienlijk vergroten: ,,Snel ter zake komen is een no-go. Het duurt wel twee tot drie maanden voordat je het vertrouwen van een zakenpartner hebt gewonnen. In de eerste gesprekken gaat het 99,9% van de tijd over zaken die niets met het werk te maken hebben, tot en met de racekameel die je gesprekspartner gekocht heeft. Houd daar dus rekening mee in de planning van je relatiebeheer. Pas als je volledig het vertrouwen hebt gewonnen, kom je in de volgende fase terecht, waarin men door jou geholpen wil worden. Maar is die zakelijke relatie eenmaal tot stand gekomen, dan gaan ze ook nooit meer bij je weg. Arabieren zijn heel trouw.”
Nog meer tips voor succesvol zakendoen
Ababou noemt nog enkele tips voor succesvol zakendoen in de Golfregio:
- ,,Arabieren zijn goede onderhandelaars. Ze beginnen te onderhandelen op een heel laag bedrag, laat je daardoor niet afschrikken;
- Ze betalen nooit 100% vooruit, maar bijvoorbeeld 85%. Ze willen altijd wat geld achter de hand houden totdat een opdracht volledig is uitgevoerd;
- Verder zijn er allerlei sociale codes. Bijvoorbeeld je gesprekspartner laten uitpraten, zelfs als je het met ze eens bent, je rechterhand gebruiken voor het aangeven en aannemen van zaken, en lokale vrouwen niet de hand toesteken, maar het initiatief bij hen laten.”
Horticultural Days: workshop over innovatie
Hoogendoorn Growth Management is een van de sponsoren van het Nederlands Paviljoen op Expo 2020 Dubai. Op 22 februari geeft het bedrijf er in de middag een workshop over innovatie, samen met de bedrijven MJ-tech, Ridder en Viscon Group. Uitgelegd wordt onder meer hoe je in een glazen kas door innovaties op het gebied van infrastructuur en technologie slim kunt omgaan met typische woestijnuitdagingen als waterschaarste en hitte.
Online deelname en informatie over de Horticultural Days
Op 21 en 22 februari vinden de Horticultural Days plaats in het Nederlandse paviljoen op Expo 2020 Dubai. Een razend interessante gelegenheid voor elke onderneming in de glastuinbouwsector die zich oriënteert op uitbreiding naar deze wereldregio, of die er al actief is.
- Meld je hier aan voor online deelname.
Raadpleeg hier informatie over het volledige programma.