Nieuws Innovatie

i-Plough: Ploegen vanaf een touchscreen

Kees Klijn | Foto: Jeroen Verhelst/Beeld Werkt 5 januari 2016

Iploughploeglandbouw1065

Ad Buijs uit Hedikhuizen was zes keer Nederlands kampioen ploegen. Hij is door een Noors bedrijf uitverkoren om een revolutionaire ploeg te testen. Dat schrijft het Brabants Dagblad dinsdag.

In een van de loodsen van Loonbedrijf Ad Buijs in Hedikhuizen staat een ploeg. Op het eerste gezicht een landbouwwerktuig zoals er vele zijn. Maar niets is minder waar: de ploeg wordt vanuit de tractorcabine via een touchscreen aangestuurd.

Alle mogelijke handelingen - transport (via één wiel), mounting (de ploeg aan de tractor hangen), positioneren (de ploeg neerzetten op de akker) en ploegen (naar elke gewenste breedte en diepte) - worden volautomatisch uitgevoerd.

Het handmatige ploegen is met deze i-Plough van de Noorse landbouwwerktuigenfabrikant Kverneland voortaan verleden tijd.

Ad Buijs (60) was de eerste in de wereld die deze ploeg mocht uitproberen. In 2017 zal Kverneland de ploeg, die half november op de Agritechnicabeurs in het Duitse Hannover dé blikvanger was, in productie nemen.

TraploosEen Nederlandse loonwerker uit Hedikhuizen die voor een Noors bedrijf met het nieuwste van het nieuwste mag ploegen. Het bedrijf Boeke-Heesters BV uit Lelystad, importeur voor Kverneland, legde daar de kiem voor.

"In 1986", vertelt Buijs, "kwam Kverneland met een ploeg met een traploos systeem op de markt. Daarmee kon je met een hendel de snijbreedte van de ploeg verstellen. Dan hoefde je niet de cabine uit om er zelf aan te sleutelen. Die ploeg moest een week lang op verschillende locaties worden gedemonstreerd. In die tijd deed ik al mee aan ploegwedstrijden, dus benaderde Boeke-Heesters mij."

Buijs had zich tijdens die demonstraties gepresenteerd als een mooi uithangbord voor Kverneland: hij werd meer en meer ingeschakeld om ploegen uit te proberen. "Die Noren hielden natuurlijk ook de uitslagenlijstjes bij. Ze zagen dat ik het toch wel aardig deed."

'Aardig': Buijs is zes keer Nederlands kampioen ploegen. De loonwerker kwam vijf jaar geleden bij de Noren heel hoog in de pikorde te staan, toen hij een revolutionair rister ofwel keerblad voor de ploeg had ontworpen (zie kader). Ook de i-Plough is met dat keerblad uitgerust.

TouchscreenIn april kon Buijs met de i-Plough aan de slag. Handig dat touchscreen, ontdekte de loonwerker. Toch moest Kverneland, dat jaarlijks zo'n 14.000 ploegen verkoopt, aan de bak.

PictogrammenBuijs: "Dat touchscreen was gemaakt dóór ingenieurs vóór in-genieurs. Het was niet klantvriendelijk genoeg, ik miste de pictogrammen." Over dat maakproces: "Hands-on, op de tractor. Er zat een Noorse ingenieur naast me met zijn laptop op schoot. Wat ik wilde, voerde hij uit. Vier dagen is hij met me meegegaan."

GPSOnder het touchscreen zit het GPS-systeem. Dat maakt het werk voor de chauffeur kinderlijk eenvoudig: sturen is niet meer nodig. "Met GPS ben je ervan verzekerd dat elke voor kaarsrecht is. Daardoor is een optimale kwaliteit van het keren van de grond gegarandeerd. Dus is ook de kwaliteit van het zaaibed beter."

En ook: "GPS is niet nieuw. Maar het punt is dat GPS en de i-Plough met elkaar moeten kunnen communiceren. Het was een heel lastig verhaal om die twee verschillende systemen te integreren."

NorenDit jaar stond er een paar keer een delegatie Noren met een bèta-achtergrond op de dam van Buijs om zijn ervaringen te horen."Daar gaat Kverneland heel serieus mee om. Mijn inbreng wordt bijna altijd overgenomen."

TrotsHet proefdraaien is voorbij. In februari start Kverneland met een zogenoemde nul-serie. Buijs: "Ik vind het fantastisch dat ik daar een bijdrage aan mocht leveren. Ja, daar ben ik trots op."