Nieuws Innovatie
Dit ingenieursbureau werkt straks in een paviljoen van... gerecyclede petflessen
Het Rotterdamse ingenieursbureau IMd wil als eerste ter wereld werken in een paviljoen van gerecyclede petflessen. Hoe? Door een paviljoen van plastic flessen uit de 3D-printer te laten rollen. Het bouwsel dient als vergaderruimte in het kantoor van IMd aan de Piekstraat in Rotterdam Zuid.

Op de stalen constructie links van Remko Wiltjer en Rob Stark moet het in een 3D-printer vervaardigde kantoor komen te staan. Foto: Frank de Roo
Lees ook: Deze ondernemer pioniert in de horlogewereld met een 3D-printer
Waar de techniek van 3D-geprinte materialen met gerecyclede flessen tot nu toe vooral wordt gebruikt voor het maken van meubels zien directeuren Rob Stark en Remko Wiltjer wel degelijk een toekomst voor het spul als constructiemateriaal in de bouw.
,,Je ziet in de hele wereld een trend waarin iedereen op zoek is naar duurzame bouwmaterialen'', zegt Wiltjer. Hij denkt dat de kunststof uiteindelijk kan worden gebruikt op plekken waar nu hout, beton of staal worden ingezet. ,,Maar het zal niet gelijk een toren van 200 meter worden,'' voegt Stark eraan toe. In het AD stelt IMd dat het om een experiment gaat.
Samenwerking TU-Delft
Duurzaam is het materiaal volgens de heren zeker. ,,Bij een fout kunnen we het gewoon weer terug smelten naar het basismateriaal. Zo wordt er maar weinig weggegooid. Bovendien is het heel licht materiaal wat ervoor zorgt dat de fundering minder belastend hoeft te zijn.'' Het experiment doet het bedrijf eerst binnenshuis. ,,We zijn constructeurs en altijd op zoek naar het juiste materiaal op de juiste plek. Om het echt te gaan gebruiken moeten we weten hoe het werkt, dat zijn we nu aan het onderzoeken'', zegt Stark, die lovend is over de samenwerking die het bedrijf is aangegaan met de TU-Delft. Samen deden zij onderzoek naar het materiaal en de vorm van het paviljoen.
Tekst gaat verder onder de foto. Eerste constructie van gerecyclede PET- flessen.
Rotterdamse architectenbureau Ector Hoogstad
Voor het ontwerp werkten ze samen met het Rotterdamse architectenbureau Ector Hoogstad. Het idee is ontstaan toen het bedrijf op zoek was naar uitbreiding binnen het kantoor. ,,De ruimte wilden we zo innovatief en duurzaam mogelijk maken. Het moest iets geks zijn.'' Daaruit kwam volgens Remko Wiltjer het idee om plastic om te zetten in bouwmateriaal. ,,De oceaan ligt vol met plastic soep en wij gaan dat plastic gebruiken.''
De print van het paviljoen bleek voor veel bedrijven een te groot risico waar veel kosten aan verbonden zitten. De printkop die nodig is voor het project is duur en veel bedrijven hebben die niet in huis. Daarvoor kon IMd dan ook niet terecht op Nederlandse bodem. ,,Dat hadden we wel gehoopt. Transport is de grootste vervuiler en dat zorgt ervoor dat dit project minder duurzaam is dan we willen'', zegt Wiltjer. Hij is positief over de samenwerking met het Spaanse bedrijf Nagami.
,,De verwachting is dat het Spaanse bedrijf Nagami 4 maanden nodig heeft om de onderdelen voor het paviljoen te printen."
Spaans bedrijf Nagami
Waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat is het project niet kostenbesparend. ,,Laten we vooropstellen dat wat wij doen niet goedkoop is'', zegt Stark. Volgens hem gaan veel kosten zitten in het onderzoek en de printer. ,,Maar het basismateriaal is niet duur. Als we bekend zijn met de techniek en het materiaal kan alles sneller en goedkoper'', legt Wijntjes uit.
Twee weken geleden is de print, die door de coronacrisis stil stond, hervat. De verwachting is dat het Spaanse bedrijf Nagami ongeveer 4 maanden nodig heeft om de onderdelen voor het paviljoen te printen. Aan het eind van de zomer zal het paviljoen, goed voor een vergaderzaal voor 6 personen, in gebruik worden genomen.