Aangeboden door Kamer van Koophandel
Branded Content Innovatie
Innovatief ondernemen? Zo pakken deze bedrijven dat aan
Wil je als ondernemer onderscheidend zijn en vervolgens succes hebben, dan is innovatie van groot belang. Dat is alles behalve een openbaring, maar het blijft een gouden regel waar elk startend en bestaand bedrijf zich van bewust moet zijn. Zeker ook in deze tijd. Wij inspireren je met interessante praktijkvoorbeelden.

Het enthousiaste, winnende Physee, de nummer 1 van de KVK Innovatie Top 100 2019. Hun baanbrekende, gepatenteerde vinding bestaat uit zonnecellen in het glas die stroom opwekken en sensoren die het glas slim maken.
Ondernemen is doorzetten, aanpassen en keuzes maken. De afgelopen weken sprak KVK zo'n 70.000 ondernemers uit bijna alle branches. We hebben geluisterd en geholpen. Zo weten we nog beter wat er speelt. En hebben we voor jou antwoord op wat er mag en wat er kan. We helpen jou verder met relevante informatie en geven je advies op maat. Kijk op kvk.nl of bel gratis met 0800 2117.
Voortdurend bezig zijn om te kijken hoe dingen beter en anders kunnen is de essentie van ondernemen, vooral nu. De voortdurende onzekerheid over de toekomst en de snelle veranderingen stellen hoge eisen aan ondernemers. Zorg er dan ook voor dat je een uitstekend team bouwt. Als er vertrouwen is in elkaar en de belangrijkste vaardigheden binnen het team zijn goed vertegenwoordigd, kun je de hele wereld aan. Wanneer je spreekt met de vrouwen en mannen achter succesvolle bedrijven blijkt dat ook.
Hoe dat in zijn werk gaat, is in elk geval weer anders. Grip houden op innovatieprocessen, de financiering op orde hebben, medewerkers die als een enthousiast team samenwerken: het zijn essentiële randvoorwaarden die bijdragen aan het succes. Willem Kesteloo, met Physee vorig jaar de nummer 1 van de KVK Innovatie Top 100, zag dat laatste ook. Het personeelsbeleid dat hij samen met kompaan Ferdinand Grapperhaus jr. uitvoert, is van grote invloed op de innovatiemogelijkheden.
Bij Physee wordt er op een niet-hiërarchische manier gewerkt, waarbij teams in projecten veel verantwoordelijkheid krijgen. Zo ontstaat er alle ruimte voor bedrijfsbrede innovatie. Kesteloo: ,,Wij vinden het belangrijk om een bedrijfscultuur te hebben waarbij mensen kunnen leren door te doen, learning by doing dus, waarbij het ook niet zo erg is om fouten te maken. Zolang je er maar van leert en om hulp durft te vragen.''
Verduurzaming in de hoofdrol
Een open bedrijfscultuur waarin elke werknemer weet en voelt dat er naar hem of haar geluisterd wordt kan dus een enorme innovatiemotor zijn. Er is volop ruimte voor creativiteit, een idee hoeft uiteindelijk niet de oplossing te zijn, maar wel de aanzet tot de volgende stap. Een stap die misschien wel leidt naar een duurzame dienstverlening of product. Hoe je het ook went of keert: innoveren zonder zaken als duurzaamheid en circulair ondernemen in een hoofdrol, wordt steeds zeldzamer. Kijk naar broer en zus Hylke en Afke Politiek. Zij zijn de ondernemers achter de CrickMeUp-eiwitshakes. De drankjes zijn gebaseerd op het zogenaamde ‘whole food’-concept: de hele krekel wordt in de shakes verwerkt.
Het doel van CrickMeUp? De consument overtuigen van de voedingswaarde en de versnelling van de eiwittransitie uit reguliere dierlijke producten naar die van insecten. ,,De verwachting is dat in 2050 de aarde in 9,6 miljard mensen telt. Al die monden zullen gevoed moeten worden en dan is het opmerkelijk dat wij hier in het rijke westen de stap naar insecten nog niet durven te maken.
Het moet anders en daarom noemen we CrickMeUp ‘the revolution in nutrition’, de slogan van ons bedrijf. Zo willen we op onze manier, al is het wellicht minimaal, bijdragen aan het verkleinen van de vleesverwerkende industrie waar bijvoorbeeld veel land en water voor nodig is. Krekels hebben dat niet nodig, ze groeien bij elkaar in bakken waardoor er bijvoorbeeld 95 procent minder water wordt verbruikt in vergelijking met de vlees- en zuivelindustrie. Zeer duurzaam dus’’, aldus Hylke Politiek.
Bedrijven willen meer innoveren
Maar liefst 71 procent van de Nederlandse bedrijven zou innovatiever willen zijn, bleek eind vorig jaar uit de ‘Innovation Readiness Benchmark’ (IRB), een enquête onder ceo’s van bijna honderd internationale en Nederlandse bedrijven. Bijna de helft van de onderzochte bedrijven gaf aan geen goed gedefinieerde innovatiestrategie te hebben. Technologische uitdagingen blijken daardoor volgens ondernemers moeilijk bij te benen.
Tijd en ruimte voor ontwikkeling
Drie andere jonge ondernemers die in hun businessplan duurzaamheid en innovatie de hoofdrol bieden zijn Marcel van Heist, zijn broer Harmen en Evan Mertens. Samen runnen ze het bedrijf Rural Spark waarmee ze ontwikkelingslanden en gemeenschappen in die landen voorzien van elektriciteit. Het Tilburgse bedrijf doet dat door middel van zelfontwikkelde routers die werken op zonne-energie. Zij innoveren met de blik over de grens.
Terwijl mensen in landen als Nigeria en Zambia al met succes gebruik maken van de milieuvriendelijke routers, willen de Brabanders de komende jaren een drietal meer research-minded pilots opzetten. Marcel: ,,Pilots waar we al werken met de nog in ontwikkeling zijnde versie van de router. Op die manier kunnen we testen, proberen en fouten maken. We willen die tijd en ruimte hebben zodat het product bij de lancering helemaal af is. Een product waar vele duizenden mensen voor een lange tijd mee geholpen zullen zijn.'' Slim, want door middel van deze pilots weet je of het aan gaat slaan bij je doelgroep en krijg je een beeld van wat bijvoorbeeld de kosten zijn.
,,Onze focus ligt op continue ontwikkeling. We hoeven geen unicorn te worden, maar willen wel een goede economische basis hebben van waaruit we kunnen pionieren op het vlak van duurzame oplossingen. Pionieren met de klanten die we nu al hebben. Al die mensen zijn potentiele gebruikers van ons volgende product. ‘Know your customer’, is daarom ons credo. Samen maken we het netwerk groter en groter, met steeds weer nieuwe producten en innovaties.''
Advies op maat
Ondernemen is doorzetten, aanpassen en keuzes maken. De afgelopen weken sprak KVK zo'n 70.000 ondernemers uit bijna alle branches. Ze hebben geluisterd en geholpen. Zo weten ze nog beter wat er speelt. En hebben ze voor jou antwoord op wat er mag en wat er kan. Ze helpen jou verder met relevante informatie en geven je advies op maat. Kijk op KVK.nl of bel gratis met 0800 2117.