Innovatie

1,5 miljoen aan investeringen: zo veroverde Eindhovense Antennex de VS met antenne-metingen

 
Anouk Hubrechsen van Antennex met een printplaatje met 32 antennes waarvan de straling in de kast gemeten kan worden. Anouk Hubrechsen van Antennex met een printplaatje met 32 antennes waarvan de straling in de kast gemeten kan worden. Foto: Thijn Vorstenbosch/DCI Media
Anouk Hubrechsen van Antennex met een printplaatje met 32 antennes waarvan de straling in de kast gemeten kan worden. Foto: Thijn Vorstenbosch/DCI Media
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Snel en nauwkeurig de onzichtbare golven van antennes meten. Dat hier veel vraag naar is, bleek toen Antennex zijn uitvinding in Amerika presenteerde. Voor investeerders reden de kas van het startende bedrijf te spekken met 1,5 miljoen euro.

Lees verder onder de advertentie

,,Antennes meten? Het klinkt stoffig, maar is hartstikke tof.” Anouk Hubrechsen (29) uit Eindhoven wilde eigenlijk van haar hobby, paardentrainer, haar beroep maken, maar is nu ceo van het bedrijf Antennex, meldt het AD. ,,Ik dacht nooit een startup te leiden. Maar tijdens mijn studie Elektrotechniek op de TU/e maakte ik kennis met antenne-metingen en deed ik mijn master studie deels in de Verenigde Staten. Daar groeide mijn enthousiasme voor het zoeken naar de golven die worden uitgestraald door antennes.”

Deze elektromagnetische golven van antennes zijn onzichtbaar en dat is maar goed ook. De meeste mensen zouden zich in een wolk bevinden, afkomstig uit mobieltje, laptop of horloge en uit gebouwen. Moderne auto’s zouden gehuld zijn in een mix van vele soorten golven. Steeds meer apparaten groot en klein worden verbonden met internet.

Wij hebben een metalen kast ontworpen waarin dit soort antennes, zonder storing door straling uit de omgeving, kunnen worden getest

Anouk Hubrechsen

Efficiënte en betrouwbare werking

Volgens Hubrechsen neemt de hoeveelheid antennes in de leefruimte enorm toe, terwijl het uitgestraald vermogen hiervan steeds lager wordt. ,,Dat maakt metingen van die golven bij de productie en gebruik van apparaten des te belangrijker. Hier op de TU/e hebben we ons met de Elektromagnetische groep onder leiding van assistant professor Ad Reniers en professor Bart Smolders gericht op kleine hoogfrequente antennes. In moderne auto's zitten er hiervan soms wel meer dan honderd. Wij hebben een metalen kast ontworpen waarin dit soort antennes, zonder storing door straling uit de omgeving, kunnen worden getest.”

Lees verder onder de advertentie

Maar dat is nog maar de helft van het werk, zo maakt Hubrechsen duidelijk. ,,Tegelijk hebben we software gemaakt waarmee we de signalen die bij zo’n test worden gedetecteerd makkelijk kunnen begrijpen. Om dit ook vele malen sneller te kunnen doen, hebben we een truc uitgehaald.”

Hubrechsen opent de kast en in een van de hoeken is een metalen object zichtbaar dat doet denken aan een wokkel. ,,Deze wokkel hebben wij heel zorgvuldig gevormd, zodat hij op een gewenste manier de golven verstrooit. Op die manier kunnen we veel metingen tegelijk uitvoeren.”

We weten dat we iets unieks in handen hebben en kunnen hét antenne meetbedrijf worden op een markt waarin miljarden omgaan

Anouk Hubrechsen

Lancering in de Verenigde Staten groot succes

Na enkele prototypes die Hubrechsen met haar team bouwde, werd de werking van de uitvinding bewezen. ,,Dat was in oktober 2022 en omdat ik vanaf het begin bij deze ontwikkeling betrokken was, werd ik tot ceo gebombardeerd en konden we met een eerste financiering met vier fulltimers beginnen. We zijn eigenlijk meteen de markt op gegaan en het eerste commerciële systeem hadden we een halfjaar later klaar.”

Lees verder onder de advertentie

De lancering van het product was in de Verenigde Staten en werd een groot succes. ,,We kregen meteen klanten en dit jaar hebben we een eerste serie door onze toeleveranciers hier in de regio laten produceren. Intussen zijn we met twaalf mensen, waarvan tien fulltime. Hard nodig, want nu krijgen we ook te maken met service en support bij klanten over de hele wereld. Nieuwe innovaties moeten we blijven maken die dan via software updates kunnen worden verspreid.”

De kapitaalinjectie van 1,5 miljoen euro van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en Value Creation Capital is daarom meer dan welkom. ,,We weten dat we iets unieks in handen hebben. We kunnen hét antennemeetbedrijf worden op een markt waarin miljarden euro's omgaan.”

Lees ook: Golden Scaler Award 2024 voor Mews én overname én beursgang

Lees verder onder de advertentie