Academy Innovatie
Online seminar Jos Burgers: ‘Pandemie laat zien dat ondernemers zich inventief gedragen’
In het legertje van bedrijfsadviseurs en aanverwante deskundigen valt niet zelden te horen dat ondernemers beter hun best moeten doen. De kritiek luidt dat er volop wordt geklaagd, terwijl ondernemers vooral de opdracht hebben om extra creativiteit aan de dag te leggen. Jos Burgers, succesvol auteur van managementboeken, tapt uit een ander vaatje. Hij benadrukt dat de pandemie juist laat zien dat ondernemers zich inventief gedragen.

Wie uitgeblust in de touwen hangt, laat het koppie erbij hangen. Wie de moed heeft om overeind te krabbelen, zal zich een stuk weerbaarder voelen. Foto: Jos Burgers
Wie met de rug tegen de muur staat, zint maar op één ding. En dat is: hoe kom ik hier zo snel mogelijk vandaan? Waar zit de uitweg? Problemen zijn natuurlijk niet leuk, maar wel een perfecte voedingsbodem om tot nieuwe ideeën te komen. Moeilijkheden bestaan er overigens in alle soorten en maten.
Er bestaan supergrote, maar ook petieterige problemen. ,,Mooi voorbeeld vind ik 2theloo, het retail- en toiletconcept dat is bedacht door Eric Treurniet. Hij kwam op het idee toen hij met zijn vrouw en dochter in Brugge winkelde. Zijn dochter moest plassen, terwijl Treurniet zich realiseerde dat je daarvoor eigenlijk uitsluitend bij een warenhuis of café terecht kon. En zie: een nieuw businessmodel was geboren.”
Lees ook: Jos Burgers is strenger dan anders: 'Wacht niet op de wind, ga roeien!'
Moed om overeind te krabbelen in coronaperiode
Zo werkt het eigenlijk ook in deze coronaperiode. Wie uitgeblust in de touwen hangt, laat het koppie erbij hangen. Wie de moed heeft om overeind te krabbelen, zal zich een stuk weerbaarder voelen. Gevraagd naar voorbeelden, schudt Burgers er moeiteloos een paar uit z’n mouw. Zo kent hij een caféondernemer die niet terneergeslagen wilde afwachten, maar met zijn hele cluppie van zes medewerkers aanklopte bij een uitzendbureau. ,,Als er ergens schreeuwend behoefte aan is, dan is het aan koeriers die pakjes thuis bezorgen. Dat is andere koek dan horecabediening, maar als je door koerierswerk je café van de ondergang kunt redden, dan is dat een sterk staaltje ondernemerschap.”
Wacht niet op de wind, ga roeien
‘Wacht niet op de wind, ga roeien!’ is het bestverkochte managementboek van 2020. In deze nieuwe masterclass deelt Jos Burgers zijn beste adviezen uit deze bestseller met je. Een bijzonder programma vol tips om (extra) succesvol te zijn in onzekere tijden. Hier vind je alles over deze inspirerende en leerzame masterclass voor ondernemers.
Haarverzorging en-kleuring via brievenbuspakketje
Ander voorbeeld komt van een kapper die zijn klanten verraste met een brievenbuspakketje gevuld met haarverzorging en –kleuring. De bijdrage van deze actie aan de omzet was in feite verwaarloosbaar. In de periode dat kappers hun deuren dicht moesten houden, kostte die actie alleen maar budget. Wat de kapper er voor terug verwachtte, namelijk klantentrouw, is onbetaalbaar.
,,Hetzelfde geldt voor thuisbezorging door restaurants. Dat levert niet veel op, maar zorgt wel voor blijvende binding met klanten. Als de coronacrisis straks tot zijn einde komt, kan dat inspiratie zijn om het restaurant te bezoeken dat zich heeft uitgesloofd om lekkere thuismaaltijden te bereiden. Crux is dat je niet alleen moet kijken naar de euro’s die je vandaag verdient, maar ook naar de euro’s die na de coronacrisis in het verschiet liggen.”
Veerkracht van ondernemers zoals restauranthouders, cafébazen en winkeliers
Al met al toont Burgers zich dik tevreden over de veerkracht van ondernemers. Petje af voor restauranthouders, cafébazen en winkeliers die er ondanks deze diepe coronacrisis toch iets van proberen te maken. En toch, als we Burgers aanhoudend bevragen over verbeterkansen, wil ook hij best met een paar vingerwijzingen komen. Zo is zijn observatie dat ondernemers nog onvoldoende beseffen dat niet alle ideeën uitgroeien tot een megaklapper. Er bestaat de neiging om meteen fors te investeren zelfs nog voordat een kleinschalig concept succes begint te vertonen. ,,Dat is niet verstandig. Zet niet meteen al je budget op één project, maar verspreid je investering in meerdere, kleinere projecten. Als die dan tekenen van omzetsucces vertonen, dan is het legitiem om meer budget vrij te maken.”
De term die Burgers in deze context opgooit, is toevallig succes. Dat lijkt een contradictie, maar er is wel degelijk sprake van realiteitszin. ,,Als je iets vaker probeert, als je meer loten koopt, dan heb je vaker prijs. Dat is gewoon een nuttige rekensom. Zorg dat je meer dingen doet. Werkt het niet, stop er dan gewoon mee. Dan ben je niet al te diep gegaan met je investeringen en heb je dus niet onnodig veel geld verloren.”
Consumenten aantrekken met kortingen
Niet alleen ondernemers hebben het zwaar in deze periode. Dat geldt net zo goed voor consumenten. Tegen die achtergrond lijkt het wel degelijk legitiem om een korting te gunnen. Zeker in deze coronaperiode kan het gelden als een opbeurend gebaar om met een prijsreductie te komen. Bovendien bestaat er tevens iets als marktwerking. Nu vele concurrenten met stuntaanbiedingen komen, kun je als ondernemer niet achterblijven.
Deze voorzet blijkt tegen het zere been van Burgers. Consumenten verleiden met korting is een foute gedachte, onderstreept de businessauteur. Al was het alleen maar omdat je de verkoopprijs moeilijk weer kunt terugdraaien op het moment dat de economie weer aantrekt. ,,Ik noem dat: onechte prijsdruk. De klant wil best met je in zee, maar vraagt zich structureel af of de verkoopprijs in overeenstemming is met het aanbod. Als je de prijs nu laat zakken, dan heeft de klant in de pre-coronaperiode blijkbaar altijd te veel betaald. Dan sta je er gekleurd op”, besluit Burgers.
Nog een poging dan: er is toch niks mis mee om je klanten juist in deze periode prijstechnisch te steunen? ,,Zeker, maar doet dat niet met een platte prijsconcessie. Vraag je dan af hoe je de klant kunt helpen door het aanbod te vergroten. Door bijvoorbeeld het standaardpakket voor dezelfde verkoopprijs iets uit te breiden.”
Wacht niet op de wind, ga roeien
‘Wacht niet op de wind, ga roeien!’ is het bestverkochte managementboek van 2020. In deze nieuwe masterclass deelt Jos Burgers zijn beste adviezen uit deze bestseller met je. Een bijzonder programma vol tips om (extra) succesvol te zijn in onzekere tijden. Hier vind je alles over deze inspirerende en leerzame masterclass voor ondernemers.
