Natuurlijk heeft Sander Wapperom van DeWarmte de plannen van het nieuwe kabinet meteen gelezen. Het nieuwe kabinet wil de verplichting op een hybride warmtepomp in 2026 afschaffen. ,,Dat was inderdaad even balen. Desondanks blijft de ISDE-subsidie gecommitteerd aan het klimaatfonds. Onze warmtepompen heb je binnen twee tot zes jaar terugverdiend, mede door deze subsidie.”
Sander is niet bang voor minder omzet. ,,Dat die verplichting in 2026 eruit gaat, zorgt voor een minder agressieve groei van de markt. Maar we hebben in 2030 nog de CO2-doelen die we als land moeten redden. Het kabinet biedt geen alternatief. De warmtetransitie gaat gewoon door, linksom of rechtsom. Ook vanwege Europees beleid waar we ons aan moeten houden. De transitie gaat nu niet opeens stoppen.”
Netcongestie is een kans voor DeWarmte
Een andere actuele kwestie is de netcongestie, de overbelasting van het stroomnet mede door warmtepompen. ,,Bij huiseigenaren speelt dat niet. Wel bij woningcoöperaties. Bijvoorbeeld als een grote woonwijk warmtepompen krijgt en iedereen tegelijk warmte wil hebben. Dat is een uitdaging. Onze warmtepompen zijn echter voorzien van slimme software. Dan is eerder voorverwarmen bijvoorbeeld een oplossing, zodat ze later minder hard hoeven te draaien. Onze pomp is daar klaar voor. We zien dit juist als een kans voor ons.”
Lees ook: Auke (30) en Sander (32) willen Nederland gasloos maken: ‘Voor ieder huis mogelijk’
Sander startte met Auke de Vries in 2019 met DeWarmte. Ze begonnen met de HeatCycle waarmee warmte uit afvoerwater gebruikt kon worden om tapwater te verwarmen. En onlangs zetten ze een slimme warmtepomp op de markt. ,,De normale warmtepompen zijn niet slim, je hebt geen inzicht in wat je bespaart en je kunt de instellingen niet veranderen. Mensen krijgen vaak zonnepanelen. Als je een slimme warmtepomp hebt, dan kan hij daarop inspelen of aangaan als de energie goedkoper is.”
Klanten worden helemaal ontzorgd. ,,We verzorgen de aankoop tot installatie. Klanten laten digitaal hun huis zien en hoeven alleen thuis te zijn als we de pomp installeren. En met één druk op de knop kunnen we een software-update uitvoeren. Onze pomp is krachtig, maar stil. Gemakkelijk te installeren, betaalbaar en erg mooi.”
Groeikansen voor DeWarmte
Het gaat goed met het bedrijf. Er zijn al duizend warmtepompen geïnstalleerd, dat moeten er dit jaar tweeduizend worden. In een jaar tijd ging het van 1 miljoen naar een omzet van 3,5 miljoen euro. ,,In 2025 willen we uitbreiden naar onze buurlanden. Als je naar Europa kijkt, zijn er nog voldoende groeikansen.”
Wil jij groeien? Dan gaan we dat regelen. Dat doen we met onze nieuwe kijkradiorubriek De Pitch. Elke week kan een ondernemer tijdens de uitzending van De Ondernemer Live zijn of haar plan pitchen aan toekomstige investeerders. Er is één regel: je hebt één minuut. Meer weten of je opgeven? Hier lees je meer.
Een mooie brug naar hun crowdfunding. DeWarmte wil minimaal 1,5 miljoen euro en maximaal 3 miljoen euro ophalen. De teller staat nu op 1,2 miljoen met nog een week te gaan. ,,We willen verder groeien. Dat doen we via marketing en sales om onze bekend te worden bij alle huiseigenaren in ons land. En we zitten in de laatste fase van de lancering van ons vernieuwde product: de volledige elektrische warmtepomp.”
Bekijk in bovenstaande video het volledige gesprek met Sander Wapperom bij De Ondernemer Live, waarin hij uitgebreid vertelt over zijn missie om Nederland van het gas af te krijgen.