Blog Innovatie
Text-to-speech: zo bereik je klanten via smartphone en smart speaker
Text-to-speech is de techniek waarbij teksten worden omgezet in spraak, ofwel audio. Bij De Ondernemer gebruiken we deze innovatie al geruime tijd ('Hey Google, speel De Ondernemer Vandaag') via smartphones en smart speakers. Als consument gaat het je overkomen, als ondernemer of zakelijke beslisser moet je hierop voorbereid zijn.

Zeg tegen je smartphone of smart speaker 'Hey Google, praat met De Ondernemer' en kies uit het laatste ondernemersnieuws of een podcast.
Roel de Wit
Online specialist De Ondernemer
Twee jaar geleden zijn we bij De Ondernemer gestart met het omarmen van de techniek text-to-speech. Inmiddels zijn we zover dat we dagelijks een virtueel gesproken nieuwsbulletin genereren dat continu up-to-date is met het laatste nieuws voor ondernemers. Dat nieuwsbulletin is te beluisteren via jouw favoriete podcast kanaal, onze website en via de smartspeaker ('Hey Google, praat met De Ondernemer') en is al ruim 75.000 keer afgespeeld.
Text-to-speech is de techniek waarbij teksten worden omgezet in spraak, ofwel audio. In de praktijk wordt deze techniek onder meer toegepast bij het genereren van voice apps, het vertalen van artikelen naar audiofragmenten (bijvoorbeeld nieuwsbulletins), voor klantenservices, en/of voor analfabeten en blinden.
In de basis kan text-to-speech vooral helpen bij het overbrengen van een boodschap aan je doelgroep, of in het geval van een voice app, met geautomatiseerde interactie. Een boodschap die je in veel gevallen al beschikbaar hebt in kant en klare tekst. Denk aan bijvoorbeeld blogposts, artikelen en andere websiteteksten. Waarom zou jouw bedrijf text-to-speech in overweging kunnen nemen?
De kansen van text-to-speech
1 Jouw doelgroep kan al verder zijn dan je denkt
In 2021 hebben Instagram en TikTok de techniek al omarmt door deze als optie toe te voegen aan hun reels. Tegenwoordig is die ietwat onwennige vrouwelijke stem niet meer weg te denken als optie in je reel. De meeste social media gebruikers (vooral Gen Z en Gen Y) zijn dus al lang niet meer onbekend met text-to-speech. Als zij een belangrijk aandeel hebben in jouw marketingstrategie, kan dit je wake-up-call zijn om je concurrentie voor te blijven.
2 Text-to-speech converteren naar podcast
Als het gaat om audio, moet je op de kanalen aanwezig zijn waar ook daadwerkelijk audio wordt geluisterd. Denk aan Spotify, Apple Podcasts en Google Podcast. Een groot voordeel van text-to-speech is dat het in veel gevallen al direct inzetbaar is als podcast aflevering of zelfs als serie. Denk hierbij goed na over de vorm waarin je deze publiceert. Zo hebben we bij De Ondernemer een nieuwsbulletin gecreëerd waarin het laatste ondernemersnieuws te beluisteren is, [voorbeeld url/audio player]. Een betrekkelijk eenvoudige doorvertaling van content die onze specialisten dagelijks creëren.
Lees ook: Smartphone of smart speaker: 'Hey Google, praat met De Ondernemer'
3 Het gemak van de consument
Als consument ben je altijd op zoek naar beter, sneller en gemakkelijker. Luisteren is soms gemakkelijker dan lezen en praten is over het algemeen sneller dan typen. Als jij ervoor zorgt dat jouw boodschap, product of dienst ook te beluisteren is en/of vindbaar is via voice search, gaat je bereik flink toenemen.
4 Hogere betrokkenheid
Over het algemeen ligt de betrokkenheid bij luisteraars van audio veel hoger dan bij traditionele media. Dat heeft ermee te maken dat luisteraars vaak actief op zoek zijn naar een specifiek onderwerp. Als je zelf wel eens podcast luistert, zal je dit gedrag vast herkennen. Bijkomend voordeel is dat daarmee de selectiviteit onder de doelgroep erg hoog is.
5 Text-to-speech is volop in ontwikkeling
Het is een kwestie van tijd voordat computergestuurde gesproken teksten niet meer te onderscheiden zijn van echte spraak. De ‘echtheid’ van de Engelstalige stem is al een stukje verder dan onze Nederlandstalige variant. Er valt dus nog wat terrein te winnen en dat zal ook zeker gaan gebeuren.