Nieuws Innovatie

Kim Clijsters zet in op padel en lanceert registratiesysteem tegen illegale spelers

Met zo’n 75.000 geregistreerde spelers en 500 banen kun je gerust stellen dat we de sport padel in ons hart hebben gesloten. Veel verenigingen hebben echter te maken met bezoekers die zonder te betalen komen spelen en geregistreerde padelers daarmee in de weg zitten. Startup Pablo tackelt dit probleem. Het Belgische bedrijf ontwikkelde een hard- en softwaresysteem voor toegangscontrole via gezichtsherkenning. Welke ondernemer hierachter zit? Niemand minder dan tennisgrootheid Kim Clijsters.

Robbert Daalder 14 februari 2022

Kim clijster belbahaiem padel pablo regitratie

Brahim Boulbahaiem en Kim Clijsters, de oprichters van het videoregistratiesysteem Pablo. Foto's: Pablo.

Het gaat hier om de zogenaamde Pablo-totem. Via gezichtsherkenning of door een identiteitskaart voor de camera te houden, controleert Pablo bij de entree van het sportcomplex of de spelers zich daadwerkelijk hebben aangemeld via het reserveringssysteem. Is dit niet het geval en gaan zij toch naar binnen, dan verzoekt Pablo via zijn speakers of zij zich alsnog willen aanmelden. Hebben ze geen reservering, maar is er toch een baan beschikbaar, dan is aanmelden op de totem alsnog mogelijk. Bij het negeren van de waarschuwing worden deze mensen gefilmd en krijgt de clubverantwoordelijke een bericht waarop te zien is wie er in overtreding is om vervolgens gepaste maatregelen te nemen.

"Clubs hebben het recht om de personen te checken die op dat moment op hun banen staan"

Brahim Boulbahaiem, medeoprichter Pablo

Controleurs op padelbaan geen optie voor Clijsters

,,Op mijn eigen padelpark in België kreeg ik geregeld klachten van gefrustreerde leden die de baan niet op konden omdat anderen deze bezet hielden zonder gereserveerd te hebben”, legt Kim Clijsters het ontstaan van Pablo uit. ,,Een probleem dat ik maar niet opgelost kreeg. Mensen inhuren om de hele dag door controles uit te voeren tijdens de wisselmomenten was simpelweg geen optie.”

Totdat de Belgische werd benaderd door Brahim Boulbahaiem, een goede bekende van haar die tech-ondernemer is en eveneens graag padel speelt. ,,Mijn vrienden nodigen mij graag uit om een potje te komen spelen. Maar als ik ze na afloop vroeg wat ik moest betalen, zeiden ze dat ik was geregistreerd op het account van iemand anders en dus gratis had gespeeld. In het begin vond ik dat oké, maar na verloop van tijd besefte ik me dat ik dit als clubeigenaar niet zou tolereren. Ik belde Kim met het idee om dit met een videoregistratiesysteem op te lossen en ze was meteen enthousiast toen ik vroeg of we een pilot op haar park mochten draaien. Dat werd een succes.”

De Pablo-totem langs de kant van een padelbaan.

Lees ook: Padel hype of blijvertje? Investeerders en ondernemers ruiken kansen

Kim Clijsters: 'Ondernemers verdienen tot wel 6.000 euro meer'

Kim Clijsters, die met haar eigen Sports & Health Club in België al langer onderneemt, weet te vertellen dat clubeigenaren tot wel 30 procent van hun baanbeschikbaarheid terugkrijgen als zij een Pablo-totem neerzetten. Het komt jaarlijks neer op 2000 tot 6000 euro per baan terwijl er ook nog eens voorgoed wordt afgerekend met gefrustreerde leden. Ondernemers die het videosysteem willen aanschaffen, betalen 100 euro aan huur plus een kleine fee voor de data die verscheept moet worden. ,,Het zijn dus voornamelijk de clubs die hun voordeel ermee doen.”

Persoonlijke gegevens in veilige handen

Hoe het AVG-technisch zit met de gegevens die Pablo tijdens het inchecken verzamelt? Goed. Boulbahaiem verzekert dat hun systeem aan de privacywetten voldoet. ,,Clubs hebben het recht om de personen te checken die op dat moment op hun banen staan. En als er mensen zijn die geen gezichtsscan willen ondergaan, dan volstaat een legitimatiebewijs ook. Alle gegevens die Pablo oppikt, blijven overigens intern. Daar gebeurt verder niets mee.”

"Ik word vaak gevraagd om in bedrijven te investeren, maar ik gooi mijn geld absoluut niet zomaar ergens in. Het moet echt goed voelen en dat is hier zeker het geval"

Kim Clijsters, medeoprichter Pablo

Lees ook: Ondernemer/influencer Bas Smit start sportconcept The Padellers

Het is één van de redenen waarom Clijsters dit project is aangegaan. De meervoudig grandslamwinnares weet zeker dat hun product zal aanslaan omdat het volgens haar overduidelijk rendabel is voor degene die het huurt. ,,Ik word vaak gevraagd om in bedrijven te investeren, maar ik gooi mijn geld absoluut niet zomaar ergens in. Het moet echt goed voelen en dat is hier zeker het geval. Ik sta hier volledig achter en heb ook echt een aandeel gehad in de ontwikkeling ervan. Het logo. De naam. Haha, ik voel me een trotse ouder van Pablo.”

Grenzeloos potentieel van Pablo-totem

Het doel van Clijsters en hoofdaandeelhouder Boulbahaiem is om dit jaar honderd Pablo-totems in België neer te zetten. Gezien de stijgende populariteit van de sport padel en het nog altijd bestaande probleem van illegale spelers een realistisch doel. En dan is de potentie van Pablo over de grens nog niet eens aan bod gekomen. ,,We weten dat jullie in Nederland ook graag padel spelen, dus dat houden we goed in de gaten. Daarnaast is de sport in Spanje natuurlijk gigantisch en kijken we ook naar Zweden. Nee, ik neem Pablo voorlopig nog niet mee terug naar mijn thuisland Amerika. Daar is padel nog niet zo groot als het hier is”, aldus Clijsters, die haar professionele tennisracket nog altijd niet aan de wilgen heeft gehangen.

,,Voor anderen sporten is dit overigens ook erg interessant”, besluit Belbahaiem. ,,Op fitnessscholen en tennisparken wordt ook veel gefraudeerd door leden. Heb je het over aanwezigheidsregistratie, dan is Pablo natuurlijk ook inzetbaar binnen bedrijven. Maar goed, voorlopig ligt onze focus op de padelbanen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws