Nieuws Innovatie

Kinderen leren programmeren in Ziggo Dome

Het tekort aan ict’ers groeit, maar niet op alle scholen is aandacht voor programmeren. ‘Als je nooit programmeert, kies je de opleiding ook niet.’

Herman Stil (Het Parool) / redactie De Ondernemer 16 februari 2016

Kinderencoderen

1024 kinderen – ict’ers zullen dat getal op waarde kunnen schatten – gaan morgen aan het programmeren in de Ziggo Dome, tijdens de grootste ‘Coderdojo’ ooit. Dat bericht het Parool. En dat is niet alleen om hen een leuke middag te laten meemaken. Er moeten vooral nieuwe ict’ers mee worden gekweekt.

Bij arbeidsbureau UWV staan momenteel twaalfduizend functies voor ict-banen open, maar kandidaten zijn er nauwelijks. De circa 4500 informaticastudenten die jaarlijks afstuderen, zijn volstrekt onvoldoende. Tachtig procent van de ict-vacatures blijft bestaan.

“Tot hun zestiende krijgen kinderen eigenlijk niets mee van programmeren”, zegt Christian Vermeulen van Coderdojo, een vrijwilligersorganisatie die kinderen de eerste stappen op programmeergebied laat maken. “Terwijl kinderen al op jonge leeftijd rondlopen met smartphones en scholen steeds meer nadruk leggen op digitaal lesgeven. Maar ze geven leerlingen geen indruk van wat daarbij komt kijken.”

Internettaal “Als je kinderen niet laat zien of informatica iets voor ze is, zullen ze niet snel voor zo’n opleiding kiezen. En dat terwijl veel kinderen geïnteresseerd zijn in programmeren. Er zijn tienjarigen die zo een eigen Minecraftserver in elkaar zetten. Waarom krijgen schoolkinderen dan geen les in computer- en internettaal?”

Branchevereniging Nederland ICT trekt al tijden tevergeefs aan de bel. “Er is nu al een ernstig tekort aan ict-personeel,” zegt Michel van Schie van Nederland ICT. “En doordat de digitalisering almaar verder toeneemt, groeit de behoefte aan goed opgeleide ict’ers alleen maar.”

“Het ziet er niet naar uit dat het tekort in het huidige onderwijs wordt opgelost. De animo onder jongeren voor ict-opleidingen is iets toegenomen, maar nog lang niet voldoende.

”Remco Pijpers, bij stichting Kennisnet verantwoordelijk voor ‘Codekinderen’ dat cursussen levert waarmee leerlingen de eerste programmeerstappen kunnen maken, vindt de alarmbel overdreven. “Scholen worden nu door goedbedoelde clubs overspoeld. Je moet rekening houden met het tempo van het onderwijs, niet met het ongeduld van de ict-branche. Alleen leren programmeren om programmeur te worden, is veel te beperkt. Het gaat ook om de manier waarop kinderen daardoor leren denken en hoe dat past in de manier van lesgeven.”

Kennisnet heeft meegewerkt aan plannen voor programmeerlessen op scholen. Vanaf komend schooljaar zullen de eerste resultaten te zien zijn, verwacht Pijpers. “Maar het duurt natuurlijk even voordat scholen om zijn.”

Programmeerchool Coderdojo heeft die strijd inmiddels opgegeven. “We hebben twee jaar geprobeerd met scholen en beleidsmakers in gesprek te komen,” zegt Vermeulen. “Er wordt vooral veel gerapporteerd. We doen het nu zelf. Mijn streven is overal een programmeerschool te krijgen, net zoals elke gemeente een muziekschool heeft. Misschien dat scholen er dan wel op aanslaan.”

Niet alle scholen staan aan de zijlijn. Op het Amsterdamse Metis Montessori Lyceum wordt elke maand een Coderdojo georganiseerd voor kinderen tussen de acht en vijftien jaar. Informaticadocent Hakan Akkas: “Elke maand is er een ander thema, zoals 3D-modelleren, robots programmeren of websites bouwen. Laatst heeft iemand van Microsoft een workshop apps programmeren gegeven.”

Het Metis is één van de weinige scholen waar programmeren in het lespakket zit. “Iedereen krijgt vanaf de brugklas een uur per week informatica.” Vanaf komend schooljaar kunnen de echte fanaten voor een Coderclass kiezen. “We willen ze vijf uur in de week intensief en uitdagend informaticaonderwijs bieden waarin programmeren centraal staat. Sommige kinderen weten al op hun elfde dat ze verder willen in het programmeren. Voor dit soort dingen geldt: hoe meer je oefent, hoe beter je wordt.”