Nieuws Innovatie

Kunstmatige intelligentie ingewikkeld? Een kind kan de was doen volgens deze cursus

Van vakkenvuller in de supermarkt tot radioloog in het ziekenhuis, iedereen krijgt op termijn met kunstmatige intelligentie (AI) te maken. De TU Eindhoven probeert kennis hierover bij te schaven met een gratis Brainport AI-cursus en een programma voor het bedrijfsleven.

Lizette van Neer (AD) 2 juni 2021

Kunstmatige intelligentie bedrijven leren tu brainport2

Kunstmatige intelligentie wordt in het Nederlandse bedrijfsleven steeds vaker toegepast. Zo gebruikt de Eindhovense startup AlphaBeats AI om mensen muziekadvies te geven op basis van hun stressniveau. Illustratie: Cortes

Onbewust hebben we er zelf al vaak mee te maken, artificial intelligence, AI. Het speelt een steeds grotere rol in het onderwijs, de zorg en in onze vrije tijd. Tegelijkertijd kampt de arbeidsmarkt met een tekort aan mensen met kennis van en ervaring met die nieuwe vaardigheden.

Omdat onbekend onbemind maakt, is het volgens de TU/e en Brainport Eindhoven tijd om dat te veranderen. De Brainport AI-cursus is sinds een paar dagen gratis online te volgen en wie hem doorloopt, ontvangt een certificaat, schrijft het AD.

Lees ook: Limburgse innovatie revolutie in ledverlichting: via AI slimme kantoren, winkels en horeca

Carlo van de Weijer, directeur van het aan de Technische Universiteit Eindhoven verbonden Artificial Intelligence Systems Institute (EAISI), en Jim Stolze, maker van de nationale AI-cursus, hebben een hoofdrol in de Brainport AI-cursus.

Van de Weijer: ,,Het doel van deze cursus is tweeledig. Praktisch is het bedoeld om kennis bij te schaven maar het is vooral ook goed voor een ieder om te beseffen wat er aan de hand is. AI gaat verder dan alleen de wetenschap, vroeg of laat krijgt een ieder ermee te maken en dat geldt zeker in deze regio waar we op dat gebied al veel langer onze nek uitsteken.”

Daarom is het volgens De Weijer goed om dit laagdrempelig aan te bieden en wie wil, kan binnen de cursus wat afslagen nemen en zich er verder in verdiepen.”

''AI gaat verder dan alleen de wetenschap, vroeg of laat krijgt een ieder ermee te maken''

Carlo van de Weijer, directeur Artificial Intelligence Systems Institute

Het algoritme van de was

De Brainport AI-cursus neemt je in zeven hoofdstukken middels stellingen, herkenbare voorbeelden en animaties mee door de historie, toekomst en wereld van AI.

Het is zo begrijpelijk dat een kind letterlijk de was kan doen, blijkens een animatie. ‘Algoritme is niet meer dan een stappenplan van instructies. In zes stappen doet een kind de was (van vuile was verzamelen, het in de machine doen, wasmiddel erbij, wasprogramma kiezen, machine aan en kleding te drogen hangen). Je kunt het algoritme uitbreiden door bonte en witte was eerst uit te sorteren. AI maakt gebruik van algoritmen.’

In de cursus zijn voorbeelden uit de regio te zien van hoe en waar je in de toekomst aan de slag zou kunnen met AI-kennis. Bijvoorbeeld AlphaBeats, een Eindhovense startup die data heeft verzameld over hoe mensen stress ervaren in hun brein en daarop gebaseerd geven zij advies welke muziek je zou moeten luisteren om te ontspannen.

Cursus kunstmatige intelligentie voor bedrijven

Daarnaast gaat EAISI vanaf september samen met JADS en de Universiteit van Tilburg een vijfdaagse cursus aanbieden aan het bedrijfsleven om bij technici op mbo, hbo en universitair niveau kennis op peil en vers te houden. Van de Weijer verwacht honderden deelnemers in het eerste jaar.

Kijk hier voor meer info over de AI-cursus van Brainport Eindhoven.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws