Nieuws Innovatie

Kweekvleesburger Nederlands bedrijf wint hart van sterrenkok: 'Beste burger die je ooit hebt geproefd'

Sterrenkok Hans van Wolde is vol lof over de smaak en textuur van de kweekvleesburger van het Nederlandse voedingsbedrijf Mosa Meat. De chef-kok van twee Michelin sterrenrestaurant Brut 172 is ervan overtuigd dat deze burger vanuit Maastricht de wereld kan veranderen.

Van onze redactie 9 mei 2023

Kweekvlees burger mosa meat maastricht sterrenkok

Een kweek-hamburger van Mosa Meat, gebakken in Maastricht. Foto: Marcel van Hoorn

,,Dit gaat echt de beste hamburger zijn die je ooit hebt geproefd," aldus de chef met meerdere Michelinsterren op zijn naam. Mosa Meat is van plan jaarlijks honderdduizenden van deze kweekvleesburgers te produceren.

Van Wolde bakte maandag een hamburger van gekweekt rundvlees tijdens de opening van een nieuwe productielocatie van Mosa Meat in Maastricht. Honderdduizenden hamburgers wil het Limburgse bedrijf per jaar gaan maken in de nieuwe vestiging. In principe voor de Europese markt, maar Singapore wordt waarschijnlijk het eerste land waar de kweekvleesburger daadwerkelijk mag worden verkocht.

Lees ook: Foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer: 'Sterrenrestaurants googelen gasten en checken hun social media'

,,Ik geloofde hier dus echt niet in", erkent de 55-jarige sterrenkok voor een gezelschap van investeerders, medewerkers en relaties van Mosa Meat. Maar na een eerste proefsessie vorige week was hij om. ,,Ik heb die hele nacht niet geslapen. De rundvleessmaak hing na een uur nog in m'n mond", vertelt hij tegen hetAD, terwijl het vet op de bakplaat uit de burger bruist. ,,Deze smaak is echt heel goed.”

Lees ook: Vlees zonder slachten: Brabantse Leon wil eerste kweekvleesboer van Nederland worden

400 miljoen hamburgers

Bestuursvoorzitter Maarten Bosch biedt de consumenten graag een manier om vlees te eten zonder de grote impact op klimaat en milieu. En zonder dieren te hoeven slachten. ,,Dit is duurzaam én diervriendelijk", aldus Bosch. Mosa Meat kweekt vlees op basis van rundercellen. Omdat het vlees buiten het dier om groeit, is het straks niet meer nodig om honderden miljoenen dieren per jaar te slachten.

De kweekvleesburger van Mosa Meat bestaat voor tweederde uit gekweekte spier- en vetcellen uit het laboratorium. Alle cellen zijn vermeerderd uit diercellen die als biopt uit drie glanzend bruine Limousin-koeien zijn gehaald: Rosa, Mona en Maya. Het overige derde deel van de hamburger bestaat uit soja-bestanddelen. Van Wolde: ,,Dit is historisch. We hoeven voor een goede burger straks dus geen dieren meer pijn te doen. En we hoeven geen hopen mest meer te produceren. Het is gezond, en het mooiste van alles: het komt gewoon uit Maastricht.”

Lees ook: Bij dit restaurant eten klanten alleen kip als ze 'm eerst zelf slachten

De nieuwe productielocatie telt 2760 vierkante meter. Plannen voor een vijfde productievestiging, waar miljoenen burger per jaar kunnen worden gemaakt, liggen klaar. Dat lijkt veel, maar alleen in Nederland verorberen liefhebbers jaarlijks al 400 miljoen hamburgers. Om alleen die burgers te vervangen door gekweekt rundvlees, is dus nog veel capaciteit nodig.

Gehaktbal van uitgestorven mammoet

Mosa Meat ijvert voor toelating van kweekvlees op de Europese markt. Landen als Singapore, Israël en de Verenigde Staten zijn echter sneller. Daarom zet Mosa Meat nu ook in op markttoegang in Singapore. Volgens Bosch start het bedrijf zeer binnenkort de procedure bij de EFSA (de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) om ook toelating voor de Europese markt aan te vragen.

Tien jaar geleden presenteerde medeoprichter Mark Post van Mosa Meat de eerste hamburger van kweekvlees ter wereld. Post noemt de opening van de productielocatie ‘het mooiste moment waar je jaren als wetenschapper naartoe werkt’. Inmiddels zijn er talloze bedrijven wereldwijd bezig met kweekvlees van runderen, kippen en varkens. Onlangs nog onthulde een Australische onderneming in wetenschapsmuseum Nemo een gehaktbal met DNA van de uitgestorven mammoet.

"Onze collega's zijn jong en gedreven, ze willen iets bijdragen aan echte oplossingen voor onze klimaat- en milieuproblemen"

Nicolien Nagtzaam, hoofd programma-management Mosa Meat

De revolutionaire stappen van Mosa Meat heeft een divers palet aan jonge internationale wetenschappers naar Limburg getrokken. Allemaal willen ze onderdeel zijn van de mogelijke voedselrevolutie. ,,Onze collega's zijn jong en gedreven", zegt Nicolien Nagtzaam, hoofd programma-management. ,,Ze willen iets bijdragen aan echte oplossingen voor onze klimaat- en milieuproblemen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws