Nieuws Innovatie
Leadax genomineerd met ‘het nieuwe lood’ en duurzame dakbedekking
Roeland van Delden van Leadax in Wapenveld won met zijn loodvervanger voor de bouw - die hij maakt van oude autoruiten - al tien prijzen. Hij staat bijna steevast op ‘duurzame hitlijsten’. Nu maakt hij er ook dakbedekking van. En zit Leadax bij de genomineerden voor de Nationale Ondernemersprijs.

Roeland van Delden, ceo van Leadax, bij een partij dakbedekking die klaarstaat voor transport naar Turkije. Op de voorgrond een rol loodvervanger waar hij nu al weer zes jaar de bouwmarkt mee bestormt. Foto: AD/Henri van der Beek.
De Nationale Ondernemersprijs is een gezamenlijk initiatief van De Ondernemer en het AD en de bijbehorende regiotitels voor het meest onderscheidende mkb-bedrijf van Nederland. De allereerste editie van de Nationale Ondernemersprijs wordt op 7 september aan de winnaar uitgereikt in de Jaarbeurs. Breng onderaan de pagina je stem uit!
Lees ook: Natuurhuisje.nl is een blijvertje op de vakantiemarkt
,,Daar ben ik heel trots op, heel cool”, zegt hij over de nominatie voor de Nationale Ondernemersprijs. Van Delden wil met Leadax impact maken, zegt hij steeds. Met zijn loodvervanger lukt dat al aardig. Dat is goed voor mens en milieu - ‘lood is toxisch’ - en veel gemakkelijker voor de bouw, zegt Van Delden. ,,Wat wij maken is veel lichter. Het heeft dezelfde eigenschappen als lood, maar dan met al die voordelen.”
Met de dakbedekking moet dat succes nog komen. Dat is ook niet zo raar, zegt hij er gelijk bij. ,,Onze loodvervanger is er al sinds 2017, de dakbedekking introduceerden wij in 2021 op de wereldexpo in Dubai.” De bouw is conservatief, ‘iets nieuws’ kost tijd.
Zijn belofte is enorm en voorlopig is hij ook nog lang niet klaar om de duurzaamheidshorizon verder te verleggen. Daarover straks meer. Eerst hoe het allemaal begon en zover kwam. Leadax komt voort uit Bitufa, een producent van bitumineuze kelderafdichting. In een eerder interview zei hij: ,,Dat loopt dondersgoed, maar is wel een olieproduct. Zo fossiel als wat. Ons verdienmodel is eindig. We moeten nieuwe wegen zoeken.”
Lees ook: AD, Regiotitels en De Ondernemer lanceren Nationale Ondernemersprijs
Afval als grondstof
Sinds 2014 is hij met niets anders bezig. Gelijk ook stond voor hem vast dat ‘we het afval van vandaag wilden inzetten als nieuwe grondstof’. Op AD.nl zegt hij: ,,Maar welk afval? Dat wisten we niet.” Tot zijn team een ongelooflijke berg polyvinylbutyral (pvb) ontdekte, een sterke folie die toepassing vindt in onder andere autoruiten en ander veiligheidsglas. ,,Het kapotte glas kon je al recyclen, met pvb ging dat niet. De folie is dan niet meer transparant.”
Leadax in cijfers
- Leadax introduceerde de loodvervanger in 2017 op de Bouwbeurs in Utrecht.
- Toen werkten er nog tien medewerkers, nu 52.
- In 2019 kwam er een nieuwe fabriek in Wapenveld.
- Het bedrijf deelt geen omzetcijfers. Maar laat wel weten dat de productiecapaciteit voor alleen al de dakbedekking rond 5 miljoen vierkante meter per jaar ligt. Die is nog niet helemaal benut.
- Dit jaar rekent het bedrijf op een groei van 35 procent.
- Leadax is actief in 24 landen.
De folie ging - en gaat voor een groot deel nog steeds - naar afvalbergen en in verbrandingsovens, alleen al in Europa 1,5 miljard kilo per jaar.
,,Om een idee te geven: als we al het lood in Europa zouden vervangen door onze loodvervanger, is dat nog steeds maar 10 procent van die hele afvalberg.” Dus zocht zijn team verder, naar wat je nog meer kon met pvb. Extra drijfveer: ,,Ook aan die loodvervanger zit een kanttekening. Ja, het is en blijft een stuk beter dan lood. Tegelijk zit er voor de verwerkbaarheid wel gerecycled aluminium in.”
Bauxietwinning verwoest het landschap en aluminium produceren kost veel energie. Recycling helpt natuurlijk, weet Van Delden, maar in de volgende fase zocht hij iets waarbij je aluminium helemaal niet nodig hebt.
Dat werd Leadax Roov: de dakbedekking. Die hij wit (en niet bitumen-zwart) produceert, omdat het dak dan een stuk minder warm wordt en het huis binnen in de zomer 5, tot 6 graden koeler blijft. ,,En wat heel cool is, is dat je het kunt verwerken zonder open vuur. Je plakt het gewoon vast met een biologische lijm. Dat gaat nog eens sneller ook.”
"We willen nog zoveel, maar doen dat stapje voor stapje”
De impact?
,,Op alleen al onze productielocatie in Wapenveld kunnen we 5 miljoen vierkante meter per jaar maken. Dat scheelt - in vergelijking met traditioneel bitumen - evenveel CO2 als de uitstoot van 250.000 auto’s met verbrandingsmotor per jaar.” In een volgende etappe wil hij er een coating op aanbrengen die stikstof ‘opeet’ en waarover hij graag eens in gesprek wil met bijvoorbeeld landbouworganisatie LTO.
,,We willen nog zoveel, maar doen dat stapje voor stapje.”