Nieuws Innovatie

Patrique Zaman (Avy): ‘Bij drones denken mensen vaak aan militaire bommenwerpers en privacyschending’

De unieke technologie van Avy houdt het midden tussen een vliegtuig en een drone en wordt onder meer ingezet om medicijnen te vervoeren, stroperij tegen te gaan en traumahelikopters te assisteren. Deze ‘Drones for Good’ zijn voor Patrique Zaman de eerste stap in het verduurzamen van de luchtvaart.

Mandy Kraakman en Dennis Mensink (LIEF) 27 december 2020

Patrique Zaman Avy

Patrique Zaman (Avy): ‘Bij drones denken mensen vaak aan militaire bommenwerpers en privacyschending.’ Foto: PostNL

VOORPUBLICATIE LiEF

Dit is een deel van het interview met Patrique Zaman, dat in het geheel te lezen is in het boek LiEF. Daarin vertellen ondernemers wat duurzaam ondernemerschap voor hen inhoudt, welke uitdagingen het oplevert en wat ervoor nodig is om van een goed initiatief een succesvolle onderneming te maken. De Ondernemer publiceert meerdere interviews uit het boek.

,,Ik was zo’n typische jongen die niet echt lekker ging op school en het dus allemaal maar zelf ging uitvogelen. Daardoor kwam ik er op de middelbare school al achter dat ik erg gelukkig word van de vrijheid die het ondernemerschap biedt. Sommige ideeën waren succesvol en andere hebben grandioos gefaald. Maar ik leerde daardoor wel twee belangrijke lessen: ik wil ’s ochtends met plezier naar mijn werk gaan én ik wil ’s avonds thuiskomen met het idee dat ik iets heb bijgedragen aan een betere wereld.”

''Als startup zijn wij nu de underdog die opkijkt tegen de grote multinationals, maar wat ik heb geleerd: hoe groot een bedrijf ook is, iedereen doet maar wat"

Patrique Zaman, oprichter Avy

Passie voor luchtvaart

,,Avy is voortgekomen uit mijn passie om de luchtvaart te veranderen. Ik vind reizen fantastisch, maar als je een keer het vliegtuig pakt, is je ecologische voetafdruk meteen drie maten groter. Ik zag hier grote kansen om te verduurzamen. Daarom deed ik mee met een wedstrijd van de European Space Agency. Ik ontwierp een elektrisch aangedreven toestel dat verticaal landt en opstijgt, wat een stuk efficiënter is. In het design kwamen technologie en natuur samen. Maar om van dit idee een prototype te maken, waren certificeringen en grote investeringen nodig. Daarom zijn we met kleine toestellen begonnen die geen mensen of vracht vervoeren, maar wel iets zinnigs doen.”

Duurzaam ondernemen

,,Duurzaam ondernemen is innoveren en vooruit bewegen én af en toe een stapje terugzetten om te reflecteren op de langetermijneffecten die je bedrijf heeft. Je moet beseffen dat elke verandering die je teweegbrengt deels hypocriet is. Je kunt namelijk geen perfect sluitende oplossing bieden. Er zijn altijd onverwachte, negatieve bijwerkingen aan alles wat je onderneemt. Het enige wat je daar als ondernemer - en als mens - aan kunt doen, is je bewust zijn van het effect dat je hebt.”

Lees ook: 50 Nederlandse start-ups tonen zich aan wereld tijdens tech-hoogmis CES

Dynamisch door vertrouwen

,,Het is een aerodynamisch principe: hoe groter je wordt, hoe inefficiënter. Maar wij willen een dynamisch bedrijf blijven en het lef behouden om te falen. Dat willen we doen door ons bedrijf op vertrouwen en niet op controle te baseren. Hoe meer mensen je krijgt, hoe moeilijker het namelijk wordt om overal zicht op te houden. Als startup zijn wij nu de underdog die opkijkt tegen de grote multinationals. Maar wat ik heb geleerd: hoe groot een bedrijf ook is, iedereen doet maar wat. Als er dus iets in hun dna niet klopt, moet je dat kunnen aankaarten. Dat wordt zelfs gewaardeerd door de bedrijven waar wij mee samenwerken. Ook al zijn we relatief klein, we kunnen zo wel onze leveranciers aanjagen om duurzamer te werk te gaan.”

Militaire bommenwerpers en privacyschending

,,Uiteindelijk willen we een solide duurzaam luchtvaartbedrijf worden. Maar we bewegen sneller dan de regelgeving kan bijbenen. We werken nu met toestellen tot vijftig kilogram. Vanaf 1 januari 2021 gaat die marge omhoog, maar dan zijn wij inmiddels alweer bezig met ons volgende toestel. Een ander limiet op onze groei is de publieke opinie. Bij drones denken mensen vaak aan militaire bommenwerpers en privacyschending. Daar valt nog winst te behalen. In onze marketing proberen we mensen daarom zoveel mogelijk mee te nemen in ons verhaal.”

''Bij dit soort moeilijke afwegingen, houden we ‘ethical pizzasessies’. Dan gaan we met een pizzapunt en een biertje ter hand bakkeleien over de keuze"

Patrique Zaman, oprichter Avy

Duurzame doelstelling

,,Onze duurzame doelstelling beperkt ons om snel veel geld te verdienen. Een olieraffinaderij wilde bijvoorbeeld dat onze drones eventuele lekkages in de pijpleidingen zouden opsporen. Op deze manier zouden we milieuschade door olielekken kunnen voorkomen. Maar dan werk je dus wel voor een grote olieboer. Dat is voor ons een grijs gebied. Bij dit soort moeilijke afwegingen, houden we ‘ethical pizzasessies’. Dan gaan we met een pizzapunt en biertje ter hand bakkeleien over de keuze. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen dit aanbod af te slaan. En zo hebben we nog wel meer potentiële miljoenendeals laten lopen. Ons groene hart vindt dat fijn, maar de omzet lijdt er wel onder.”

LiEF: het duurzame vervolg op bestseller LEF

Wat maakt sommige impactondernemers succesvoller dan andere? Hoe verenigen topondernemers als Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager), Merijn Everaarts (Dopper), Maurits Groen (WakaWaka, Kipster) en Henk-Jan Beltman (Tony’s Chocolonely) groen en poen in hun bedrijf? Mandy Kraakman en Dennis Mensink (beiden Mediatic) voelden bijna dertig ondernemers aan de tand en stuitten op mooie verhalen én inzichten. Het boek is te bestellen via de webshop.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.