Nieuws Innovatie
Liefde voor programmeren

De legorobot die Thijs Miedema (21) voor zijn 10e verjaardag kreeg, vormde het begin van zijn liefde voor programmeren. Ergens anders in het land was David Venhoek (23) toen al wat 'aan het klooien met computers'.
Nu, tien jaar later, hebben de twee een ticket voor het WK programmeren voor studenten op zak. Locatie: Phuket, Thailand. Miedema (derdejaars student natuur/sterrenkunde) en Venhoek (masterstudent wiskunde én natuurkunde) werden in Zweden vierde van de negentig teams uit Noord-West-Europa. Elk team bestaat uit drie leden. Thijs en David hebben in Bas Nieuwenhuizen een goede partner. Vandaag, bij dit interview, is Bas wegens drukte afwezig. In Phuket zal hij er, uiteraard, wel bij zijn.
ProgrammeeropdrachtenWat de drie nu precies moeten doen op dat WK? Dat is dus lastig uit te leggen, maar Venhoek doet een poging. "Per team van drie man heb je één computer. Je krijgt vijf uur de tijd voor zo'n twaalf programmeeropdrachten", vertelt Venhoek in een interview met De Gelderlander.
Bij zo'n opdracht is het de bedoeling een computer precies te vertellen wat ie moet doen. En dan zo efficiënt mogelijk. Er komen algoritmes bij kijken, meetkunde, logisch redeneren, debuggen.
Kleuter"Dat mensen roepen dat een computer niet doet wat je wil is onzin. Want hij doet juist precies wat je wil. Je moet het hem alleen op de goeie manier vertellen", zegt Miedema. "Alsof je tegen een kleuter zegt: 'ga een schep uit de schuur halen'. En dat ie 'm dan niet kan vinden omdat de schep tegen de zijkant staat. Zo moet je een computer zien, als een kleuter die je heel duidelijke instructies moet geven."
Daar zit de uitdaging in. "De rush die je krijgt als je succes hebt, of een probleem oplost, daar gaat het om", zegt Venhoek. Miedema: "Het is echt een heel nuttige skill om te hebben." Venhoek weet zeker dat iedereen het kan leren. "Maar het wordt vrij snel abstract. Voor leerlingen op de middelbare school, van de hogere niveaus die een bèta-richting volgen, lijkt het me heel nuttig."
In mei dus Thailand. Het verblijf wordt betaald, de tickets moeten de studenten zelf regelen. "Maar de universiteit helpt ons. Sowieso is de hele informatica-faculteit supertrots dat we erheen gaan." Coach Joshua Moerman gaat ook mee. Een weekje Phuket. Klinkt prima. Maar vijf uur lang programmeren is intensief. "Daarna ben je kapot. Zware denkkracht, dat is vermoeiend."
Ze verwachten niet dat ze eerste worden, want er zijn 'heel goeie teams'. Bijvoorbeeld uit China, Amerika en het Oostblok.
UtrechtWaar het vizier straks vooral op gericht is in Thailand: het team van de Universiteit Utrecht. De grote concurrent. "Als we dat team maar verslaan...", zegt Thijs. "Dat hebben we laatst al gedaan op een Benelux-wedstrijd."
Voor de studenten is programmeren een grote hobby. Ze doen regelmatig mee aan wedstrijden, Miedema maakt apps. Maar het is ook zeker een hobby waar werk van gemaakt kan worden. Het toekomstperspectief is zonnig. Derde teamlid Bas Nieuwenhuizen heeft al een contract bij Google. Miedema (die zelf al een softwarebedrijfje heeft) en Venhoek zien hun toekomstige baan ook wel bij een groot softwarebedrijf. Eerst dat WK even tackelen.