Nieuws Innovatie

Live meekijken hoe je nieuwe schoenen worden ingepakt

De lol voor de webshopper zit hem nu nog nog vooral in het moment dat je iets bestelt, en het moment dat het wordt afgeleverd. Montapacking wil daar een derde element aan toevoegen. Het bedrijf dat de IT en logistiek voor 300 webshops verzorgt, maakt het mogelijk om via de webcam mee te kijken hoe je bestelling wordt ingepakt. Directeur Edwin van der Ham, geeft tekst en uitleg.

Aurora Peters 19 maart 2016

Montapacking live meekijken

Wat voegt dit toe voor de internetshopper?"Je kunt het zien als verlenging van de aankoopvreugde. Je koopt, betaalt, je bent blij, maar dan ebt dat blije gevoel weer weg. Het enthousiasme komt pas terug zodra het product wordt geleverd. Wij proberen de stille periode na het doen van een aankoop te verbreken. Voorheen stuurden we voor verzending al een foto naar de klant, maar dat is niet meer van deze tijd. Consumenten denken tegenwoordig in video."

Hoe werkt het precies? "Voordat het product wordt ingepakt, krijgt de klant een bericht met de vraag of hij of zij wil meekijken. Als je dan op een link klikt, kan je direct vanaf de mobiele telefoon verbinding maken met de webcam van de inpakker. Het voordeel van een live videoverbinding is dat klanten ook meteen hun waardering kunnen uitspreken. Dat kan door op het duimpje omhoog te klikken. Niet tevreden? Dan is er ook een duimpje omlaag. Bij een negatieve beoordeling nemen we direct contact op om te kijken wat er beter kan. We willen de klant de regie geven."

Wat zijn de klachten als het duimpje omlaag gaat?"De kleur van het inpakpapier kan bijvoorbeeld niet naar wens zijn. Overigens zijn de meeste reacties positief. We doen ons werk goed en dat willen we laten zien."

Krijgen logistiek medewerkers niet de zenuwen als de klant via de webcam meekijkt? "Als je in een winkel werkt, heb je dagelijks contact met klanten. Je kunt dus ook een compliment krijgen als je een cadeautje leuk inpakt. Een logistiek medewerker pakt aan de lopende band bestellingen in. Ook voor hen is het fijn om een bedankje te krijgen. Overigens zie je alleen de handen van degene die het product inpakt. Het personeel komt niet herkenbaar in beeld.”

Bij welke webwinkels kun je al online meekijken? "Packing stream zit nu nog in de pilotfase bij de webwinkel Vip-kidz.com. Dit jaar gaan we de tool verder uitrollen. Webwinkels bepalen zelf of ze er gebruik van willen maken. Tot nu toe is de vraag vooral groot bij winkels die emotieproducten verkopen. Mensen vinden het leuk om te zien hoe die nieuwe telefoon, waar ze lang voor hebben gespaard, in een doosje wordt gedaan met hun naam erop."