Nieuws Innovatie
Microsoft wil de kantoorkoning zijn
Het is het dufste sociale netwerk op het web, maar geen werknemer kan zonder LinkedIn. Vandaar dat Microsoft liefst 23 miljard euro ervoor neertelt, schrijft het AD.

'Zes mensen hebben u afgelopen week bekeken op LinkedIn.'
'Jan Jansen heeft u uitgenodigd om een connectie te maken.'
Een beetje werknemer in Nederland kan de wekelijkse stroom mailtjes van LinkedIn dromen. Liefst 4,2 miljoen landgenoten hebben hun cv gedeeld op het professionele social medium dat in 2002 werd opgericht door Reid Hoffman, bekend van online betaalsite PayPal. Wereldwijd telt LinkedIn zelfs honderd maal zoveel gebruikers.
De meesten van hen posten zelden update-berichten. Ze willen enkel vindbaar zijn voor zakelijke contacten, of een mogelijke baan. Slechts een klein deel - vooral headhunters en recruiters - kiest een premiumabonnement, waarmee alle profielen bekeken mogen worden.
Half miljard hoogopgeleide werknemersMaar of de gebruikers nu wel of niet actief zijn, het saaie LinkedIn bezit de cv's van een half miljard, vaak hoogopgeleide, werknemers uit 200 landen. En die data zijn geld waard, weet ook softwarereus Microsoft. Bovendien zijn de resultaten van LinkedIn op zich goed. Terwijl hippere sociale media als Facebook en Twitter alle aandacht opeisen, groeit het netwerk gestaag door. Vorig jaar kwamen er bijna 90 miljoen gebruikers bij, en steeg de omzet naar bijna 3 miljard dollar. In het laatste kwartaal van 2015 bedroeg de omzetgroei 34 procent. Over het hele jaar verloor LinkedIn 166 miljoen dollar.
Aandelen gedumptVoor beleggers zijn zulke cijfers alleen onvoldoende. Het verlies boeit financiële markten niet eens, wél de zogenaamd te lage groei. Van techbedrijven uit Silicon Valley wordt altijd méér verwacht. Leveren ze niet, dan worden aandelen rigoureus gedumpt. En dus halveerde de koers van LinkedIn na het bekend worden van de resultaten over 2015 begin februari.
BeleggersHoewel de koers de afgelopen maanden weer opliep, zullen beleggers spijt als haren op hun hoofd hebben. Zij krijgen niet de hoofdprijs. Voor Microsoft blijft het niettemin een fors bedrag. De softwaremaker betaalt 26 miljard dollar (ruim 23 miljard euro). De overname van is daarmee met afstand de grootste die het bedrijf uit Richmond ooit deed. Omgerekend betaalt Microsoft liefst 60 dollar per LinkedIn-gebruiker.
Miljardenwinsten Met de overname drukt Microsoft-baas Satya Nadella - hij volgde in 2014 Steve Ballmer op - nadrukkelijk zijn stempel op Microsoft. De laatste jaren heeft het ooit almachtige bedrijf van Bill Gates zijn ambities opgegeven om naast Apple en Google een gigant op de mobiele markt te zijn. Het stelt zich nederiger op en schrijft niet enkel software meer voor het eigen Windows. Ook professionele gebruikers van Apple en Android worden bediend. De fameuze office-software, met programma's als Word en Powerpoint, staat nog steeds garant voor miljardenwinsten, verder zet Microsoft meer in op cloud-diensten voor bedrijven.
Zakelijke marktHet is precies die minder hippe, maar meer profijtelijke koers waar LinkedIn moeiteloos inpast. Het sociale netwerk richt zich immers ook op werknemers en de zakelijke markt.
Hete adem van GoogleTegelijk voelt Microsoft de hete adem van Google, dat met cloud-diensten voor bedrijven aan de weg timmert en eigen kantoorsoftware poogt te slijten. Diens Gmail concurreert rechtstreeks met Outlook. Ook alleseter Facebook en zijn nieuwe dienst Facebook at Work wordt met argusogen bekeken, net als webgigant Amazon. Met LinkedIn hoopt Microsoft de baas te blijven in de miljoenen kantoren wereldwijd. ,,Wij kunnen onze software straks verbinden aan 's werelds grootste en meest waardevolle professionele netwerk'', jubelt ceo Nadella. De kans is groot dat werknemers straks het LinkedIn-logo zien opduiken in de office-software. Het sociale netwerk kan dienen als onderliggende contact-database voor Microsofts Outlook-e-maildienst, Calendar, maar ook het eerder overgenomen Skype.