InnovatieGroei

Moayad was weeskind en nu leeft hij 'Dutch dream' als zakenman

Moayad Abushokhedim in zijn nieuwe kantoor. ,,Je kunt hier jezelf zijn en je krijgt kansen.'' Foto: Jan de Groen
Leestijd 5 minuten
Lees verder onder de advertentie

Strak in het pak, opvallend horloge om de pols en leren instappers aan de voeten. En vooral: heel veel energie. ,,Ik heb ADHD", zegt Abushokhedim bijna verontschuldigend tegen het AD aan het begin van het gesprek, dat zittend op de vloer plaatsvindt.

Fooditive, dat nieuwe voedingsstoffen maakt uit gerecycled fruit, zit middenin de verhuizing naar een bedrijfsverzamelgebouw langs de A20. De meubels zijn nog niet aangekomen. ,,We zaten eerst in het WTC, hartje centrum van Rotterdam", steekt Abushokhedim van wal. ,,Dat is een dure plek voor een beginnend bedrijf, maar we groeiden daar ook uit ons jasje omdat we nog steeds mensen aannemen."

Rotterdam staat nooit stil. Ik woon hier nu zes jaar, maar er is in die tijd veel veranderd

Moayad Abushokhedim, eigenaar Fooditive

Op zijn 16de besluit de ambitieuze Abushokhedim dat zijn toekomst in het buitenland ligt

Zijn nieuwe kantoor in de Spaanse Polder biedt prachtig zicht op de Rotterdamse skyline: gevangenis De Schie, de Van Nelle Fabriek, de woontorens, Het Kasteel, de haven. Abushokhedim kijkt er graag naar. ,,Rotterdam staat nooit stil. Ik woon hier nu zes jaar, maar er is in die tijd veel veranderd.''

Lees verder onder de advertentie

Abushokhedim komt letterlijk en figuurlijk van ver. Kort na zijn geboorte in de Jordaanse hoofdstad Amman belandt hij in een weeshuis. Het is niet duidelijk wanneer hij ter wereld is gekomen, dus het tehuis moet schatten. Sindsdien staat er 19 januari in zijn officiële documenten.

Hij leert lezen en schrijven in het weeshuis, maar de kwaliteit van het onderwijs is belabberd. Op zijn 16de besluit de ambitieuze puber dat zijn toekomst in het buitenland ligt. Hij wil een bredere blik op de wereld en leert zichzelf Engels, met een oude stereo-installatie en cassettebandjes.

Lees ook: Deze broers ontvluchtten Afghanistan en zijn nu succesvolle supermarkteigenaren in Utrecht

Lees verder onder de advertentie

Tolerantie, vrijheid en het ondernemersklimaat sprak jonge ondernemer aan

Een jaar later wordt hij op basis van een IQ-test toegelaten op een universiteit, waar hij Voedselwetenschappen gaat studeren. Abushokhedim verruilt het weeshuis voor de campus, waar hij een moeilijke start maakt. ,,In het eerste semester ben ik keihard onderuit gegaan'', zegt hij met een glimlach. ,,Ik had nooit fatsoenlijk onderwijs gehad of toetsen gehaald. Gelukkig hielden ze vertrouwen in me en heb ik mijn studie met goede cijfers kunnen afronden."

In zijn voorlaatste jaar loopt Abushokhedim stage bij het luxe Hotel Miramar in Barcelona, waar hij in de keuken gastronomische experimenten uitvoert, onder meer met vloeibare stikstof. Hij ontmoet er ook een Nederlander, die hem overhaalt hier naartoe te komen. ,,Wat ik hoorde over tolerantie, vrijheid en het ondernemersklimaat sprak me aan. Je kunt jezelf hier zijn en je krijgt kansen. En ook handig: iedereen spreekt Engels."

Toen ik in Nederland aankwam, had ik 20 euro in mijn zak. Toch was het een mooie tijd. Ik was vooral verbaasd over al dat water

Moayad Abushokhedim, eigenaar Fooditive

Investeerders vinden terwijl de inkt van eerder faillissement amper droog is

Hij belandt bij een kennis in Kralingen. ,,Als ik mensen vertelde waar ik woonde, zag je ze denken: 'dat is vast een rijke expat'. Maar toen ik in Nederland aankwam, had ik 20 euro in mijn zak. Toch was het een mooie tijd. Ik was vooral verbaasd over al dat water. Ik was woestijnen gewend."

Lees verder onder de advertentie

Met hulp van een geldschieter ontwikkelt hij de Blazing Sorbet, een cocktail van bevroren alcohol, en brengt die op de markt. ,,Maar twee jaar later was mijn bedrijfje failliet. Erg pijnlijk. Die investeerder geloofde in mij en ik had zó hard gewerkt. Maar mijn kosten waren te hoog."

Hij hangt even in de touwen, maar begint zes weken later vol goede moed een nieuw bedrijf. Investeerders vinden terwijl de inkt van zijn faillissement amper droog is, valt niet mee. Toch overtuigt hij een aantal grote geldschieters met een vinding die al jaren door zijn hoofd speelde: een natuurlijke, caloriearme suikervervanger.

Lees ook: Dit stel vluchtte voor de oorlog in Syrië en heeft nu een bedrijf in 'dadelkoffie'

Lees verder onder de advertentie

Met overgebleven pulp van sapfabrikanten ontwikkelt Fooditive een natuurlijke suikervervanger

,,Toen ik in Nederland kwam, wist ik niets over afval en recycling. In Jordanië zijn mensen arm en gebruiken ze alles wat eetbaar is maximaal. Hier ligt alleen perfect fruit in de supermarkt. Een appel met een vlekje of een afwijkende vorm wordt weggegooid of tegen een veel lagere prijs verkocht aan producenten van diervoeding. Daar schrok ik echt van."

Abushokhedim gaat in gesprek met telers en biedt hen een hogere prijs voor hun buitenbeentjes. Met die appels en peren, én de overgebleven pulp van sapfabrikanten ontwikkelt Fooditive ketofructose, een natuurlijke suikervervanger. ,,Suiker is een fantastisch product, maar het kan tot obesitas leiden. Bovendien is het niet erg duurzaam, want voor de productie van suikerriet is veel water nodig."

Fooditive levert inmiddels aan een Duitse iceteaproducent en een Nederlands ijsbedrijf. Grote bedrijven als Unilever zijn ook geïnteresseerd, maar wachten nog op een Europese certificering. ,,Ik doe het niet voor het geld", benadrukt de Rotterdammer. ,,Ik had allang een goedbetaalde baan bij een commercieel bedrijf kunnen hebben. Maar hier kan ik het verschil maken. We zijn een klein bedrijf, met grote dromen."

Lees verder onder de advertentie

Het is een goede beslissing geweest om hiernaartoe te komen. Ik voel me erg welkom. Nu nog leren zwemmen en fietsen

Moayad Abushokhedim, eigenaar Fooditive

'Mijn vrienden en mijn medewerkers zijn als familie. Zij betekenen veel voor me'

Hij voelt zich helemaal op zijn plek in Rotterdam. Woont aan de voet van de Erasmusbrug, waar hij nog elke dag geniet van het uitzicht. Zijn bedrijf groeit als kool, hij heeft een fijne relatie en krijgt dit jaar de Nederlandse nationaliteit. Bij de aanvraag aan de balie van het stadhuis pinkte hij een traantje weg. ,,Ja, dat was een emotioneel moment. Het is een goede beslissing geweest om hiernaartoe te komen. Ik voel me erg welkom." Dan lachend: ,,Nu nog leren zwemmen en fietsen."

Hij heeft hier ook een nieuwe familie gevonden. ,,Je hoeft niet verbonden te zijn via dna of een bloedband. Je kunt ook zelf mensen uitkiezen. Ik zie mijn vrienden en mijn medewerkers als familie. Zij betekenen veel voor me, zonder hen had ik dit nooit bereikt."

Lees ook: René van der Zel wil met voedingssupplementen XXL Nutrition ook retail veroveren

Lees verder onder de advertentie