Nieuws Innovatie
Twents bedrijf Momapack verpakt de meest kostbare apparaten ter wereld in unieke schuimpuzzels
Tubbergen herbergt de meester in het veilig verpakken van de meest waardevolle apparaten ter wereld: Momapack. Het Twentse bedrijf gaat de uitdaging aan om peperdure medische apparatuur en geavanceerde robotarmen zonder ook maar een enkel krasje de wereld over te sturen. Hoe? Met hun revolutionaire schuimpuzzels.

Maikel Leeuw, Jasmijn Jansen en Jasper Geerink, sinds kort mede-directeuren van Momapack. Foto: Lenneke Lingmont
Een bescheiden reclamebord op de stoep in een rustige Tubbergse woonwijk verwijst naar de bedrijfslocatie van Momapack. Het magazijn‚ achter een woning‚ staat vol met schuimplaten.
Honderden, van uiteenlopende groottes‚ vormen en kleuren. Want de bedrijfseigenaren Jasmijn Jansen (30)‚ Maikel Leeuw (31) en Jasper Geerink (33) weten van aanpakken én inpakken.
"We bedachten en ontwikkelden alles zelf. We moesten wel. Er bestaat niet zoiets als een schuimschool"
Schuimverpakkingen voor veilig internationaal transport
„Wij ontwerpen en produceren schuimverpakkingen op maat”‚ zegt Jasper in het AD. „Ons schuim is zo ontwikkeld dat producten‚ hoe apart de vorm ervan ook is‚ schokabsorberend en antistatisch kan worden ingepakt.” Waar we aan moeten denken? „Bijvoorbeeld aan medische apparatuur‚ zoals pas geleden een nieuw ontwikkeld beademingsapparaat. Kostbare producten die tonnen kosten. Wij zorgen voor een veilig transport over de hele wereld‚ van Almelo tot Azië.”
De Tubbergenaar begon negen jaar geleden als werknemer bij Momapack. Het bedrijf dat Frank Leeuw tien jaar geleden oprichtte „Destijds werkten we vanaf een zolderkamer in Tubbergen”‚ herinnert Jasper zich. „We bedachten en ontwikkelden alles zelf. We moesten wel. Er bestaat niet zoiets als een schuimschool.” Momapack groeide gestaag en verhuisde in 2015 naar de huidige‚ ruimere locatie aan de Boskampstraat. Een deel van de productie vindt daar plaats‚ de massaproductie gebeurt in Hannover.
Een voorbeeld van een van de schuimverpakkingen. Foto: Lenneke Lingmont
Schuimafval gerecycled
Jasmijn uit Denekamp begon vijf jaar geleden bij Momapack‚ een jaar later dan Maikel‚ de zoon van Frank. De drie hadden naar eigen zeggen gelijk een klik. Begin dit jaar droeg de oprichter zijn zaak over aan de drie bevlogen dertigers. Maar eerst bracht hij hen het bijzondere ambacht bij. „Niks ligt hier standaard op de plank”‚ vertelt Jasmijn.
„Meestal ontwerpen we een verpakking aan de hand van een digitale tekening. Met een demo van het eindproduct gaan we naar de opdrachtgever. Vaak willen zij het even voelen en zien. Na akkoord gaat het materiaal in productie. Schuimafval wordt gerecycled.”
Lees ook: Innovatie in de maakindustrie: vele (robot)handen maken licht werk
Na haar studie commerciële economie had de Denekampse allesbehalve een ‘schuimende’ toekomst verwacht. „En juist die techniek vind ik heel mooi”‚ zegt ze. „In basis is dit meer een mannenwereld. Klanten kijken weleens op dat ik een vrouw ben. Doordat we alle drie ontwerpen‚ hebben ze snel door dat ik weet ik waarover ik praat.”
Geheimhoudingsplicht voor 70 procent goederen
De drie ondernemers vertellen graag en veel over het bedrijf, maar over de items die ze verpakken‚ zijn ze terughoudender. „Voor 70 procent van de goederen geldt een geheimhoudingsplicht”‚ legt Maikel uit. „Onder meer vanuit de medische hoek. Wat onder de overige 30 procent valt? Laatst moesten we rookpistolen en een confettikanon verpakken voor de evenementensector verpakken. Bijzondere klus.”
Het aantal opdrachten neemt snel toe. Uitbreiding van het team is op handen. „Het liefst willen we medewerkers die onze passie delen”‚ zegt Jasmijn. „We hebben alle drie dezelfde schuimtic. Die is tevens onze kracht.”
Lees ook: Nederlandse bedrijven voorop in technologie, potentieel van 3,2 biljoen extra inkomsten