Nieuws Innovatie

Nederlandse baas pakt IT verkeerd aan

IT-professionals hebben een belangrijke, maar ondersteunende rol in het proces waarbij bedrijven informatiewaarde scheppen uit hun kostbare en kwetsbare data. De directies en afdelingsmanagers moeten de regie nemen. Alleen zij kunnen het doel en de waarde van data-analyses goed bepalen en bewaken, zoals verbetering van de externe klantrelaties en het verhogen van de interne efficiëntie. "De data horen centraal, de analyse hoort decentraal." Maar zo gaat het er dus niet aan toe in Europa en Amerika. In Nederland zelfs het minst van allemaal.

Van onze redactie 2 maart 2016

IT Baas NL

Ruim de helft (53 procent) van de Nederlandse bedrijven slaat de plank mis en laat de regie voor het extraheren van inlichtingen uit data bij IT liggen, blijkt uit onderzoek van informatiemanager Iron Mountain door adviesbureau PwC. En daarmee presteren we het minst van alle onderzochte landen. Wat betreft de decentrale analyse van data, zit Nederland vaker fout in dit onderzoek. "Informatiewaarde creëren uit data" heeft veel te maken met:• IT-platform• IT-vaardigheden (data-analist) • IT-hulpmiddelen (gereedschappen • Toegang tot waardevolle data Maar behalve de harde technologie van het platform, liggen bij Nederlandse bedrijven ook de vaardigheden en hulpmiddelen in 70 procent van de gevallen bij de IT-afdeling. En in 60 procent van de gevallen is het in Nederland de IT-afdeling zélf die vooral goed bij de kostbare en kwetsbare data kan.

Data op de IT-afdeling zijn een kostenpost en een veiligheidsrisico. Afdelingsmanagers, directies en het C-level zijn het die de vrucht moeten plukken van de investering in data en kunnen als enige werkelijk de gezochte waarde creëren met hun data-analyses. Onwetendheid oorzaak Het is geen onwil of nalatigheid, concluderen de onderzoekers van Iron Mountain en PwC. Het is onwetendheid. Managers weten niet welke vaardigheden benodigd zijn. Zo beschikt een kwart (25 procent) van de onderzochte bedrijven niet over een essentiële data-analist. Managers weten ook niet wie binnen de eigen organisatie over de essentiële vaardigheden beschikt. Zo wordt een derde (29 procent) van de data-analisten niet ingezet om waarde te scheppen uit de bedrijfsinformatie. Managers overschatten de aanwezige kennis, vaardigheden en hulpmiddelen en zijn zich niet bewust hoeveel informatiepotentieel onbenut blijft.

Lees verder op BusinessCompleet.nl.