Innovatie

Nederlandse revolutionaire uitvinding verovert sportwereld: fitnessketens én China in de rij

Jan Lammers demonstreert nieuw sportapparaat. Foto: Reinier van Willigen
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Het begon allemaal met vier simpele geknutselde torens en een touwtje. „Meer was het niet”, zegt Sander Winkelhuis van SW Techniek in Haaksbergen in het Brabants Dagblad. Dat eerste prototype verdween al snel in de prullenbak. Drie jaar heeft het geduurd voordat de Antagonist stond. Nu heeft deze Nederlandse innovatie internationale erkenning gekregen.

Het indrukwekkende sportapparaat lijkt in de verste verte niet meer op dat eerste concept. En omdat nog nergens zoiets bestaat, verwachten de vier betrokken Twentse bedrijven dat dit apparaat de sportbranche op z’n kop gaat zetten. Maar wat is het eigenlijk?

Lees ook: Voetbalbroers Siem en Luuk de Jong mede-oprichters nieuw duurzaam fashionmerk 2050

Lees verder onder de advertentie

Verbetering sportprestaties en valpreventie bij ouderen

Tja, zeg het maar? Het is zwart, groot en heeft twee enorme armen met handvatten eraan. „Wat een ding hè?”, zegt Jan Lammers van RP3 Rowing. Hij trekt zijn jas uit en begint direct met een demonstratie. De Antagonist is een kracht- en cardiotrainingsapparaat voor het hele lichaam waarbij je tegengestelde spiergroepen tegelijk kunt trainen. De biceps en tegelijkertijd ook de triceps bijvoorbeeld. Als je het flitsende apparaat ziet, dan vraag je je af: hoe kom je op dit idee? Het begon allemaal met een vliegwiel in Haaksbergen.

Jan Lammers produceert al sinds 1991 dynamische ergometers waarbij gebruik wordt gemaakt van een vliegwiel. Deze manier van trainen, ook wel vliegwieltraining genoemd, is relatief nieuw en wordt ingezet bij revalidatie, blessurepreventie, verbetering van sportprestaties en valpreventie bij ouderen. Het grote voordeel is dat je zelf de kracht kunt bepalen. Lammers: „Het kan door allerlei sporters worden gebruikt.” En met succes. „Twee van de drie roeiers die medailles wonnen op de Olympische Zomerspelen van 2020 in Tokyo, trainen bijvoorbeeld op onze apparatuur.”

Ik had net iemand uit China aan de lijn. We zijn ook al in gesprek met meerdere grote fitnessketens

Amper op de markt en nu al in de prijzen tijdens Fibo

Als dat vliegwiel zo’n succes is, kan het dan niet ook in een ander sportapparaat worden gebruikt? „Die vraag werd mij voorgelegd door Amerikaan Kris Humbarger en Duitser Matthias Weiss met wie ik in contact kwam”, vertelt Lammers. Dat was helemaal niet zo’n gek idee. En zo ging het balletje rollen. Het idee van de drie mannen werd uitgevoerd door vier Twentse bedrijven: RP3 Rowing en SW Techniek uit Haaksbergen, MoveLabs uit Enschede en Beeliners uit Hengelo. Ze experimenteerden er drie jaar lang op los. Er werd patent op aangevraagd en een nieuw bedrijf opgericht: Haeyven. De Antagonist - zoals het apparaat werd genoemd - is klaar.

Lees verder onder de advertentie

Het sportapparaat is amper op de markt en valt nu al in de prijzen. Tijdens de Fibo, ’s werelds grootste fitnessbeurs op het gebied van fitness, wellness en gezondheid, won de Twentse Antagonist de prijs in de categorie prestatie. En die vermelding opent nog geen week later al deuren. „Ik had net iemand uit China aan de lijn”, zegt Jan Lammers. „We zijn ook al in gesprek met meerdere grote fitnessketens.”

Lees ook: Champagne bij het Twentse Inverid: megadeal met Britse overheid

Jan Lammers verwacht dat het apparaat binnen nu en een halfjaar ook in Twente in de sportscholen staat. Misschien zelfs al wel bij fysiotherapiepraktijken. Iedereen kan er immers op trainen. Probeer zelf maar eens, zegt Lammers. De twee armen kun je in elke gewenste positie vastzetten. „En zo kun je in korte tijd een full-body training volgen.” Er is ook aan mindervalide mensen gedacht, want tussen die armen is ruimte voor een rolstoel.

Lees verder onder de advertentie

Als je iets wil ontwikkelen, dan moet je dat lokaal doen. Twente is daar echt de perfecte plek voor

Data is key

Zoals met alle nieuwe dingen is het wel even wennen. Waar sta je en wat doe je dan met die handvatten? Heel ingewikkeld is het gelukkig niet. Het scherm biedt hulp en geeft zelfs aan of je recht staat of niet. Daarna rollen er nog veel meer cijfers uit. „Data is key, ook in de sportwereld”, aldus Lammers.

Hoeveel belletjes uit China er ook gaan volgen, de Antagonist blijft een Twents product. „Als je iets wil ontwikkelen, dan moet je dat lokaal doen”, vindt Jan Lammers. „Twente is daar echt de perfecte plek voor. Als je ziet dat wij hier samen iets hebben kunnen neerzetten wat de hele wereld aanspreekt, dan is dat toch geweldig.”

Jan Lammers demonstreert de Antagonist.
Lees verder onder de advertentie