Nieuws Innovatie
Nieuwe app Magnus is 'Shazam voor kunstwerken'
Een nieuwe app geeft inzicht in de prijzen van kunstwerken, schrijft het Parool. De database van Magnus bevat op dit moment acht miljoen prijzen van kunsthandels en -veilingen.

Galeries en kunsthandels staan niet bekend om hun transparante werkwijze. Prijzen van kunstwerken worden meestal niet bij het werk vermeld. Soms staan ze in een lijst die op een balie ligt, vaak zijn de prijzen op aanvraag. Alleen mondige liefhebbers en serieuze kopers komen ze te weten.
Maar dat zou weleens kunnen veranderen. 'Neem een foto van een kunstwerk en weet direct de kunstenaar, titel en prijs,' belooft Magnus, een nieuwe app voor de smartphone. Het principe van Magnus is te vergelijken met Shazam, dat muzieknummers herkent aan de hand van geluidsfragmenten, of Vivino, dat prijzen en waarderingen geeft van wijnen aan de hand van gefotografeerde etiketten.
Gratis dienstDe bedenker Magnus Resch wil de kunstmarkt toegankelijker en democratischer maken. Prijzen voor kunstwerken zijn nu ook beschikbaar, maar dat zijn voornamelijk resultaten behaald op veilingen. Wie er inzicht in wil krijgen, is aangewezen op de betaalde dienst van artnet.com. Magnus is gratis.
AmsterdamMagnus bevat nu ruim acht miljoen prijzen van kunsthandels en -veilingen en wordt aangevuld met gegevens die gebruikers invoeren. De app werkt het best in New York en Londen, waar je de galeries ook op een plattegrond kunt terugvinden. Berlijn volgt binnenkort, het is nog niet bekend wanneer Amsterdam aan de beurt is.
NadelenGaleriehouder Jorg Grimm denkt dat Magnus erg handig kan zijn, maar hij ziet ook nadelen. "Het zou kunnen dat de app zegt dat een werk inmiddels verkocht is. Die persoon loopt vervolgens teleurgesteld de deur uit, maar misschien heeft de galerie wel een vergelijkbaar werk beschikbaar." Grimm denkt dat de app vooral handig is voor kunsthandels en voor werk in oplage, maar niet zozeer voor nieuwe kunst.
BusinessmodelJop Ubbens, directeur van Christie's: "Hoe transparanter de markt, hoe beter. Al zal dat voor handelaren en veilinghuizen misschien op een ander businessmodel uitdraaien."
Toch heeft Ubbens ook een bedenking. "Rondom kunst zit vaak een randje mystiek. Een vondst, een verhaal. Je moet uitkijken dat kunst geen commodity wordt. Want alle kunstwerken zijn in principe uniek. Je kunt wel alle prijzen van Cornelis Springer vergelijken, maar een goede handelaar kan er veel meer over vertellen."
WinstmargesRento Brattinga, die veel grafiek verkoopt, verwacht ook dat de markt transparanter wordt door de app. Hij denkt dat vooral de klant er baat bij zal hebben. "Voor galeries en wederverkopers is het slecht want hun winstmarges worden opeens duidelijk. En je krijgt natuurlijk klanten die zeggen: dit werk kost vijfhonderd euro maar hij is laatst verkocht voor tweehonderd, dus ik wil korting. Dan zou ik zeggen: probeer hem maar ergens voor tweehonderd euro te kopen. Veel succes!"
Galeriehouder Annet Gelink: "Zeker als het gaat om jonge kunst, kun je heel goed uitleggen waarom dit ene werk dat nu hier hangt meer kost dan een ander werk dat vorig jaar ergens anders werd verkocht."
Gelink merkt nu al dat mensen razendsnel prijzen opzoeken op internet. "Prima. Je hebt verschillende groepen kunstliefhebbers. Sommigen willen weten wat iets kost en anderen genieten en hebben vertrouwen in waar ze het kopen. Ik hoop dat dat blijft bestaan. Je ziet dezelfde situatie bij makelaars. Je kunt wel denken: ik ga mijn eigen huis lekker zelf verkopen, maar uiteindelijk is het beter om iemand te hebben die gewoon weet wat hij doet."