Nieuws Innovatie
Nieuwe emoji's Facebook: Eindelijk kun je ook 'verbluft' zijn
Vind je een bericht op Facebook niet leuk, maar maakt het je boos of verdrietig? Daar zijn sinds gisteren nieuwe knoppen voor op de website. Naast het duimpje omhoog zijn voortaan vijf extra zogenoemde emoji's beschikbaar, bericht het AD.

Zo is er één voor grappig (een lachend gezichtje) en verbluft (een verbaasde smiley). Naast de positieve emoties is er de woeste, rood aangelopen smiley, waarmee in één klik frustratie te uiten is.
Verder zijn er een hartje (voor 'geweldig') en een huilend gezichtje. De nieuwe knoppen zijn te vinden door de like-knop even ingedrukt te houden.
Positief
Hoewel nog niet iedereen de gezichtjes kan zien, zijn ze volgens Facebook al wel populair. Welke emotie tot nu toe het meest werd aangeklikt, weet het bedrijf nog niet. Bij tests met gebruikers voorafgaand aan de invoering was het hartje favoriet. ,,We hopen natuurlijk dat dit positieve symbool populair blijft,'' zegt Facebook-woordvoerster Tineke Meijerman.
Facebookbaas Mark Zuckerberg zei in september al dat zijn organisatie alternatieven zocht voor de like-knop, omdat gebruikers de duim bij slecht nieuws vaak vervelend vinden. ,,Wij willen dat mensen de mogelijkheid hebben om empathie te uiten, want niet elk moment is een leuk moment.'' Desalniettemin komt er geen knop voor 'vind ik niet leuk'. ,,Want het moet geen wedstrijdje hot or not worden,'' zegt Meijerman. ,,Mensen moeten blij worden van de reacties op hun berichten. En dan is een dislike te kort door de bocht.''
Ruzie
Toch kunnen gebruikers dankzij de rode 'boos'-knop voor het eerst makkelijk uiting geven aan hun onvrede. En mogelijk makkelijk een ruzie ontketenen. Verandert daarmee de positieve aard van Facebook?
,,Boos zijn is iets heel anders dan iets stom vinden,'' zegt Meijerman. ,,Het is een manier om met mensen mee te leven. Boos worden omdat iemands band lek is, bijvoorbeeld. Boos zijn uit frustratie is oké. En een stuk genuanceerder dan iets niet leuk vinden.''
'Wauw'
Facebook begon vorig jaar in zes landen met uitgebreide tests om de alternatieven voor de like-knop te onderzoeken, waaronder Ierland en Spanje. Vijf van de emoji's doorstonden de tests. Het gezichtje voor 'wauw!' haalde het echter niet, omdat die emotie niet 'universeel' genoeg is.
Volgens persbureau Bloomberg wordt dagelijks 6 miljard keer op de like-knop geklikt. Dat is meer dan het aantal zoekopdrachten dat Google op een dag te verwerken krijgt.
Het persbureau beweert dat de verandering van gisteren aan het emoticon-front minstens zo enorm is als wanneer de producent van Coca-Cola het geheime recept van zijn populaire drank zou veranderen.