Nieuws Innovatie

Met deze chip kun je slimme apparaten van stroom voorzien

Hij is 3 bij 3 millimeter groot en haalt energie uit licht en beweging. Daardoor kan de NH2-chip van Nowi tv-afstandsbedieningen en slimme apparaten van stroom voorzien. De droom is miljarden wegwerpbatterijen overbodig te maken.

Till Behne 17 november 2021

Nowi chip smart spul

De NH1-chip van Nowi haalt stroom uit licht en beweging. Foto: Nowi.

,,Nowi gelooft dat om de fysieke wereld te verbinden met de digitale, er een nieuwe benadering nodig is voor het voeden van apparaten", zegt ceo Simon van der Jagt in het AD. ,,Traditioneel doen we dat door ze van energie te voorzien, vaak in de vorm van batterijen en kabels. Maar door de ongelooflijke schaal van een verbonden wereld is dit een beperkende factor geworden. Dus in plaats van energie te brengen, wil Nowi producten de energie laten gebruiken die al ter plekke beschikbaar is."

Dit doet Nowi met een energie-oogstende Power Management Integrated Circuit (PMIC) met 's werelds hoogste efficiëntie en gevoeligheid, aldus het bedrijf. ,,Door de opkomst van het Internet of Things zijn miljarden draadloze sensoren nodig en deze technologie lost daarmee een belangrijk knelpunt in de industrie op", zegt Van der Jagt.

Van der Jagt richtte Nowi in 2016 op met studievriend Omar Link, voortbouwend op het idee dat begon als een academisch project. Belangrijkste doel was hét kritieke knelpunt voor het IoT oplossen: de stroomvoorziening. Vanaf dat moment groeide Nowi en begon het met het ontwikkelen van de eerste energie-oogstende PMIC voor zogeheten low-power Internet of Things-apparaten. Het doel was om PMIC's voor het oogsten van energie te ontwikkelen die goedkoop, klein en gebruiksvriendelijk zijn en met hoge prestaties. Inmiddels is 12 miljoen aan investeringen opgehaald, is het team gegroeid tot veertig werknemers en zijn er al acht patenten verzilverd.

Slimme chip leert dankzij algoritmen

Het resultaat is de NH2, met slechts één externe condensator en een montageoppervlak van 11 mm2 een van de kleinste oplossingen voor het oogsten van energie in de industrie. ,,De NH2 is ontworpen om efficiënt energie te onttrekken aan energiebronnen uit de omgeving, zoals licht en trillingen en daarmee verschillende energieopslagelementen op te laden, zoals een oplaadbare batterij of een supercondensator. De chip zorgt voor een stabiele toevoer en is het geschiktst voor toepassingen met laag vermogen, zoals gedistribueerde IoT-sensoren, elektronische (schap)labels, tv-afstandsbedieningen en slimme wearables", legt Van der Jagt uit. ,,We hebben een slimme chip gecreëerd die dankzij algoritmen leert en zich voortdurend aanpast aan zijn omgeving. Daardoor wordt de energie die elke dag wordt geoogst gemaximaliseerd. Dus je hebt er geen omkijken meer naar, dit noemen we dan ook Plug & Forget."

Omar Link en Simon van der Jagt (R) van Nowi. Foto: Fred Leeflang

Slimme prullenbakken gaan gemeente waarschuwen als ze vol zijn

De impact die Nowi wil maken is tweeledig. Aan de ene kant hoopt het bedrijf alle miljoenen, zo niet miljarden wegwerpbatterijen te vervangen uit IoT-apparaten. Juist door te focussen op dit soort kleine apparaten is de de invloed het grootst. Maar met de NH2-chip wil het bedrijf ook deuren openen voor oplossingen die tot nu toe vanwege de noodzaak voor een wegwerpbatterij niet mogelijk waren.

,,Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan slimme prullenbakken in de stad, met sensoren die de gemeente waarschuwen wanneer een prullenbak vol is en geleegd moet worden. Als je dit wilt doen in een grote stad, heb je echt heel veel batterijen nodig. Hierdoor worden dit soort duurzame oplossingen vaak niet ingezet. Dankzij Nowi is dit straks wel mogelijk. En zo heb je nog wel meer voorbeelden. Denk aan een afstandsbediening voor de televisie. Gemiddeld gebruiken we daar per afstandsbediening twaalf keer twee wegwerpbatterijen voor. Als we dat kunnen elimineren, is dat echt een gigantisch verschil op wereldniveau."

Lees ook: Zonder chips staat de wereld stil; vijf vragen over ASML en het nijpende chiptekort

Meer bedrijven moeten helpen dit probleem op te lossen

De NH2-chip van Nowi kost een producent 1,50 euro (afhankelijk van hoeveel chips er worden afgenomen), een batterij is vervolgens nooit meer nodig. ,,Ons idee is niet om zo veel mogelijk per klant te verdienen. Maar om zo veel mogelijk klanten aan te trekken. Dat betekent dat we impact kunnen maken."

Inmiddels is de miljoenste chip van Nowi van de band gerold. En in het eerste kwartaal van volgend jaar wil het bedrijf een nieuwe, nog betere en krachtige chip op de markt brengen. Deze moet ook kunnen oogsten uit wifi en gsm-signalen. Vooralsnog is Nowi aan het pionieren, maar Van der Jagt hoopt dat er snel concurrentie om de hoek komt kijken. ,,Meer bedrijven moeten helpen dit probleem op te lossen. Dat kunnen wij niet alleen. Als wij over een paar jaar nog steeds 100 procent van de markt in handen hebben, is dat een slecht teken."

Naast meer concurrentie hoopt Van der Jagt ook dat de overheid een duit in het zakje gaat doen. Een interessante vraag is hoe groot de rol van de markt moet zijn en hoe groot die van de overheid. ,,Die verhouding is nu nog wat scheef. Het feit dat er nu zo veel e-waste wordt geproduceerd, kan je niet enkel bij de eindgebruiker neerleggen. Daar zie ik wel een rol voor de overheid. Die moet echt strenge regels op gaan stellen, dat is mijn oproep aan de politiek. We moeten met z'n allen verduurzamen. Over een paar jaar moet het gebruik van wegwerpbatterijen totaal ondenkbaar zijn."

Lees ook: Zonneauto van Lightyear krijgt Nederlandse chips van NXP

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws