InnovatieDuurzaamheid

Ondernemers Nick en Marko redden planten met de gratis app Plantigo

 
Ecoloog Nick Kroese (links) en digitaal ontwerper Marko Bozic bedachten de app Plantigo. Foto: Jan Kok
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Behalve een verleden delen jeugdvrienden Nick Kroese en Marko Bozic ook een passie voor planten. Hun liefde voor groen verspreiden ze graag via de gratis app Plantigo, een online platform voor tweedehands planten en een database vol plantentips ineen.

Lees verder onder de advertentie

De woonkamer van Marko Bozic in Ouderkerk aan den IJssel is nogal groen. Niet alleen zit de kleur op de muur, werkelijk overal staan planten. Van varens tot vrouwentongen en van stekjes van de pannenkoekplant tot manshoge paradijsvogelplanten. En nee, die zijn er niet voor de foto heen gesleept. ,,Die staan er altijd”, zegt Bozic (36) tegen het AD. ,,Ik vind het heerlijk om tussen de planten te zitten. Je creëert er een fijne leefomgeving mee.”

Lees ook: Van marketeer naar plantenspecialist: Monique begon in coronatijd de winkel van haar dromen

'Onze liefde voor de natuur hebben we allebei van onze moeders meegekregen'

Bozic gunt iedereen zijn urban jungle. Hetzelfde geldt voor Nick Kroese (37), die niet alleen een huis vol groen in Leiden bewoont maar ook werkzaam is als ecoloog. ,,Onze liefde voor de natuur hebben we allebei van onze moeders meegekregen”, vertelt hij. ,,Als kind gingen we vaak samen vissen of op avontuur in de polder.”

Lees verder onder de advertentie

Hun gedeelde passie geven de vrienden nu verder vorm in de app Plantigo, die ze het afgelopen jaar lanceerden. Niet om ermee te verdienen. ,,Dat doen we al met ons werk”, zegt Bozic, digitaal ontwerper in het dagelijks leven. ,,Ik denk eerlijk gezegd dat we er vooral geld op toeleggen”, grapt Kroese. Waar het dan wel om draait? Een zo lang mogelijk plantenleven natuurlijk. Bozic: ,,Onze winst is hergebruik.”

Heb je enig idee hoeveel energie het opkweken van planten kost? Aan grote planten hangt niet voor niets een flink prijskaartje, het is de groeitijd die ze zo duur maakt

Marko Bozic, Plantigo

Op Plantigo-app kunnen particulieren hun planten te koop aanbieden

Te beginnen in eigen huis, want de vrouw van Bozic was in het verleden nog wel eens geneigd om een plant weg te gooien zodra die bruin blad kreeg. ,,Maar als je ze goed verzorgt, trekken ze vaak gewoon weer bij”, weet Bozic. En zo hoor je ook met levend groen om te gaan, vindt hij. ,,Heb je enig idee hoeveel energie het opkweken van planten kost? Aan grote planten hangt niet voor niets een flink prijskaartje, het is de groeitijd die ze zo duur maakt.”

Op de app Plantigo kunnen particulieren hun planten - al dan niet met bijbehorende pot - te koop aanbieden. Omdat ander groen ondertussen de trend is bijvoorbeeld. Of omdat de plant veel te groot is geworden voor die kleine kamer. ,,Logisch dat je er dan vanaf wilt”, vindt Kroese. ,,Een plant kan dus ook een goede investering zijn.” Al mag gratis weggeven natuurlijk ook.

Lees verder onder de advertentie

Omdat niet iedereen het fijne weet van een goede standplaats, laat staan van de verzorging van planten, is Plantigo niet alleen een online marktplaats, maar tegelijk een database vol groene informatie. ,,Op verschillende platforms worden dagelijks veel planten gezet, maar de meeste mensen weten helemaal niet wat ze aanbieden. Daarom heb ik heb zelf een encyclopedie samengesteld van 1.100 planten. Daar heb ik vervolgens identificatiesoftware aan gekoppeld.”

Het loopt aardig en dat is leuk voor ons. Maar de app moet vooral nuttig zijn. We willen graag planten redden

Marko Bozic, Plantigo

Plantigo heeft 500 gebruikers die 250 planten verhandelen

Wie twee foto’s van een plant in de app zet, komt niet alleen te weten om welk groen het precies gaat, maar ook of de plant licht of juist donker moet staan en of die veel of weinig water en voeding behoeft. Dat is niet alleen handig voor verkopers, maar ook voor gebruikers. ,,Je kunt dus specifiek zoeken naar een plant die geschikt is voor die ene hoek in je huis, naar groen dat de lucht zuivert of een plant die trendy is.”

Inmiddels heeft Plantigo 500 gebruikers die 250 planten verhandelen. Ook zijn er zogenoemde plantenbiebs die hun stekjes gratis weggeven of voor een klein bedrag aanbieden. ,,Het loopt aardig en dat is leuk voor ons. Maar de app moet vooral nuttig zijn. We willen graag planten redden. Er is zoveel aanbod bij mensen thuis, maar niemand weer ervan.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Startup van de week: The Bonsaïst, webshop voor bonsai