Nieuws Innovatie
Jonge ondernemers treffen met muziekboek juiste toon voor mensen met dementie
Ze zijn pas begin twintig, maar denken nu al na over wat ze kunnen betekenen voor mensen met dementie. Met hun student company Emjoy, winnaar van de Publiekslieveling-prijs 2021 van stichting Jong Ondernemen, willen ze vreugde en herkenning bezorgen met een muziekboek. De zoektocht naar investeerders is geopend.

Jonge ondernemers maakten voor mensen met dementie een prentenboek met herkenbare beelden, waar bij het bladeren een bijpassende bekende melodie te horen is. Foto: Shutterstock.
Colinda van Gog, Fleur Willems en Luuk Kempers volgen de studie Ondernemerschap & Retailmanagement bij Fontys Hogescholen in Eindhoven. Samen met studiegenoten Merijn Schut en Bregje Neelis startten ze begin van dit schooljaar een onderneming, via het programma Student Company van Jong Ondernemen. Min of meer bij elkaar gezet door de school, die daarbij rekening hield met de verschillende persoonlijkheidstypes (rood, groen, geel, blauw) van de studenten, kregen ze de opdracht een bedrijf te starten.
Na enkele intensieve creativiteitssessies kwam er een stortvloed aan ideeën tevoorschijn. Maar ja, er moest gekozen worden. ,,Het heeft ons best veel moeite gekost om tot een definitief product te komen”, herinnert Colinda zich nog levendig. ,,Uiteindelijk bleven er twee ideeën over”, vult Fleur aan. ,,We zijn ze toen beide op haalbaarheid gaan onderzoeken.” Het ene idee viel daarbij al vrij snel af, maar het idee van het muziekboek bleek goed aan te slaan bij zorgverleners en naasten die ervaring hebben met mensen met dementie. Fleur: ,,Tachtig procent van de ondervraagden gaf aan zo’n boek te gaan gebruiken en te kopen.”
Lees ook: Generatie met lef: waarom het aantal jonge ondernemers blijft groeien
Muziekgeheugen wordt niet tot nauwelijks aangetast bij mensen met dementie
Het idee dat de vijf studenten hadden was om een soort prentenboek te maken met herkenbare beelden, waar bij het bladeren een bijpassende bekende melodie te horen is. Hoe het precies moest worden vormgegeven en welke techniek er voor nodig was, daar hadden ze in januari nog niet echt een beeld bij. ,,Enkelen van ons hebben helaas van dichtbij meegemaakt wat deze ziekte doet”, vertelt Fleur. ,,Mijn oma had het en het was voor ons als familie toen heel moeilijk om gespreksonderwerpen te vinden waarover we met haar nog konden praten.” Ook Colinda heeft enige ervaring doordat ze tijdens haar vooropleiding heeft gewerkt met mensen met dementie.
Uit onderzoek is gebleken dat het muziekgeheugen niet tot nauwelijks wordt aangetast. Van muziek wordt iedereen bovendien over het algemeen wel blij. Colinda: ,,We hebben in ons vervolgonderzoek diverse specialisten geraadpleegd en geïnterviewd, zoals neurologen, muziektherapeuten en mantelzorgers. Hierdoor weten we bijvoorbeeld ook dat je naar muziek moet zoeken die mensen kennen uit hun tienerjaren.”
De jonge ondernemers van student company Emjoy.
Op zoek naar investeerders voor productie muziekboek
Een idee hebben is natuurlijk mooi, maar daar ben je er niet mee als je een bedrijf wilt beginnen. ,,Ik heb als financieel manager van Emjoy een begroting opgesteld en de verkoopprijs bepaald”, aldus Fleur. ,,Ons prototype hebben we bekostigd via een crowdfunding die 300 euro opbracht. Maar voor het daadwerkelijk produceren van ons boek is uiteraard veel meer geld nodig. Op dit moment denken we aan 12.000 euro genoeg te hebben om door te starten. We zouden dan ook graag in contact komen met investeerders.”
Een aardige uitdaging bij de productie van het boek is het verwerven van de muziekrechten. Die liggen meestal bij één van de drie overkoepelende organisaties van producenten die gevestigd zijn in de USA. De melodieën die voor het prototype zijn gebruikt zijn evergreens als Aan de Amsterdamse grachten en Het tuinpad van mijn vader. Wanneer Emjoy het boek daadwerkelijk in productie gaat nemen, moeten deze muziekrechten, naast de Buma/Stemra-rechten, verworven worden. ,,En ja, zie maar eens binnen te komen bij die grote jongens in Amerika. Ze zien ons al aankomen…”, schetst Colinda. ,,Het zou heel fijn zijn als iemand die hier verstand van heeft ons hierbij zou willen helpen.”
Lees ook: Jonge ondernemers veroveren markt met koffie én supplementen
Serieuze doorstart met Emjoy
Emjoy deed dit jaar mee met de wedstrijd Student Company van het Jaar, van Jong Ondernemen. Van de zes hbo-finalisten wonnen zij de Publiekslieveling prijs. ,,Stiekem hadden we op deze prijs gehoopt”, bekent Fleur. ,,Hiermee hebben we dit interview gewonnen, waarmee we een grote bekendheid krijgen. En dat kunnen we heel goed gebruiken.”
Een Student Company eindigt vaak aan het eind van het schooljaar. Colinda, Fleur en Luuk willen met Emjoy echter een serieuze doorstart maken. Fleur: ,,Er is absoluut een markt voor ons product. Het aantal mensen met dementie stijgt de komende decennia alleen maar en we hebben gezien dat er een grote behoefte is aan ons product. We gaan binnenkort naar de Kamer van Koophandel om ons in te schrijven als VOF.”
Een Student Company eindigt vaak aan het eind van het schooljaar. Colinda, Fleur en Luuk willen met Emjoy echter een serieuze doorstart maken.
In de race voor Innovatiefste Student van Nederland
Ondanks dat twee van het groepje niet in de gelegenheid zijn om het bedrijf verder voort te zetten, zijn ze er van overtuigd dat ze het met hun drieën kunnen. ,,We zijn heel goed op elkaar ingespeeld en Merijn en Bregje dragen hun taken goed aan ons over,” weet Colinda. Emjoy gaat ook door met deelname aan wedstrijden.
Zo zijn ze op dit moment in de race voor Innovatiefste Student van Nederland, georganiseerd door Innovate. ,,Er kan nog tot en met zondag 4 juli op ons gestemd worden!”
Emjoy van Fontys Hogeschool Eindhoven kreeg de meeste stemmen van het publiek en is Publiekslieveling. Gerard van den Broek, directeur van De Ondernemer, reikt de prijs uit. Foto: Eva Leget.