Nieuws Innovatie
Motorongeluk leidt tot eigen bedrijf
Tilburger Floris Bouwmans kreeg een steuntje in de rug met 'Makers Award' van het Veldhovense ASML, meldt het Brabants Dagblad.

Een motorongeluk lag aan de basis van het product dat het startend bedrijf FOB van Floris Bouwmans op de markt brengt. "Door dat ongeluk moest ik acht maanden naar de fysiotherapeut", zegt de voormalige student Industrial Design van de TU in Eindhoven. "Daar bleek het moeilijk om de voortgang van mijn therapie goed aan te geven. Dat kwam doordat de kracht van de spieren in mijn hand niet goed gemeten kon worden." Daar bestond simpelweg geen meetapparaat voor.
Bouwmans, geboren en woonachtig in Tilburg, voelde zich uitgedaagd om in die leemte te voorzien en sloeg aan het ontwerpen. "Mijn moeder werkt in de zorg, mijn vader in de techniek en een huisgenoot studeert fysiotherapie. Ik had dus mensen in de buurt bij wie ik mijn ideeën kon toetsen. Uiteindelijk heb ik met een CAD- ontwerpsysteem een model gemaakt. Dat heb ik in een werkend prototype gebouwd. Het was op de TU/e mijn bachelor project. En ik had me ermee aangemeld voor de TU/e Contest."
Uit 38 inzendingen werd Bouwmans gekozen als winnaar van de ASML Makers Award, onderdeel van die wedstrijd. Prijs: 2.500 euro en 100 uur ondersteuning door het Veldhovense bedrijf. Floris werd gekoppeld aan Frido van der Blij, groepsleider precisiemechanisatie. "Floris had een heel goed product ontwikkeld dat zeker kansen heeft. Ik wilde hem graag verder helpen." Van der Blij legt uit dat ASML sowieso steun geeft aan dit soort initiatieven. "Het product staat natuurlijk ver af van de machines voor de chipindustrie die wij maken. Maar we vinden het wel belangrijk dat dit soort initiatieven slaagt. De potentie van de omgeving waarin we als ASML werken, willen we steeds verbeteren. In een hightech omgeving gedijen wij ook beter. Bovendien is het stimulerend om open tegenover de samenleving te staan."
Deuren openDus ging Van der Blij intensief aan de slag met Bouwmans. "Het prototype was een grote doos", zegt de eerste. "Ons doel was er een handzaam apparaat van te maken. Wij hebben onder meer gezorgd dat Floris hiervoor contacten kon leggen." Bouwmans zegt aanvankelijk niet zoveel te hebben verwacht van de samenwerking. "De prijs, 2500 euro om te investeren, is mooi, maar als startkapitaal voor een bedrijf natuurlijk ook weer niet zo veel. Maar de begeleiding was fantastisch. Ik kom uit een schoolomgeving en heb moeten leren zakelijk te communiceren. Bovendien had ik onderschat wat de naam ASML doet. Deuren zwaaiden echt voor me open. Ik wilde een eerste serie van het apparaat maken. Dat is gelukt! We hebben er nu twaalf waar we mee de boer op kunnen."
Samen met Van der Blij boorde Bouwmans onder meer een aantal contacten van ASML aan. "Wij kennen de specialisten op het gebieden van design, software en bouw van onderdelen", zegt Van der Blij. "Een laagdrempelig gebruik van het product is belangrijk en we wilden het daarom koppelen aan de slimme telefoon. We kwamen bij CCM, onderdeel van Sioux, in Nuenen terecht. CCM maakte de hardware, Sioux de software voor het apparaat. Samen met onze afdeling IP hebben we wereldwijd patent aangevraagd."
Bouwmans legt uit dat druksensors het hart van het apparaat vormen. "Voor mijn prototype had ik hele dure sensors gekocht. Maar later kwam ik in contact met een bedrijf in Hong Kong dat dezelfde kwaliteit levert tegen veel lagere prijzen."
TrommeltjeBouwmans doet voor hoe het apparaat, een hartvormig trommeltje in twee delen, werkt. "Er bestaan apparaten om je knijpsterkte, vanuit spieren in de armen, te meten. Maar dit apparaat meet de spieren in de hand zelf, ook wel de intrinsieke handspieren genoemd. Daarvoor moeten duim en vingers plat op mijn apparaat drukken. Fysiotherapeuten kunnen een nulmeting bij hun patiënten doen en tijdens de therapie de voortgang op een app volgen."
Bouwmans is drie maanden begeleid door ASML en daarna zonder hulp zelf verder gegaan. "Ik heb een mooie duw in de rug gekregen. Inmiddels heb ik een officieel bedrijf en contact met investeerders. Ook heb ik twee mensen erbij betrokken die gaan helpen het apparaat op de markt te brengen. Mijn huisgenoot heeft het als onderwerp van zijn afstudeerstudie gekozen. Ik denk echt dat dit grote kans van slagen heeft."
ASML reikt ieder jaar Makers Awards uit. Voor deze TU/e Contest kunnen studenten zich weer inschrijven. Ook bij de uitreiking van de jaarlijkse trofee voor de Beste Ondernemersvisie (BOV), op 21 maart, wordt weer een winnaar aangewezen. Op 17 mei is de uitreiking van de TU/e Contest.